Εκλογές 2023: Τα ηχηρά ονόματα που μένουν εκτός Βουλής

Εκλογές 2023: Τα ηχηρά ονόματα που μένουν εκτός Βουλής

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηχηρά ονόματα μένουν εκτός της νέας Βουλής, κυρίως προερχόμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ, η δύναμη του οποίου μειώθηκε στους 48 βουλευτές, χάνοντας 24 βουλευτές σε σχέση με τον Μάιο και 39 σε σχέση με τις εκλογές του 2019.

Ειδικότερα, εκτός Βουλής μένουν πολύ γνωστά ονόματα που είχαν εκλεγεί τον Μάιο όπως οι Γιάννης Δραγασάκης, Χρήστος Σπίρτζης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Γιώργος Τσίπρας, Γιάννης Μουζάλας, Δώρα Αυγέρη, Αγγελος Τόλκας, Πόπη Τσαπανίδου και Νίκος Βούτσης.

Από τη ΝΔ εκτός Βουλής μένει ο Αγγελος Συρίγος. Η Νέα Δημοκρατία χάνει δύο έδρες σε σχέση με την κατανομή του Μαΐου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μία (εκτός μένει ο Νικος Βούτσης). Οι τρεις αυτές έδρες πηγαίνουν στα νεοεισερχόμενα κόμματα Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη και Σπαρτιάτες.

Εκτός Βουλής μένει και ο Γιάννης Τραγάκης, καθώς η ΝΔ χάνει μια έδρα στη Β’ Πειραιά. Στη Δυτική Αττική η ΝΔ κέρδισε και τις 4 έδρες, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός ο Γιώργος Τσίπρας.

Υπενθυμίζεται ότι από τις κάλπες του Μαΐου, στον ΣΥΡΙΖΑ έμειναν εκτός ονόματα όπως οι Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης Βίτσας και Ανδρέας Ξανθός.

Εδρες και πρόσωπα σε Αττική και Θεσσαλονίκη:

Α’ Αθήνας

Η Νέα Δημοκρατία εκλέγει 5 βουλευτές. Χάνει δύο έδρες και μένουν εκτός η Φωτεινή Πιπιλή και ο Αγγελος Συρίγος. Μια έδρα χάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ και μένει εκτός ο Νίκος Βούτσης. Μια έδρα παίρνει το ΚΚΕ με τη Λιάνα Κανέλλη, μια το ΠΑΣΟΚ με τον Παύλο Γερουλάνο, μια οι Σπαρτιάτες με τον Αθανάσιο Χαλκιά, μια η Πλεύση Ελευθερίας με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου – εκτός και αν επιλέξει άλλη περιφέρεια και παραχωρήσει την έδρα στον Διαμαντή Καραναστάση – και μια η Ελληνική Λύση με τον Βασίλη Γραμμένο.

Βόρειος Τομέας Αθήνας

Η ΝΔ χάνει 2 έδρες από τις 9 που είχε στις εκλογές του Μαΐου. Μένουν εκτός οι Αρια Αγάτσα και Γιώργος Κουμουτσάκος. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μια έδρα και μένει εκτός Βουλής η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Το ΚΚΕ παίρνει δύο έδρες με τον Δημήτρη Κουτσούμπα και την Αφροδίτη Κτενά. Από μια έδρα παίρνουν το ΠΑΣΟΚ με τη Μιλένα Αποστολάκη, η Πλεύση Ελευθερίας (Ζ. Κωνσταντοπούλου ή Σπήλιος Ζαχαρόπουλος), οι Σπαρτιάτες με τον Χαράλαμπο Κατσιβαρδα, η Νίκη με την Ασπασία Κουρουπάκη και η Ελληνική Λύση με τον Βασίλη Βιλιάρδο να επανεκλέγεται.

Νότιος Τομέας Αθήνας

Η ΝΔ χάνει δύο έδρες καθώς μένουν εκτός η Ιωάννα Γκελεστάθη και ο Τάσος Γαϊτάνης. Μια έδρα χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και μένει εκτός ο Γιάννης Μουζάλας. Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί μια έδρα που θα πάει στον Νίκο Ανδρουλάκη ή τον Παύλο Χρηστίδη. Δύο έδρες παίρνει το ΚΚΕ και εκλέγονται η Σεμίνα Διγενή και ο Χρήστος Κατσώτης. Μια έδρα παίρνουν οι Σπαρτιάτες με τον Βασίλη Στίγκα. Η Πλεύση Ελευθερίας κερδίζει μια έδρα με τον Σπύρο Μπιμπίλα καθώς και η Ελληνική Λύση με τον Κυριάκο Βελόπουλο ή τον Σωτήρη Τζούμα όπως και η Νίκη με τον Νίκο Βρεττό.

Δυτικός Τομέας Αθήνας

Από μια έδρα χάνουν η ΝΔ καθώς μένει εκτός η Μαρία Συρεγγέλα, ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Γιάννη Δραγασάκη να μένει εκτός και το ΚΚΕ. Τις κερδίζουν οι Σπαρτιάτες με τον Γιώργο Μανούσο, η Πλεύση Ελευθερίας με την Τζώρτζια Κεφαλά και η Νίκη με τον Ανδρέα Βορύλλα.

Α’ Πειραιά

Η ΝΔ επανεκλέγει τρεις βουλευτές με τους Κώστα Κατσαφάδο, Δόμνα Μιχαηλίδου και Νίκο Βλαχάκο, ο ΣΥΡΙΖΑ έναν με τον Αλέξη Τσίπρα ή Θοδωρή Δρίτσα και το ΚΚΕ έναν με τον Νίκο Αμπατιέλο.

Β’ Πειραιά

Τρεις έδρες παίρνει η ΝΔ εκλέγοντας τους Γιώργο Βρεττάκο, Μιχάλη Λιβανό και Δημήτρη Μαρκόπουλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μια έδρα και μένει εκτός ο Γιάννης Ραγκούσης. Μια έδρα διατηρεί το ΚΚΕ αλλά τη χάνει το ΠΑΣΟΚ και μένει εκτός ο Δημήτρης Διαμαντίδης. Οι Σπαρτιάτες εκλέγουν τον Αλέξανδρο Ζέρβα ενώ μια έδρα παίρνουν η Πλεύση Ελευθερίας με τον Χρήστο Αρίδα και η Ελληνική Λύση με την Σοφία Ασημακοπούλου.

Ανατολική Αττική

Η ΝΔ χάνει δύο έδρες και μένουν εκτός Βουλής η Αικατερίνη Κατσανδρή και η Βασιλική Κόλλια. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μια έδρα και μένει εκτός ο Χρήστος Σπίρτζης.

Δυτική Αττική

Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μια έδρα και δεν εκλέγει βουλευτή. Την έδρα κατείχε ο Γιώργος Τσίπρας.

Α’ Θεσσαλονίκης

Η ΝΔ χάνει 2 έδρες και μένουν εκτός οι Δημήτρης Βενιέρης Βελόπουλος και Διαμαντής Γκολιδάκης. Μια έδρα χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και μένει εκτός ο Ιωάννης Αμαντίδης.

Β’ Θεσσαλονίκης

Η ΝΔ χάνει μια έδρα και μένει εκτός Βουλής ο Σάββας Αναστασιάδης. Μια έδρα χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και μένει εκτός η Δώρα Αυγέρη.

Οι έδρες των κομμάτων

  • ΝΔ 158 βουλευτές
  • ΣΥΡΙΖΑ 48
  • ΠΑΣΟΚ 32
  • ΚΚΕ 20
  • Σπαρτιάτες 12
  • Ελληνική Λύση 12
  • Νίκη 10
  • Πλεύση Ελευθερίας 8

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή