Εκλογές 2023: Χωρίς αστοχίες το exit poll

Εκλογές 2023: Χωρίς αστοχίες το exit poll

Οι δημοσκόποι απέφυγαν τα λάθη της εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή τη φορά οι σφυγμομετρήσεις και το exit poll πέτυχαν να προοικονομήσουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Οι ειδικοί φρόντισαν να αποφύγουν ένα δεύτερο φιάσκο, μετά εκείνο του Μαΐου. Θυμίζουμε ότι τον Μάιο, τόσο στις δημοσκοπήσεις όσο και στο exit poll υπερεκτιμήθηκε η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν κατά 8 μονάδες, όχι μόνο επειδή οι μετρήσεις δεν «έπιασαν» το σοκ Κατρούγκαλου, αλλά επειδή οι δημοσκόποι ανέσυραν επώδυνες μνήμες από τις εποχές που αστοχούσαν προβλέποντας χαμηλά αποτελέσματα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εκείνες οι αστοχίες έδωσαν λαβή στα trolls αλλά και στην ηγεσία της Αριστεράς να κατηγορήσουν τις εταιρείες δημοσκοπήσεων ότι συμμετέχουν σε «σκευωρίες του συστήματος» με αποτέλεσμα πολλοί δημοσκόποι να λάβουν τότε απειλητικά μηνύματα από κατευθυνόμενους «αγανακτισμένους». Τον Μάιο οι δημοσκόποι για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο αποφάσισαν να υποτιμήσουν πρωτογενή στοιχεία που έδειχναν την επερχόμενη καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που αυτή τη φορά η τάση συρρίκνωσης του κόμματος που σφράγισε τα χρόνια της κρίσης ήταν υπαρκτή. Οι νέοι ψηφοφόροι, όπως επισημαίνει ο εκλογικός αναλυτής Ανδρέας Δρυμιώτης, ψήφισαν Ν.Δ. στις εκλογές του Μαΐου σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από όσο αναμενόταν. Οι δημοσκόποι κατέγραψαν την εξέλιξη, φρέσκαραν το στατιστικό μοντέλο τους και έτσι το χθεσινό exit poll «έπεσε μέσα». Η Ν.Δ. έμεινε στα «χαμηλά» της πρόβλεψης, έστω κι αν υπήρχε εκτίμηση για άνοδο 2%. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετρήθηκε σωστά ότι θα υποχωρούσε κάτω από το 18%, επιβαρυμένος από την απαισιοδοξία των ψηφοφόρων του που τροφοδότησαν την αποχή, ενώ το ΠΑΣΟΚ σκαρφάλωσε σχεδόν μισή μονάδα φτάνοντας κοντά στο 12%. «Οι πολιτικές δημοσκοπήσεις, τουλάχιστον οι προεκλογικές, δεν αποτελούν πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος γιατί οι ερευνητές έχουν ως στόχο την όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτική προσέγγιση των διαθέσεων του εκλογικού σώματος και τη σκιαγράφηση του πολιτικού σκηνικού», λέει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της Pulse, Γιώργος Αράπογλου. «Ωστόσο, όταν δεν υπάρχουν ανατροπές της τελευταίας στιγμής που δεν μπορούν να καταγραφούν και όταν οι δημοσκόποι αφήνονται να εργαστούν χωρίς κακοπροαίρετη κριτική ή άδικες επιθέσεις, τότε οι μετρήσεις, αλλά και το exit poll πετυχαίνουν να αποδώσουν επιδόσεις των κομμάτων που είναι πολύ κοντά στο πραγματικό εκλογικό αποτέλεσμα».

Η Ν.Δ. έμεινε στα «χαμηλά» της πρόβλεψης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μετρήθηκε σωστά ότι θα υποχωρούσε κάτω από το 18%.

Οπως το… 2012

Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών μοιάζει πολύ με τον Μάιο του 2012, σε ό,τι αφορά την αντιπολίτευση. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβαινε και έπεφτε το ΠΑΣΟΚ, σήμερα συμβαίνει το αντίθετο, οδηγώντας όμως τα δύο κόμματα σε παρόμοιες επιδόσεις με τις τότε. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε χθες 17,83% (16,78% το 2012) και το ΠΑΣΟΚ 11,86% (13,18% το 2012). Η τάση αυτή δημιουργεί εύλογες προσδοκίες στη Χαριλάου Τρικούπη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει την πορεία προς την «κανονικότητα του 4%». Τίποτα όμως δεν είναι σίγουρο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυρίως αντιπολίτευση είναι διασπασμένη σε δύο κόμματα μικρά σε σύγκριση με τη Ν.Δ., κάτι που προδιαγράφει μια παντοδυναμία της Ν.Δ. τη νέα τετραετία. Εκείνο που θα πρέπει επίσης να πιστωθεί στους δημοσκόπους είναι ότι προέβλεψαν με μεγάλη ακρίβεια κάτι ιδιαίτερα δύσκολο, τις επιδόσεις των μικρών κομμάτων, όχι μόνο του ΚΚΕ που έφτασε το 7,68%, αλλά και των Σπαρτιατών, της Ελληνικής Λύσης, της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας που κινήθηκαν ανάμεσα στο 3%-5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή