Εκλογές 2023: H Δευτέρα του Μητσοτάκη

Εκλογές 2023: H Δευτέρα του Μητσοτάκη

Ο σχεδιασμός του προέδρου της Ν.Δ. εάν επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μόλις πέντε ημέρες να απομένουν έως τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη σκιαγραφήσει τον χαρακτήρα της επόμενης κυβέρνησης που θα σχηματίσει, εφόσον οι Ελληνες πολίτες επιλέξουν τον ίδιο και τη Νέα Δημοκρατία. Με βάση τα όσα έχει ήδη πει ο πρόεδρος της Ν.Δ. και όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ, ο σχεδιασμός του κ. Μητσοτάκη κινείται πάνω σε τρεις άξονες:

Πρώτον, θα είναι μια κυβέρνηση «που θα κάνει τη δουλειά». Ο πρόεδρος της Ν.Δ., όπως είπε και στην τελευταία συνέντευξη Τύπου, την Τρίτη μετά τις εκλογές θα ορκιστεί μία κυβέρνηση «σκληρής δουλειάς και μετρήσιμου αποτελέσματος».

Γι’ αυτόν τον λόγο η συγκρότησή της δεν θα γίνει με βάση τις εσωτερικές ισορροπίες, αλλά με γνώμονα το ποιος μπορεί να ολοκληρώσει καλύτερα μια αποστολή. «Θα δώσουμε έμφαση στη δυνατότητα των προσώπων να μπορούμε να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις για τις οποίες έχουμε μιλήσει», έχει πει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ., περιγράφοντας μια εντελώς διαφορετική κυβέρνηση.

Στο ίδιο πλαίσιο, η νέα κυβέρνηση δεν θα σχηματιστεί με βάση το ιδεολογικό πρόσημο και την κομματική προέλευση αλλά θα περιλαμβάνει πρόσωπα και από άλλους χώρους, όπως άλλωστε έκανε και την τετραετία που πέρασε. Καλά γνωρίζοντες τον τρόπο που σκέπτεται ο κ. Μητσοτάκης, λένε πως η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί από βδομάδα θα έχει σίγουρα κάποιες εκπλήξεις που δεν τις γνωρίζει κανείς.

Επιλογή προσώπων με γνώμονα ποιος μπορεί να ολοκληρώσει καλύτερα μια αποστολή, συγκεκριμένη στοχοθεσία για κάθε υπουργείο, νομοσχέδια εντός καλοκαιριού.

Δεύτερον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει η νέα κυβέρνηση να πατήσει αμέσως γκάζι με νομοσχέδια εντός του καλοκαιριού. Μια γεύση την έδωσε την Κυριακή στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε προς τα ΜΜΕ, όταν είπε πως «είναι ειλημμένη απόφαση η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ να επανέλθουν υπό πλήρη κρατικό έλεγχο» και να φύγουν από το υπερταμείο. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε πως το συγκεκριμένο σχέδιο θα συμπεριληφθεί «σε ένα από τα τρία πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησής μας».

Από εκεί και πέρα, ένας βασικός στόχος του προέδρου της Ν.Δ. είναι να υπάρχει συγκεκριμένη στοχοθεσία για κάθε υπουργείο και «διαλειτουργικότητα μεταξύ των υπουργείων», όπως είπε χθες στην παρέμβασή του στον ΣΚΑΪ 100,3. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα τεθούν στόχοι με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που πρέπει να υλοποιηθούν.

Σε έναν χρόνο

Ο τρίτος άξονας στον οποίο θα κινηθεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αφορά τα βασικά θέματα στα οποία θα δώσει προτεραιότητα από την αρχή της νέας διακυβέρνησης. Ηδη έχει μιλήσει για την αύξηση των μισθών και την ανασυγκρότηση του συστήματος Υγείας. Αυτό επανέλαβε και χθες μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, συνδέοντας την αύξηση μισθών με την ακρίβεια. «Τους πολίτες απασχολούν δύο θέματα, και πρώτη η ακρίβεια που επιμένει», είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως η λύση δεν είναι τα προσωρινά επιδόματα αλλά οι «μόνιμες αυξήσεις μισθών».

Το έτερο θέμα είναι βεβαίως το ΕΣΥ, η ανασυγκρότηση του οποίου θέλει να ξεκινήσει άμεσα, από την αρχή της κυβερνητικής θητείας όπου υπάρχει πάντα και μεγαλύτερο πολιτικό κεφάλαιο. «Θα δείτε αλλαγές από τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης», λέει στην «Κ» κομματική πηγή, προαναγγέλλοντας άμεσες κινήσεις. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται η άμεση υλοποίηση των έργων που προβλέπονται στο Ταμείο Ανάκαμψης, η στελέχωση των ακριτικών νησιών με υγειονομικό προσωπικό που απαιτούν και παρεμβάσεις στο ΑΣΕΠ και προσλήψεις στο ΕΚΑΒ.

Είναι δεδομένο πάντως πως από τη συγκρότηση του υπουργικού έως του χρόνου την άνοιξη που έχουμε ευρωεκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να πάει με «πατημένο το γκάζι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT