Εκλογές 2023 – Σπαρτιάτες: Ο Δούρειος Ιππος της Βουλής

Εκλογές 2023 – Σπαρτιάτες: Ο Δούρειος Ιππος της Βουλής

Ο Ηλίας Κασιδιάρης πανηγυρίζει για το 5% που πήρε το κόμμα Σπαρτιάτες

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η είσοδος του κόμματος Σπαρτιάτες στη Βουλή, και μάλιστα με εμφατικό ποσοστό που αγγίζει το 5%, αποτελεί colpo grosso του έγκλειστου για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη.

Το κόμμα Σπαρτιάτες, που ίδρυσε το 2017 ο Βασίλης Στίγκας και παρέμενε άγνωστο στο ευρύ κοινό, κατάφερε να εκλέξει 12 βουλευτές έχοντας πραγματοποιήσει προεκλογική εκστρατεία διάρκειας μόλις τριών εβδομάδων. Τι ήταν εκείνο που συνετέλεσε στην κατά πολλούς ανέλπιστη εκλογική επιτυχία; Η ανακοίνωση του φυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη, μέσω της συνηγόρου του Βάσως Πανταζή, ότι «θα ψηφίσει και θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις το κόμμα Σπαρτιάτες».

Δεν προκάλεσε επομένως έκπληξη ότι τόσο ο κ. Στίγκας όσο και ο εκπρόσωπος του κόμματος και νεοεκλεγείς βουλευτής Χάρης Κατσιβαρδάς στις πρώτες δηλώσεις τους μετά την ανακοίνωση των πρώτων εκλογικών αποτελεσμάτων έκαναν ειδική μνεία στον καταδικασμένο σε πολυετή κάθειρξη Κασιδιάρη. «Η στήριξη του Ηλία Κασιδιάρη ήταν το καύσιμο που μας έδωσε την ώθηση για να πετύχουμε το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Στίγκας, προσθέτοντας ότι το κόμμα του εκφράζει τα ιδεώδη του ελληνισμού. «Ο Ηλίας Κασιδιάρης αποκλείστηκε με τρόπο αντισυνταγματικό από τις εκλογές. Κατέστη ωστόσο ρυθμιστής και καταλύτης των εκλογών», συμπλήρωσε ο κ. Κατσιβαρδάς χαρακτηρίζοντας τους Σπαρτιάτες ένα πατριωτικό κόμμα.

Στενές σχέσεις

Στις προεκλογικές συνεντεύξεις του, εν τω μεταξύ, ο κ. Στίγκας είχε υποστηρίξει ότι δεν είχε προσωπική γνωριμία και επαφή με το άλλοτε προβεβλημένο στέλεχος της Χρυσής Αυγής.

Ο επικεφαλής του κόμματος, Βασίλης Στίγκας, υπήρξε στέλεχος του κόμματος «Ελληνες», όπως και οκτώ ακόμη υποψήφιοι.

Η σχέση ωστόσο του κόμματος Σπαρτιάτες με τον Ηλία Κασιδιάρη είναι περισσότερο από στενή. Το γραφείο απ’ όπου έγιναν οι χθεσινές επίσημες δηλώσεις της ηγεσίας του κόμματος ανήκει στον δικηγόρο Σωτήρη Μεταξά, ο οποίος στις εκλογές του περασμένου Μαΐου βρισκόταν στα ψηφοδέλτια του κόμματος «Ελληνες». Επιπλέον, ήταν ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας να κατέβει ο Ηλίας Κασιδιάρης υποψήφιος στις χθεσινές εκλογές συμμετέχοντας σε συνασπισμό ανεξάρτητων υποψηφίων βουλευτών. Εγχείρημα που δεν τελεσφόρησε έπειτα από την απορριπτική απόφαση του Αρείου Πάγου.

Αντίστοιχα, ο εκπρόσωπος Τύπου των Σπαρτιατών, κ. Κατσιβαρδάς, υπήρξε δικηγόρος των «Ελλήνων», όπως επίσης και συνήγορος των γονέων που κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά για την προβολή σε δημοτικό σχολείο της βραβευμένης ταινίας «Αγόρια στο ντους».

Περισσότερα από οκτώ στελέχη του κόμματος «Ελληνες» συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια των Σπαρτιατών (σε Κόρινθο, Κιλκίς, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη κ.ά.) που αριθμούσαν έναν υποψήφιο ανά εκλογική περιφέρεια. Ενώ και ο επικεφαλής του κόμματος κ. Στίγκας υπήρξε στέλεχος του κόμματος «Ελληνες».

Βραδινές ώρες χθες και ενώ το εκλογικό αποτέλεσμα έμοιαζε να έχει παγιωθεί, ο Ηλίας Κασιδιάρης μέσω λογαριασμού που διατηρεί στο Twitter έστειλε ένα πανηγυρικό μήνυμα για το εκλογικό αποτέλεσμα. «Σήμερα συντελέστηκε ένας ανεπανάληπτος θρίαμβος των Ελλήνων που μάχονται Υπέρ Πατρίδος και ταυτόχρονα μια πρωτοφανής πανωλεθρία του συστήματος εξουσίας. (…)

Το σύστημα ηττήθηκε κατά κράτος, απέτυχε να απαγορεύσει το πηγαίο αίτημα εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων για μια ισχυρή εθνική αντιπολίτευση», ανέφερε μεταξύ άλλων στη μακροσκελή ανάρτησή του.

Στη διάρκεια του χθεσινού απογεύματος, έξω από το γραφείο όπου έγιναν οι επίσημες δηλώσεις των στελεχών του κόμματος υπήρχε ισχυρή αστυνομική παρουσία υπό τον φόβο επεισοδίων, ενώ η αρχική ιδέα να υπάρξει κάλεσμα των υποστηρικτών του κόμματος στον Φλοίσβο, προκειμένου να γιορτάσουν εκεί την είσοδο των Σπαρτιατών στη Βουλή, δεν υλοποιήθηκε.

Στο κλείσιμο της χθεσινής ημέρας, αρκετοί ήταν αυτοί, που παρακολουθούν τις ζυμώσεις στον χώρο της άκρας Δεξιάς, οι οποίοι παρατηρούσαν ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης, δημιουργώντας αντιπερισπασμούς, όπως ήταν για παράδειγμα η στήριξη του κόμματος «Εάν» του Αναστάσιου Κανελλόπουλου, κατάφερε τελικά την είσοδό του στη νέα Βουλή. Η συνέχεια επί του Κοινοβουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή