​​​​​​Θεωρείο: Επτακομματική η επόμενη Βουλή

​​​​​​Θεωρείο: Επτακομματική η επόμενη Βουλή

Ολες οι τελευταίες μετρήσεις που έρχονται σε γνώση της στήλης δείχνουν πως το 2,9% που πήραν η Ζωή Κωνσταντοπούλου και το κόμμα Νίκη παρουσιάζει ανοδικές τάσεις και οι ψηφοφόροι είναι πολύ πιθανό να τους δώσουν την ευκαιρία εισόδου στη Βουλή

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολες οι τελευταίες μετρήσεις που έρχονται σε γνώση της στήλης δείχνουν πως το 2,9% που πήραν η Ζωή Κωνσταντοπούλου και το κόμμα Νίκη παρουσιάζει ανοδικές τάσεις και οι ψηφοφόροι είναι πολύ πιθανό να τους δώσουν την ευκαιρία εισόδου στη Βουλή. Η μεν Πλεύση Ελευθερίας τσιμπάει διαρκώς και από ΣΥΡΙΖΑ και από Γιάνη Βαρουφάκη, η δε Νίκη έχει πάρει πλέον μεγάλη δημοσιότητα και έχει δεξαμενές από μικρότερα κόμματα, όπως αυτό των Τζήμερου – Κρανιδιώτη. Εάν τα παραπάνω επιβεβαιωθούν, τότε η Ν.Δ. για να κερδίσει την αυτοδυναμία θα πρέπει να επαναλάβει το ποσοστό που πήρε στις 21 Μαΐου, καθώς εάν έχει καθοδική πορεία, η αυτοδυναμία θα παιχτεί κυριολεκτικά στο όριο και εάν επιτευχθεί θα είναι εντελώς οριακή.

Ο Νατσιός στις… ΡΙΖΕΣ

Ενα ωραίο διαμαντάκι μού μετέφερε φίλος που ξέρει καλά τον χώρο της άκρας Δεξιάς. Μου είπε λοιπόν πως όταν ο Βασίλης Καπερνάρος ίδρυσε το 2015 το κόμμα ΡΙΖΕΣ, που προέκυψε ουσιαστικά από διάσπαση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, την ιδρυτική διακήρυξη υπέγραφε μεταξύ άλλων και ο Δημήτρης Νατσιός, σημερινός πρόεδρος του κόμματος Νίκη.

Η κράση του Μητσοτάκη

Πέρασε απαρατήρητο, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία του συνέντευξη (AΝΤ1) ουσιαστικά αποκάλυψε πως ο πατέρας του ήταν πιο γερή κράση και από τον ίδιο. Συγκεκριμένα, αφού ανέφερε πως όταν του προσφέρουν ρακή στις περιοδείες… κάνει ότι την πίνει αλλά δεν την πίνει, θυμήθηκε πως μικρός είχε ακολουθήσει τον πατέρα του σε περιοδεία και είχε πει ότι θα πίνει ό,τι πιει κι εκείνος. «Κατά τις 12 είχα φύγει, ήμουν κάπου αλλού», αποκάλυψε, καταδεικνύοντας εμμέσως τις μεγάλες αντοχές του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Οι όροι

Μένω στη συνέντευξη Μητσοτάκη, όταν αναφέρθηκε στη ζωή του μετά την πολιτική και για τον τρόπο που θα γίνει. Χαρακτηριστικά είπε πως «όλες οι πολιτικές καριέρες κάποια στιγμή τελειώνουν» και είναι «καλύτερο οι καριέρες να τελειώνουν με τους δικούς σου όρους παρά να τις τελειώνει κάποιος άλλος για εσένα».

«Γαλάζιοι» εμφύλιοι

Παρά το γεγονός ότι τα πάντα κινούνται γύρω από τις εθνικές εκλογές, στις τοπικές κοινωνίες εκδηλώνεται κινητικότητα ενόψει των περιφερειακών. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω την Πελοπόννησο, όπου ο νυν περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είναι αποφασισμένος να είναι ξανά υποψήφιος ακόμη και αν η Νέα Δημοκρατία δεν τον στηρίξει, ενώ θέση στην κούρσα για την περιφέρεια έχει πάρει και ο τέως περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης. Την ίδια ώρα, υπάρχει έντονη φημολογία πως ο Κώστας Βλάσης θα αφήσει τη βουλευτική έδρα και θα είναι υποψήφιος –με το «χρίσμα»;– για περιφερειάρχης, με τον ίδιο πάντως να λέει σε κάθε τόνο πως προέχουν οι εθνικές εκλογές και θα πράξει αυτό που θα αποφασίσει το κόμμα. Και μέσα σε όλα, κάποιοι λένε πως εσχάτως έχει προκύψει ενδιαφέρον και από τον Πέτρο Δούκα, που σκέφτεται να κατέβει ανεξάρτητος, δημιουργώντας ένα μωσαϊκό υποψηφιοτήτων από πρώην και νυν «γαλάζια» στελέχη.

Ατάκα

Ρώτησα έναν παλιό δεξιό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στο 20% και πού οδεύει τώρα. Μου απάντησε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έπαψε να έχει πολιτική χρησιμότητα για την κοινωνία», καθώς έχει μάθει μόνο να φωνάζει και σήμερα η κοινωνία δεν εκπροσωπείται από αυτό το μοντέλο. Προέβλεψε δε πως όσο περνάει ο καιρός θα πηγαίνει όλο και πιο χαμηλά. «Και από αντιπολίτευση τι γίνεται;» τον ρώτησα, και μου έδειξε προς το ΠΑΣΟΚ.

Το ζει

Δεν ξέρω αν άλλοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί στο παρελθόν έδειχναν ανάλογη κινητικότητα, πάντως ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός κ. Σαρμάς δείχνει πως έχει μπει κανονικά στον ρόλο. Κάνει συσκέψεις, ενημερώνεται και δίνει γενικές κατευθύνσεις για τρέχοντα ζητήματα, όπως είναι οι Πανελλαδικές και η αστυνόμευση, για την οποία συγκάλεσε χθες σύσκεψη στο Μαξίμου. «Το ζει κανονικά», σχολίασε με λίγο χιούμορ πρώην υπουργός. Και πολύ καλά κάνει, αφού πρωθυπουργός είναι.

Βήμα βήμα

Την περασμένη εβδομάδα σάς έγραφα ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο πως ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κρατήσει την έδρα της Θεσσαλονίκης μετά τις δεύτερες εκλογές, αφήνοντας τον Χάρη Καστανίδη να εισέλθει στο Κοινοβούλιο. Μετά τον τρόπο αντίδρασης του Χάρη Καστανίδη, δεν είμαι καθόλου βέβαιος πως θα ισχύσει τελικά κάτι τέτοιο. Ανθρωποι που γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μού έλεγαν πως είναι πολύ συγκεκριμένος: στο προσκήνιο ποτέ δεν τσακώνεται, αλλά στο παρασκήνιο, αν κάτι δεν του αρέσει, το δουλεύει μεθοδικά. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο πως από τους 41 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι 26 είναι νεοεκλεγέντες.

Πρώτη η Πλεύση

Και όμως, υπήρξε χωριό όπου η Πλεύση Ελευθερίας βγήκε πρώτη. Είναι ο Πριόλιθος Καλαβρύτων, τον οποίο επισκέφθηκε μάλιστα η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ευχαριστώντας τους κατοίκους για την πρωτιά. Το κόμμα της κ. Κωνσταντοπούλου πήγε γενικά καλά στα Καλάβρυτα, ξεπερνώντας το όριο του 3%.

Φοβάται

Ποιος πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ φοβάται πως δεν θα εκλεγεί βουλευτής στις 25 Ιουνίου εάν πέσει το ποσοστό του κόμματος;

Ποιοι είναι οι «χριστιανοκομμουνιστές»

Θα σας έλεγα πως η μεγαλύτερη ανησυχία για το μέλλον της Νίκης δεν είναι στην Πειραιώς, αλλά στην επίσημη Εκκλησία. Αυτό έπιασαν τα ραντάρ μου μιλώντας με ανθρώπους που γνωρίζουν τον χώρο της Εκκλησίας και μου έλεγαν πως το κόμμα του κ. Νατσιού έχει μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για τα πράγματα από την επίσημη Εκκλησία. Επί παραδείγματι, κάποιοι λένε πως το αναδυθέν κόμμα βλέπει θετικά την εκλογή μητροπολιτών από τη… βάση, δηλαδή το ποίμνιο. Δεν είναι τυχαίο πως δεξιός πολιτικός τούς χαρακτήρισε «χριστιανοκομμουνιστές». Σκληρός συνδυασμός, δεν μπορώ να πω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή