Εκλογές 2023: Κινούμενη άμμος δεξιά της Ν.Δ.

Εκλογές 2023: Κινούμενη άμμος δεξιά της Ν.Δ.

Τέσσερις σχηματισμοί ερίζουν για την είσοδο στη νέα Βουλή

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δεδομένο ότι ο τελικός νικητής έχει κριθεί, το μεγάλο στοίχημα για τη Ν.Δ. την επόμενη εβδομάδα εστιάζεται στο ποσοστό και στην επίτευξη της αυτοδυναμίας, που πρέπει να είναι «ασφαλής», δηλαδή να ξεπερνάει τους 156 βουλευτές μίνιμουμ. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων δείχνουν πως αριστερά της Ν.Δ. το τοπίο έχει σχεδόν διαμορφωθεί και δεν θα υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να είναι, όπως διαφαίνεται, ο νέος παίκτης στα αριστερά. Αντιθέτως, η κατάσταση στα δεξιά της Ν.Δ. είναι εντελώς ρευστή, καθώς υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα κόμματα που μοιάζουν με συγκοινωνούντα δοχεία.

Ο υπόγειος πόλεμος

Ενα δημοσίευμα, χθες, της ιστοσελίδας fosfanariou.gr έφερε στο φως τον υπόγειο πόλεμο που διεξάγεται, στην τελική ευθεία για τις εκλογές, στον χώρο δεξιά της Ν.Δ., όπου έχουν συνωστιστεί πολλά μικρά κόμματα διεκδικώντας κομμάτι από τον ακροδεξιό χώρο και δημιουργώντας άμεσο αντίκτυπο στο γενικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος του κόμματος Νίκη, Δημήτρης Νατσιός, φέρεται να ήταν μάρτυρας κατηγορίας κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη έπειτα από μήνυση ιερωμένου κατά του κ.κ. Βαρθολομαίου στην Ιερά Σύνοδο το 2017. Μέσα από μια σειρά επιμέρους πληροφοριών το δημοσίευμα ουσιαστικά καταλήγει σε ένα κεντρικό συμπέρασμα που είναι πως ο πρόεδρος του κόμματος Νίκη συσπειρώνει τους «αποτειχισμένους και τους αντιπατριαρχικούς» και όχι την «παραδοσιακή Εκκλησία», φέρνοντας έτσι στην επιφάνεια τις υπόγειες αντιπαραθέσεις για τον καταμερισμό των ψήφων της Εκκλησίας στο δεξί κέρας.

Η Πειραιώς τονίζει πως η πίστη δεν είναι μονοπώλιο κανενός κόμματος, ενώ υπενθυμίζει τη στάση της στη διάρκεια της κρίσης στον Εβρο και τα εξοπλιστικά προγράμματα που υλοποίησε.

Από εκεί και πέρα, έντονες αντιπαραθέσεις υπάρχουν και μεταξύ των άλλων τριών κομμάτων στα δεξιά της Ν.Δ. Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, που αποτελεί και το μόνο δεξιό κοινοβουλευτικό κόμμα, τελευταία εμφανίζεται ιδιαίτερα συμπιεσμένη, καθώς η Νίκη έχει την ίδια δύναμη πυρός: τη Βόρεια Ελλάδα. Η αντιπαράθεση που έχει ανοίξει με το κόμμα του κ. Νατσιού προς το παρόν δεν τον ωφελεί. Επιπλέον υπάρχει και το κόμμα των Εμφιετζόγλου και Μπογδάνου, το οποίο χθες έκανε, έπειτα από καιρό, αισθητή την παρουσία του δηλώνοντας πως δεν συμφωνεί με την ανακήρυξη εθνικού πένθους από πλευράς της υπηρεσιακής κυβέρνησης για το ναυάγιο στην Πύλο. Στις δημοσκοπήσεις πάντως το κόμμα εμφανίζεται πολύ χαμηλά, αλλά το ποσοστό του αποτελεί αναμφίβολα βαρόμετρο, καθώς μπορεί να «κόψει» από όμορους χώρους.

Τέλος, το τελευταίο διάστημα έκανε την εμφάνισή του το κόμμα Σπαρτιάτες. Με έτος ίδρυσης το 2017, πήρε δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες, μετά ένα tweet του Ηλία Κασιδιάρη που κάλεσε τους ψηφοφόρους – οπαδούς του να το στηρίξουν στις επερχόμενες εκλογές. Το κόμμα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται περίπου στο 1,5%, με τους δημοσκόπους να σημειώνουν πως η εμφάνισή του επιτείνει την έντονη κινητικότητα που υπάρχει στον χώρο.

Η τακτική

Η Νέα Δημοκρατία παρακολουθεί τα όσα συμβαίνουν στον χώρο χωρίς να αναμειγνύεται άμεσα, εστιάζοντας σε τρεις βασικές θέσεις που έχουν ως εξής: α) Η πίστη δεν αποτελεί μονοπώλιο κανενός κόμματος. Το είπε πρόσφατα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας πως για πρώτη φορά ένα κόμμα επιχειρεί να μπει στη Βουλή με όχημα την «Ορθoδοξία». β) Οσον αφορά τις «πατριωτικές ευαισθησίες» του δεξιού κοινού, από τη Ν.Δ. σημειώνουν με κάθε ευκαιρία πως ο πατριωτισμός φαίνεται στην πράξη και όχι στα λόγια, θυμίζοντας την αντίδραση στον Εβρο, τον φράχτη που συνεχίστηκε, αλλά και το μπαράζ ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων. γ) Ο τρίτος άξονας είναι πως ιδανικά στη Ν.Δ. θα ήθελαν η επόμενη Βουλή να έχει έξι κόμματα, ώστε να πέσει ο πήχυς της αυτοδυναμίας και να είναι βέβαιοι πως θα σχηματιστεί ισχυρή κυβέρνηση. Για να επιτευχθεί ο στόχος, τις τελευταίες επτά ημέρες θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, όπου θα επισημάνει όσα προαναφέρθηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT