Εκλογικά: Δύο στρατιώτες στις Βρυξέλλες

Εκλογικά: Δύο στρατιώτες στις Βρυξέλλες

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Το τραγικό ναυάγιο, για το οποίο και στη σημερινή «Κ» θα βρείτε εκτενή ρεπορτάζ. Ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υπενθύμισε χθες (9,84) μια πτυχή που είναι κρίσιμη. Υπενθύμισε τη συμφωνία που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών σχετικά με το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου. «Πρόκειται για έναν ιστορικό συμβιβασμό που, ωστόσο, δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα γίνει δεκτός από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε πως «δεν μπορεί να διαθέτουμε υπερβολικά κονδύλια ανθρωπιστικής βοήθειας σε κάποιες χώρες και από την άλλη εκείνες να μη δέχονται πίσω τους πολίτες των κρατών τους, όταν τελικά απορρίπτονται οι αιτήσεις ασύλου». Πολλά σύννεφα μαζεύονται στο εγγύς ευρωπαϊκό μέλλον.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Στη στήλη έχει τονιστεί ξανά το δίλημμα που μπορεί να υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση του κόμματος. Ο Δημήτρης Βίτσας είδε πρόσφατα πιθανότητα αλλαγών στις δομές του κόμματος, άλλα στελέχη, όπως η Ολγα Γεροβασίλη, φαίνεται να αντιλαμβάνονται την αντικειμενική ανάγκη «ανοίγματος» σε κάποιες πληθυσμιακές ομάδες πιο «κεντροαριστερές» ή «κεντρώες» ή, τέλος πάντων, λιγότερο φιλικές προς το αλλοπρόσαλλο μήνυμα που εξέπεμπε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές. Αλλοι σιωπούν. Και άλλοι με τη στάση τους (πολλές φορές και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει επιδείξει αξιοσημείωτο ψυχικό σθένος μετά τις 21 Μαΐου) δείχνουν ότι είτε δεν θέλουν είτε απλά δεν μπορούν να κάνουν τη στροφή που χρειάζεται. Οι αντιδράσεις μετά το τραγικό ναυάγιο στα ανοιχτά της Μεσσηνίας ήταν ένα τέτοιο παράδειγμα. Ισως είναι απλά πολύ νωρίς και το σοκ από την ήττα της 21ης Μαΐου να μην έχει γίνει αντιληπτό. Ισως απλά στον ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμούν να μετατραπούν σε κυβερνητική εναλλακτική.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ, τον οποίο συνάντησε χθες ο υπηρεσιακός ομόλογός του Αλκιβιάδης Στεφανής. Στο μυαλό του κ. Στεφανή ουδέποτε υπήρξε δισταγμός: από τη στιγμή που ετέθη ζήτημα συνάντησης με τον ομόλογό του και πρώην αρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλέρ, δεν δίστασε. Οπως η στήλη σάς είχε προειδοποιήσει από την περασμένη εβδομάδα, χθες αργά το απόγευμα οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η συζήτηση έγινε σε εγκάρδιο κλίμα και από την ελληνική πλευρά τονίστηκε ότι στο τραπέζι τέθηκαν διάφορα τρέχοντα θέματα. Στο επίκεντρο βρέθηκαν, ακόμη, η ανάγκη για ασφάλεια και σταθερότητα, η σημασία για τη διατήρηση ανοιχτού και λειτουργικού διαύλου ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα σε στρατιωτικό επίπεδο, καθώς και η διατήρηση του τρέχοντος κλίματος αποφυγής των εντάσεων. Το τετ α τετ είχε συνολική διάρκεια 20 λεπτών και η χημεία ανάμεσα στους δύο άνδρες φάνηκε να είναι πολύ καλή. Μάλιστα μαθαίνω ότι ο κ. Στεφανής είπε στον ομόλογό του ότι ως δύο στρατιώτες αντιλαμβάνονται πολύ καλά τη σημασία της επικοινωνίας σε αυτό το επίπεδο. Ο κ. Γκιουλέρ, πάντως, είχε πυκνές επαφές στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε επίσης με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, αλλά και τους ομολόγους του της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Εύβοια. Και συγκεκριμένα το ευβοϊκό παράρτημα της Πλεύσης Ελευθερίας. Τη διαμαρτυρία της υποψήφιας της Πλεύσης Ελευθερίας στην Εύβοια, Μαρίας Σταραντζή, προκάλεσε η λανθασμένη αναφορά σε χθεσινό δημοσίευμα της «Κ» για την κατανομή εδρών στις περιφέρειες της Στερεάς Ελλάδας, ότι επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην Εύβοια θα είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου και στη δεύτερη θέση ο Αλέξανδρος Δρακούλης. Οπως διευκρινίζουν από την Πλεύση Ελευθερίας, η κ. Κωνσταντοπούλου δεν θα είναι υποψήφια στην Εύβοια και στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου βρίσκεται η κ. Σταραντζή, η οποία ήταν και πρώτη σε σταυρούς στην εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου. Ακολουθούν στο ψηφοδέλτιο του κόμματος ο Καλούστ Παραγκαμιάν και ο Ευάγγελος Ρουμπής. Το λάθος ήταν, βεβαίως, δίχως πρόθεση, εξ ου και η οφειλόμενη διόρθωση.

Η ΑΤΑΚΑ

Ή μάλλον ο στίχος: «Τα λόγια και τα χρόνια τα χαμένα» από τη «Θητεία» του Γιάννη Μαρκόπουλου είναι από τα αγαπημένα κάθε Κρητικού που σέβεται τον εαυτό του και από αυτή την κατηγορία δεν θα μπορούσε να λείπει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρέστη στην κηδεία του μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου, ενός συνθέτη που έγραψε μουσική και τραγούδια που ερμήνευσαν συμπατριώτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Νίκος Ξυλούρης ή ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης και είναι πολύ δημοφιλής στην Κρήτη. Ο κ. Ανδρουλάκης είχε δηλώσει ότι θα πήγαινε στη Μητρόπολη και στην κηδεία του συνθέτη, ακόμη και προτού ματαιωθεί το χθεσινό ντιμπέιτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT