Κυριάκος Μητσοτάκης: Καμία συνεκμετάλλευση ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καμία συνεκμετάλλευση ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο

4' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο τουρκικός αναθεωρητισμός δημιουργεί μεγάλα ζητήματα», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «αν ο κ. Ερντογάν επιμείνει στην ρητορική του, δεν έχουμε πολλά πράγματα να συζητήσουμε, είναι εκτός ατζέντας».

Στο πλαίσιο συνέντευξής του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, είπε: «Εάν η Τουρκία θέλει να έλθει πιο κοντά στην Ευρώπη και να κάνει άνοιγμα προς τη Δύση, αυτό το άνοιγμα περνά μέσα από την επαναφορά του Ελληνοτουρκικού διαλόγου στη μία και μόνη διαφορά, ήτοι την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο». 

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ευνοϊκό πεδίο τη σύγκριση των προγραμμάτων μας», για να υπογραμμίσει ότι «στόχος μας να φτάσουμε τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ», λέγοντας επίσης ότι είναι «εφικτός ο στόχος να φτάσει ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ».

Παρατήρησε ότι «εντός λίγων μηνών η επενδυτική βαθμίδα», ενώ χαρακτήρισε «fake news την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας», σημειώνοντας ότι «το ΕΣΥ χρειάζεται στήριξη και θα στηριχθεί».«Το τουρκικό προξενείο ξέφυγε»

Εν όψει πιθανής συνάντησης του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου ηγετών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στα μέσα Ιουλίου, επανέλαβε πως η μία και μόνη διαφορά μας με την Τουρκία μπορεί να επιλυθεί βάσει του Διεθνούς Δικαίου και ξεκαθάρισε πως, εάν ο κ. Ερντογάν επιμείνει σε μία ρητορική που θίγει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, «δεν έχουμε πολλά να συζητήσουμε, θέματα κυριαρχίας και αποστρατιωτικοποίησης είναι εκτός ατζέντας». 

Διευκρίνισε, πάντως, ότι «δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε καθεστώς μόνιμης κλιμάκωσης και στα όρια ενός θερμού επεισοδίου, όπως έγινε το 2020». Ερωτηθείς, μάλιστα, για το ενδεχόμενο της συνεκμετάλλευσης ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απέκλεισε κατηγορηματικά μία τέτοια προοπτική. 

Ειδικότερα για το ζήτημα που έχει προκύψει με τους δύο μειονοτικούς υποψηφίους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε Ροδόπη και Ξάνθη, διεμήνυσε ότι η «Τουρκία οφείλει να επαναξιολογήσει το πως κινείται στη Θράκη» και επιβεβαίωσε πως θα συζητήσει το συγκεκριμένο ζήτημα «ανοιχτά με τον Ερντογάν». 

«Αυτή τη φορά το τουρκικό προξενείο ξέφυγε, δεν είναι κάτι, που θα ανεχθώ πλέον» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης καταγγέλλοντας το τουρκικό προξενείο για ξεδιάντροπες παρεμβάσεις.

Επανέλαβε ότι η στήριξη του τουρκικού προξενείου κατευθύνθηκε αποκλειστικά και μόνο στους δύο υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ και επαναβεβαίωσε πως ανεξαρτήτως του τι θα ψηφίσει η μειονότητα ο ίδιος θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει την πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας για τη μειονότητα.

Αναφορικά με την αντιπαράθεση για το πολύνεκρο ναυάγιο, συνέστησε στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα να είναι πιο προσεκτικοί, όταν επιρρίπτουν ευθύνες στο Λιμενικό Σώμα, εκτιμώντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών επικροτεί την επιλογή της κυβέρνησης να ακολουθήσει μία δίκαιη, πλην όμως αυστηρή μεταναστευτική πολιτική.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καμία συνεκμετάλλευση ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο-1

«Χυδαία η αναφορά του κ. Τσίπρα ότι η ΝΔ θα ιδιωτικοποιήσει την υγεία»

Επέμενε πως την επόμενη 4ετία θα αντιμετωπιστούν ζητήματα, όπως η μεγάλη αναμονή για ένα τακτικό χειρουργείο ή η κατάσταση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ενώ θα δρομολογηθεί και η αναμόρφωση των 156 Κέντρων Υγείας ανά τη χώρα.

Σε αυτό το σημείο επετέθη με δριμύτητα στον Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας χυδαία την αναφορά του, ότι η ΝΔ επιδιώκει να κάνει διαλογή ανάμεσα σε καρκινοπαθείς ασθενείς με μικρό προσδόκιμο ζωής.

«Έχουμε εγκρίνει ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα, που δεν έχει εγκρίνει η Γερμανία και βγαίνει ο κ. Τσίπρας και λέει ότι θα αφήνουμε καρκινοπαθείς να πεθάνουν» είπε.


«Καμία δικαιολογία για να καθυστερήσουν οι πιο τολμηρές αλλαγές»

«Η μείωση του ΦΠΑ δεν θα οδηγούσε σε μείωση τιμών, το δοκίμασαν και άλλες χώρες και απέτυχαν, θα ωφελούσε τις επιχειρήσεις και όχι τους καταναλωτές, ενώ θα μας στερούσε πολλά χρήματα. Η αντιπολίτευση, που υποστηρίζει το αντίθετο οφείλει να μας πει που θα βρει τα χρήματα», τόνισε. 

Παραδέχθηκε, πάντως, ότι η ακρίβεια και δη ο επίμονος πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι μεγάλο πρόβλημα και για την αντιμετώπιση του προέκρινε την εμπέδωση μίας κατάστασης ελέγχου και διαφάνειας, καθώς και την αύξηση μισθών και τη μείωση των φόρων. 

Δεν απέκλεισε, μάλιστα, και τη χορήγηση δεύτερου market pass, ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση πως το ζήτημα της ακρίβειας, μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς διαρθρωτικές παρεμβάσεις.

Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε πως εκτιμά ότι δεν θα χρειαστεί νέα επιδότηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς, όπως είπε, «οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν πέσει, ενώ η χώρα μας παράγει πολλή ενέργεια από τον ήλιο και τον άνεμο». 

Επανέλαβε, δε την πρόθεση του να επαναφέρει υπό πλήρη κρατικό έλεγχο την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.

Σε ερώτηση, εξάλλου για το ποιες αλλαγές εννοεί να προωθήσει την επόμενη 4ετία, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επέμεινε πως «αισθάνεται βαριά την ευθύνη του μεγάλου ποσοστού, που του έδωσαν οι πολίτες» και τόνισε πως η εντολή των πολιτών είναι «τρέξτε πιο γρήγορα, κάντε πιο τολμηρές αλλαγές, δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία περί καθυστέρησης», επαναλαμβάνοντας πως η αυτοδυναμία είναι μέσο για την επίτευξη των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, που έχει ανάγκη η χώρα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καμία συνεκμετάλλευση ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο-2

«Θα υπάρξει γερό ταρακούνημα στον σχηματισμό της κυβέρνησης»

«Η δική μου αποστολή είναι να σχηματίσω την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση, όχι μία κυβέρνηση ισορροπιών ή γεωγραφικής εκπροσώπησης, να φτιάξω μία κυβέρνηση δουλειάς, μια κυβέρνηση ανθρώπων που θα με έχουν πείσει για την αποτελεσματικότητα τους», τόνισε. 

Επιβεβαίωσε, δε, πως πρωτοκλασάτοι Υπουργοί θα βρεθούν σε διαφορετικό χαρτοφυλάκιο, έκανε μάλιστα λόγο για «γερό ταρακούνημα στο σχηματισμό της κυβέρνησης», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η επόμενη 4ετία θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη

«Χρέος μας είναι να είμαστε αντιπολίτευση του εαυτού μας, να ακούμε την κοινωνία και να μην κλεινόμαστε στον εαυτό μας, να αυτοδιορθωνόμαστε με μεγαλύτερη ένταση, απ ό,τι το κάναμε τα προηγούμενα χρόνια» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης. 

Ερωτηθείς, τέλος, για τις πρώτες προτεραιότητες του πρώτου μετεκλογικού χρονικού διαστήματος, εφόσον βεβαίως, επανεκλεγεί πρωθυπουργός, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες αποκαλύπτοντας πως εκεί θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και το Μεταναστευτικό.

Επιβεβαίωσε εκ νέου δε ότι τα δύο πρώτα νομοσχέδια πιθανής νέας κυβέρνησης του θα είναι η νέα φάση του Επιτελικού κράτους, αλλά και οι οικονομικές δεσμεύσεις της επόμενης 4ετίας «για να σταματήσει και η παραφιλολογία ότι δεν θα κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT