Ράνια Θρασκιά: Οταν το κόμμα δίψασε για λίγη φωτογένεια

Ράνια Θρασκιά: Οταν το κόμμα δίψασε για λίγη φωτογένεια

Θυμάται συγκέντρωση του Ανδρέα στην Αριστοτέλους. Προκαλεί συντροφικό φθόνο για την εκλογική της επιτυχία. Διαβάζει το Σύνταγμα που μοίρασε η Βουλή στα μέλη της. Και κάνει, λέει, πολιτική χρήση της αναγνωρισιμότητάς της

7' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ημερολόγιο γράφει 6 Απριλίου του 1990. Αν και πολιτικά (αλλά και σωματικά) εξασθενημένος, ο Ανδρέας Παπανδρέου πραγματοποιεί στη Θεσσαλονίκη μία ακόμα αδιανόητη (για τα σημερινά δεδομένα) προεκλογική συγκέντρωση. Η πλατεία Αριστοτέλους και η λεωφόρος Νίκης είναι φωταγωγημένες από μια ατελείωτη πράσινη λαοθάλασσα. Ανάμεσα στο πλήθος κι ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι. Είναι μαθήτρια της Α΄ Λυκείου και αυτή είναι η πρώτη της πολιτική συγκέντρωση. Ο Ανδρέας τη μαγεύει. Για πρώτη φορά στη ζωή της κάτι που δεν είχε σκεφτεί ποτέ μέχρι τότε, η εμπλοκή με τα κοινά, αρχίζει να βγάζει κάπως νόημα μέσα της.

Αλλά είναι μια σκέψη που θα παραμείνει κλειδαμπαρωμένη στα υπόγεια του ασυνειδήτου για δεκαετίες. Θα χρειαστεί να περάσουν σχεδόν 34 χρόνια κι ένας πρώην πρωθυπουργός για να την ξεκλειδώσουν. Αν και φαίνεται ότι λίγο νωρίτερα από αυτό, ανάμεσα στις εκλογές του 2019 και στην πανδημία, υπήρξε μια προκαταρκτική συζήτηση και με άλλο κόμμα για τη συμμετοχή της Ράνιας Θρασκιά στις ευρωεκλογές του 2024· μια συζήτηση που τελείωσε πριν καλά καλά αρχίσει.

Πάντως, στις 23 Απριλίου του 2023, στην εορτή του Αγίου Γεωργίου, ο Αλέξης Τσίπρας θα της προτείνει αυτοπροσώπως να κατέβει υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Η πρώην δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιάστρια και νυν σύμβουλος ψυχικής υγείας θα μαγευθεί για δεύτερη φορά από Ελληνα πολιτικό· αποδέχεται την «άκρως τιμητική πρόταση», καθώς, όπως θα εξομολογηθεί πριν από λίγες μέρες στην εκπομπή του φίλου της Γιώργου Λιάγκα, «κοιτώντας τον στα μάτια, με έπεισαν για την αλήθεια που ούτως ή άλλως πίστευα ότι πρεσβεύει».

Γκελ στην κάλπη

Ισως όμως ούτε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορούσε να προβλέψει την εξέλιξη αυτού του αναπάντεχου πολιτικού φλερτ. Στις εκλογές της 21ης Μαΐου η Ράνια Θρασκιά κάνει τη μεγάλη έκπληξη και έρχεται δεύτερη σε σταυρούς στην πρώτη περιφέρεια Θεσσαλονίκης, αφήνοντας πολύ πίσω της και εκτός Βουλής τελικά (απόρροια και του κακού αποτελέσματος του κόμματος) ηχηρά ονόματα του ψηφοδελτίου, όπως τον αναπληρωτή καθηγητή Αιματολογίας στη Σορβόννη Γρηγόρη Γεροτζιάφα και τους εκλεγμένους τρις (πρώην πλέον) βουλευτές Κώστα Ζουράρι και Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη. Αθελά της θα γίνει τις επόμενες ημέρες μάρτυρας ενός άτυπου μπούλινγκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το «τι πάει και ψηφίζει ο κόσμος»· σε μια εκλογική αναμέτρηση, πάντως, όπου άλλα «celebrities» πάτωσαν για τα καλά. Ομως και πάλι εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας ως από μηχανής θεός, αυτή τη φορά για να ανοίξει τις φτερούγες του πάνω από τη βαλλόμενη debutante με τον πιο απρόβλεπτο τρόπο: την εκτοξεύει στην (πάντα ευαίσθητη) εσωκομματική ιεραρχία τοποθετώντας την στην Εκλογική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, την άτυπη task force της αξιωματικής αντιπολίτευσης με στόχο το πολυπόθητο comeback στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Αυτό κι αν έκανε αίσθηση στην εμβρόντητη νομενκλατούρα του ΣΥΡΙΖΑ που δεν της έλειπαν οι σκοτούρες αυτήν την εποχή.

Φυσικά, ο κοινός παρονομαστής της μουρμούρας είχε να κάνει με το παρελθόν της Ράνιας Θρασκιά στην ψυχαγωγική τηλεόραση και το άτυπο ασυμβίβαστο κόμματος και φαντεζί lifestyle, όπως ξεδιπλώθηκε στη χρυσή εποχή της μικρής οθόνης. Και η αλήθεια είναι ότι έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι από την εποχή που την βλέπαμε ως χαριτωμένη ενζενί στο πλευρό του Γιώργου Παπαδάκη ή ως εν αναμονή διάδοχο της Ελένης Μενεγάκη στην πρωινο-μεσημεριανή ζώνη.

Φοιτήτρια ακόμη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εκφωνεί το πρώτο της δελτίο ειδήσεων για λογαριασμό τηλεοπτικού σταθμού της Ρόδου σε ηλικία μόλις 19 ετών. Θέλει να γίνει δημοσιογράφος. Επιστροφή στη Θεσσαλονίκη, στροφή στην ψυχολογία μέσα από ένα μάστερ στη Σαλαμάνκα της Ισπανίας, που τελικά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, και η αρχή μιας καριέρας ως παρουσιάστριας ειδήσεων στο TV Μακεδονία. Γνωριμία με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου, η κοινή τους εκπομπή «Εδώ Θεσσαλονίκη» που γίνεται διαβατήριο για την κατάκτηση της Αθήνας. Αν και αρχικά προορίζεται για την ψυχαγωγική ζώνη, ο Μίνως Κυριακού του ΑΝΤ1 τη βρίσκει «πολύ σοβαρή» και τη στέλνει στο δελτίο ειδήσεων. Αλλά το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον: το 2004 παίρνει μεταγραφή για το Mega και παρουσιάζει για τρία χρόνια (πάλι με τον Αρναούτογλου) τον «Ομορφο Κόσμο». Είναι πλέον ένα από τα πιο αγαπητά και πιο οικεία πρόσωπα της ελληνικής τηλεόρασης. Εξαργυρώνει την επιτυχία της με ένα καλό συμβόλαιο με μία από τις σημαντικότερες εταιρείες κινητών συσκευών της εποχής, γίνεται το «κορίτσι» της Nokia στην Ελλάδα. Η ίδια, όμως, ψάχνεται.

«Βρες τον ρυθμό σου»

«Καταλαβαίνω, υπήρξε θυμός και για το αποτέλεσμα και για το ότι δεν εξελέγησαν πραγματικά πολύ άξιοι συνυποψήφιοι. Προσωπικά, όμως, δεν πιστεύω στα διαζευτικά “ή”, αλλά στα συνθετικά “και”».

Ανάμεσα σε δύο γάμους, καριέρα στην ψυχαγωγική τηλεόραση, υπερέκθεση στα media και δύο παιδιά, επιστρέφει στις σπουδές της στην ψυχολογία, παίρνει ένα μάστερ στην κλινική και κοινοτική ψυχολογία από το University of East London χωρίς να φύγει από την Ελλάδα και εξειδικεύεται στη συστημική θεραπεία. Είναι πια και με τη βούλα σύμβουλος ψυχικής υγείας. Ομως επιμένει στην τηλεόραση με διάφορα κόνσεπτ infotainment που δεν μακροημερεύουν, ενώ έχει προηγηθεί η εκπομπή «Κοιτάω μπροστά» στο Alter, μια πρόσκληση «να δούμε τη θετική πλευρά της ζωής», που απέδωσε και την πρώτη της συγγραφική απόπειρα στις εκδόσεις Διόπτρα. Αν και σήμερα δεν ασπάζεται τις αρχές της θετικής ψυχολογίας και τη θεωρεί εν δυνάμει τοξική και βλαπτική, ο λογαριασμός της στο Instagram μοιάζει με μακρινό απόηχο μιας μάλλον πιο επιφανειακής εποχής. «Πάρε τον χρόνο σου, βρες τον ρυθμό σου, άκου το σώμα σου, αγκάλιασε το συναίσθημά σου», διαβάζουμε κάτω από μία ακόμη χαμογελαστή ανάρτησή της στο τέλος του περασμένου Μαρτίου.

Το 2017 θα αλλάξει οριστικά σελίδα στη ζωή της. Θα ανοίξει στο Νέο Ψυχικό το Κέντρο Προσωπικής και Οικογενειακής Εξέλιξης Ράνια Θρασκιά. «Στο κέντρο μας», διαβάζουμε στην ιστοσελίδα, «βασικό μας μέλημα είναι η προσωπική εξέλιξη των ατόμων που μας εμπιστεύονται, ώστε να μάθουν να διαχειρίζονται τις δυσκολίες και τα όποια αρνητικά συναισθήματα προκειμένου να έρθουν σε επαφή με τις κρυμμένες δυνάμεις τους, να τις αναγνωρίσουν ώστε να είναι σε θέση να απολαμβάνουν τις χαρές της ζωής». Εκεί δεν είναι μόνη της, ηγείται μιας μεγάλης ομάδας θεραπευτών και συναντά και τους δικούς της «συμβουλευόμενους» ακόμη και τώρα που είναι ταυτόχρονα και πολιτικός και σύντομα και μέλος του Κοινοβουλίου. Συνηθίζει να χαριτολογεί ότι είναι η «λιγότερο μορφωμένη» στο Κέντρο για να υπογραμμίσει το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των συναδέλφων της. Δεν έχει πάρει οριστικό διαζύγιο από την τηλεόραση, αφού διατηρεί μια ενότητα ψυχολογίας στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη στο Mega, όπου εμφανίζεται κατά μέσο όρο δύο φορές τον μήνα. Δεν θέλει να δεσμευθεί με συμβόλαια και μεγαλύτερες υποχρεώσεις, γιατί, όπως είχε εκμυστηρευθεί στους φίλους της, «αυτή τη στιγμή η απόλυτη προτεραιότητά μου είναι το Κέντρο Ψυχικής Υγείας». Τώρα, όμως, προέκυψε από το πουθενά η πολιτική.

Πρώιμη μελέτη

Αυτό το «από το πουθενά» δεν αρέσει πολύ στη Ράνια Θρασκιά. «Νομίζω ότι αν χρησιμοποιείς την όποια αναγνωρισιμότητά σου για να προωθήσεις κοινωνικά θέματα, κάνεις πολιτική ακόμη κι όταν δεν το συνειδητοποιείς», μου λέει στο διάλειμμα ενός φορτωμένου εικοσιτετραώρου, έχοντας ευτυχώς προλάβει να δει μια σχολική παράσταση των παιδιών της και να διαβάσει λίγες παραπάνω σελίδες από το Σύνταγμα της Ελλάδας. «Μας το έδωσαν προχθές στην ορκωμοσία και προσπαθώ κάθε μέρα να ξεκλέβω πέντε λεπτά και να διαβάζω από κάτι. Γενικά διαβάζω πολύ». Πριν την ανακαλύψει ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει, μιλούσε για την ψυχική υγεία, για το περιβάλλον, για τους πρόσφυγες, για τη γυναικεία ενδυνάμωση μέσα από τις εκπομπές της αλλά και μέσα από τους προσωπικούς της λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Το ξέρετε ότι είχα συνεργαστεί άριστα με τον κύριο Κώστα Χατζηδάκη για μια πρωτοβουλία για τη μείωση των πλαστικών;». Απαντάω πως δεν είχα ιδέα. «Νομίζω, λοιπόν,ότι στον ΣΥΡΙΖΑ είδαν αυτή την πλευρά μου και με πλησίασαν. Αν με προσέγγιζαν σαν παρουσιάστρια, δεν θα πήγαινα».

Τι άλλο πρέπει να ξέρουμε για τη Ράνια Θρασκιά; Είναι οπαδός του ΠΑΟΚ, κάθε Κυριακή από τη Β΄Δημοτικού μέχρι τη Β΄ Λυκείου συνόδευε τον πατέρα της στα εντός έδρας παιχνίδια της ομάδας στην Τούμπα. «Δεν με έπαιρνε μόνο στα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό, γιατί φοβόταν επεισόδια». Πάντως, λέει, δεν εκμεταλλεύθηκε την οπαδική της προτίμηση, βγήκε μόνο σε ένα αθλητικό ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης την προεκλογική περίοδο.

Προέρχεται από ένα σπίτι που ήταν ΠΑΣΟΚ, αν και δεν έλειπαν οι δύσκολες ιστορίες από το παρελθόν. «Ο ένας παππούς μου ήταν Δεξιός, αμφισβητούσε ακόμη και το Πολυτεχνείο και ο άλλος Αριστερός, έφυγε μέσα στην Κατοχή, ίσως πληρώνοντας με τη ζωή του την πολιτική του στράτευση». Πριν κλείσουμε το τηλέφωνο τη ρώτησα αν τη στενοχώρησαν όσα γράφτηκαν την επομένη της εκλογής της. «Προσπάθησαν να με παρουσιάσουν ως τηλεπαρουσιάστρια, ως αμόρφωτη, όλα αυτά που στο κάτω-κάτω δεν ισχύουν. Καταλαβαίνω, υπήρξε θυμός και για το αποτέλεσμα και για το ότι δεν εξελέγησαν πραγματικά πολύ άξιοι συνυποψήφιοι. Προσωπικά, όμως, δεν πιστεύω στα διαζευτικά “ή”, αλλά στα συνθετικά “και”, έτσι πορεύομαι και έτσι θα πορευθώ».

Ψυχο-καμπάνια

Βρίσκω την ευκαιρία και της λέω ότι είναι ένα πολύ φωτεινό, χαρούμενο πρόσωπο, όχι ίσως η τυπική γυναίκα πολιτικός της Αριστεράς που την έχουμε συνδέσει με ένα πιο αυστηρό και λιγότερο εξωστρεφές προφίλ. «Εδώ υπάρχει ίσως μια παρεξήγηση. Εγώ βλέπω τον ΣΥΡΙΖΑ σαν ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που επιτρέπει στον άνθρωπο να αναπτύσσεται και να προοδεύει, που είναι υπέρ της αριστείας, όμως όλα αυτά σε συνθήκες κοινωνικής ισότητας και ίσων ευκαιριών». Η ίδια, πάντως, λέει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγονται προς νέα μοντέλα επικοινωνίας και επαφής με τον κόσμο. Και ότι το κόμμα διψάει για νέες ιδέες. Αλήθεια, ποια είναι μια δική της νέα ιδέα; «Τον Μάιο δεν έκανα κεντρική προεκλογική ομιλία, αλλά προσέφερα ένα σεμινάριο ψυχικής ενδυνάμωσης που συγκέντρωσε περισσότερους από 300 ανθρώπους. Τι νόημα θα είχε μία ακόμη προεκλογική ομιλία;». Ο τίτλος του σεμιναρίου ήταν: «Πώς να αλλάξω ό,τι δεν μου αρέσει στη ζωή μου». «Δεν το βρίσκετε ιδιαιτέρως πολιτικό ως θέμα;», με ρωτάει μεταξύ σοβαρού και αστείου η Ράνια Θρασκιά και το εννοεί απολύτως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή