Θεωρείο: Τι ρώτησε ο Ομπάμα για τον Περικλή

Θεωρείο: Τι ρώτησε ο Ομπάμα για τον Περικλή

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ ξεχωριστή ήταν η, σχεδόν μιας ώρας, ξενάγηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, που έλαβε χώρα την ώρα που ο ήλιος έδυε και χρωμάτιζε τον αττικό ουρανό.

Την ξενάγηση ανέλαβε ο προϊστάμενος του Τμήματος Αρχαιολογικών Εργων και Μελετών της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Πόλης Αθηνών Μιχάλης Λεφαντζής, προσφέροντας μια διαφορετική οπτική στον πρώην πλανητάρχη, καθώς δεν του ανέλυσε μόνο τι έβλεπε αλλά και το ιστορικό υπόβαθρο που έγιναν όλα.

Ο Ομπάμα μάλιστα έκανε αρκετές ερωτήσεις, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την οικονομική κατάσταση της Αθήνας την εποχή του Περικλή, με τον Λεφαντζή να του εξηγεί την οικονομική ισχύ της αρχαίας Αθήνας ως αποτέλεσμα της μεγάλης ναυτικής δύναμης που έφερνε πλούτο στα ταμεία.

Φιλοσοφική συζήτηση

Ο Ομπάμα πάντως γνώριζε ήδη πολλά για τον Παρθενώνα, όπως για το πεντελικό μάρμαρο από το οποίο είναι φτιαγμένος. Η συζήτηση με τον Λεφαντζή πήγε σε φιλοσοφικά ζητήματα, όπως η Ιστορία ως προϋπόθεση καλής διοίκησης.

Χωρίς να ξέρεις Ιστορία δεν μπορείς να διοικήσεις σωστά, ανέφερε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, που έδειξε εντυπωσιασμένος από τον συμβολισμό των αρχαίων Αθηναίων να αφήσουν ανέπαφα τα λείψανα του αρχαίου ναού της Αθηνάς που κατέστρεψαν οι Πέρσες και να χτίσουν δίπλα τον καινούργιο Παρθενώνα, που σηματοδοτούσε το πέρασμα στη Δημοκρατία.

Η γκρινιάρα

Βουλευτής της Ν.Δ., από εκείνες που ακούγεται ότι μπορεί να μπουν στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, εξελίσσεται σε μέγιστη γκρινιάρα, καθώς της φταίνε οι πάντες και παντού βλέπει εχθρούς και στημένες παγίδες.

Μάλιστα, τα συγκεκριμένα σενάρια συνωμοσίας τα λέει όπου σταθεί και όπου βρεθεί, δείχνοντας πως δεν έχει πρόβλημα να φτάσουν… και στον ίδιο τον Μητσοτάκη, ο οποίος προφανώς και έχει μάθει ότι πιθανώς έχει ήδη μια εκκολαπτόμενη γκρινιάρα στο υπουργικό του.

Σενάριο Στυλιανίδη

Ενα από τα σενάρια που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι το ενδεχόμενο αξιοποίησης του Ευριπίδη Στυλιανίδη στο Μακεδονίας – Θράκης.

Η λογική του σεναρίου είναι εύκολα αντιληπτή, καθώς ο Στυλιανίδης εκλέγεται στη Ροδόπη, που αποτέλεσε πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ λόγω της εμπλοκής του τουρκικού προξενείου στην εκλογική διαδικασία. Και η αξιοποίηση ενός στελέχους του νομού θεωρείται πως στέλνει «κεντρικό» μήνυμα για όλη την περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή