Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ψηφίστηκε η άρση ασυλίας για Γεωργούλη και Σπυράκη

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ψηφίστηκε η άρση ασυλίας για Γεωργούλη και Σπυράκη

Υπενθυμίζεται ότι για τον Αλ. Γεωργούλη το αίτημα άρσης της ασυλίας είχαν καταθέσει οι βελγικές αρχές για «βαριά ποινικά αδικήματα», που διαπράχθηκαν πριν από τρία χρόνια.

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στην άρση ασυλίας του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή, Αλέξη Γεωργούλη, και της ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μαρίας Σπυράκη, προχώρησε πριν από λίγο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια οι σχετικές συστάσεις από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι για τον Αλ. Γεωργούλη το αίτημα άρσης της ασυλίας είχαν καταθέσει οι βελγικές αρχές για «βαριά ποινικά αδικήματα», που διαπράχθηκαν πριν από τρία χρόνια, ενώ το αίτημα είχε ανακοινωθεί από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, στις 17 Απριλίου.

Μόλις πριν από δύο ημέρες, η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (JURI) ψήφισε ομοφώνως υπέρ της άρσης της ασυλίας του ευρωβουλευτή, κάτι που αποτελεί πρωτοφανή επίσπευση της διαδικασίας, καθώς είθισται οι σχετικές αποφάσεις να καθυστερούν αρκετά.

Η δικηγόρος του, Σταματία Μάλλα, είχε χαρακτηρίσει την ολοκλήρωση της διαδικασίας άρσης της ασυλίας του στον συντομότερο δυνατό χρόνο «θετική», καθώς ο κ. Γεωργούλης αναμένεται πλέον να κληθεί από τις αρχές «προκειμένου να καταθέσει και να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της καταγγελίας και των διαλαμβανομένων στη δικογραφία».

Για τη Μ. Σπυράκη υπήρξε αίτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, στις 15 Δεκεμβρίου 2022, σχετικά με έρευνα που αφορά απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της Ε.Ε. Η ίδια, σε δήλωσή της, τόνισε ότι είχε ζητήσει επίσπευση της διαδικασίας άρσης της ασυλίας της και ανέφερε ότι δεν έχει κατηγορηθεί για λήψη αμοιβών συνεργατών της ή για παράνομη εκταμίευση κονδυλίων του προϋπολογισμού, καθώς και ότι δεν έχει καμία οικονομική διαφορά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα υπεράσπισης της ασυλίας του Νίκου Ανδρουλάκη, που είχε κατατεθεί από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων όσο ήταν ευρωβουλευτής -προκειμένου να συζητηθεί εάν είχε παραβιαστεί η ασυλία του στην υπόθεση των υποκλοπών- σήμερα αποφασίστηκε στην Ολομέλεια ότι διακόπτεται η εν λόγω διαδικασία καθώς δεν είναι πλέον ευρωβουλευτής.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή