ΣΥΡΙΖΑ: Στάση αναμονής από την «Ομπρέλα» μέχρι τις 26 Ιουνίου

ΣΥΡΙΖΑ: Στάση αναμονής από την «Ομπρέλα» μέχρι τις 26 Ιουνίου

Καταλύτης για τις επόμενες κινήσεις το ποσοστό που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ – Ερωτήματα για τους χειρισμούς Τσίπρα την τελευταία τετραετία.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μόνο «επεισόδιο» που καταγράφηκε μεταξύ «Ομπρέλας» και «προεδρικών» μετά τις εκλογές ήταν η ένσταση των στελεχών της αριστερής πτέρυγας για την πρόωρη ολοκλήρωση των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής στις 25 Μαΐου. Είναι γεγονός ότι κανένας από τους κορυφαίους της τάσης, ανάμεσά τους οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Φίλης, δεν μπήκε στη διαδικασία να ανοίξει οποιαδήποτε συζήτηση είτε για την εκλογική συντριβή είτε για την επόμενη ημέρα στο κόμμα. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε επιπλέον ρωγμές σε μια εξαιρετικά κρίσιμη φάση. «Δεν θα είμαστε τα κακά παιδιά», τόνιζε κορυφαίο στέλεχος της τάσης στην «Κ» στις 22 Μαΐου, όταν το σοκ της ήττας ήταν ακόμη πολύ μεγάλο. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, άλλωστε, είναι από την πρώτη στιγμή δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα και μετέχει στο Εκτελεστικό Γραφείο, στο οποίο προστέθηκαν οι Πάνος Σκουρλέτης και Ανδρέας Ξανθός. Οπως είχε δημοσιεύσει η «Κ», τα στελέχη της «Ομπρέλας» είχαν συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα υπογραμμίζοντας πως η «πανστρατιά» για την ανάκαμψη του κόμματος πρέπει να περιλαμβάνει τους πάντες.

Ολοι συμφωνούν πως το αποτέλεσμα της κάλπης της ενισχυμένης αναλογικής και κατά πόσον ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο του 20% θα είναι ο καταλύτης των εξελίξεων. Τα αίματα σίγουρα θα ανάψουν και για χειρισμούς του προέδρου τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε σχέση με πρόσωπα και πολιτικές. Στην «Ομπρέλα» θεωρούν πως πρέπει να γίνει μια αναλυτική κουβέντα για το τι πήγε λάθος και το κόμμα «κατάφερε» να μην εκμεταλλευθεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κατείχε και να χάσει ενδεκάμισι μονάδες της δύναμής του. Ποιο θεωρούν πως ήταν ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της στρατηγικής που ακολουθήθηκε; Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε από το 2012 έως το 2019 να φέρει κόσμο στο έδαφος της Αριστεράς, αυτός ο χώρος εγκαταλείφθηκε στο όνομα μιας «ενιαίας δημοκρατικής παράταξης». Αυτό, όπως υποστηρίζουν, οδήγησε στην πλήρη ρευστοποίηση της έννοιας του μέλους του κόμματος και με τη λογική «τι ΠΑΣΟΚ, τι ΣΥΡΙΖΑ» οι δύο δυνάμεις λειτούργησαν σαν «συγκοινωνούντα δοχεία».

Απλή αναλογική

Κριτική από τα στελέχη της αριστερής πτέρυγας αναμένεται να ασκηθεί και σε σχέση με τον τρόπο που από την Κουμουνδούρου «υπηρετήθηκε» η απλή αναλογική. Για την πολιτική πίεση που ασκήθηκε προς την κατεύθυνση της συνεργασίας και για τις κινήσεις που δεν έγιναν και θα δημιουργούσαν ευνοϊκότερους όρους. Σε σχέση με τη συζήτηση που έγινε προεκλογικά επισημαίνουν ότι το πεδίο της αντιπαράθεσης θα έπρεπε να επικεντρωθεί στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, ώστε να μη χαθούν οι λαϊκές περιοχές «κάστρα» του ΣΥΡΙΖΑ, της Δυτικής Αθήνας και της Β΄ Πειραιώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή