Εκλογές 2023: Οι 15 γυναίκες του νέου κυβερνητικού σχήματος

Εκλογές 2023: Οι 15 γυναίκες του νέου κυβερνητικού σχήματος

Τέσσερις αναλαμβάνουν αρμοδιότητες υπουργού, μια αναπληρωτή υπουργού και δέκα τοποθετούνται σε θέση υφυπουργού

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις κεντρικές υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την προεκλογική περίοδο, ήταν να αξιοποιήσει μεγαλύτερο αριθμό γυναικών στο νέο υπουργικό Συμβούλιο.

Το νέο σχήμα περιλαμβάνει 15 γυναίκες, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι υπουργοί (Κεραμέως, Μενδώνη, Ζαχαράκη, Κεφαλογιάννη), μία αναπληρώτρια υπουργός (Αγαπηδάκη) και 10 υφυπουργοί (Παπαδοπούλου, Χαραλαμπογιάννη, Μακρή, Μιχαηλίδου, Αλεξοπούλου, Σδούκου, Μάνη-Παπαδημητρίου, Βούλτεψη, Κεφάλα, Ράπτη).

Στο προηγούμενο σχήμα περιλαμβάνονταν 9 γυναίκες (3 υπουργοί και 6 υφυπουργοί).


Η Νίκη Κεραμέως με τη διαδικασία του rotation (όπως είχε προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης) αφήνει το υπουργείο Παιδείας, στο οποίο παρέμεινε καθ΄όλη τη διάρκεια της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας, και μεταφέρεται στο υπουργείο Εσωτερικών

Είναι 43 ετών, δικηγόρος και εκλέγεται βουλευτής από το 2015.

Εκλογές 2023: Οι 15 γυναίκες του νέου κυβερνητικού σχήματος-1
Η νέα υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως/ ΙΝΤΙΜΕ

Στο κυβερνητικό σχήμα και δη στο υπουργείο Τουρισμού (είχε διατελέσει υπουργός την περίοδο 2012-2015) επιστρέφει η Ολγα Κεφαλογιάννη. Η 48χρονη δικηγόρος εκλέγεται βουλευτής από το 2007 στην Α’ Αθήνας.

Μαζί της, στη θέση της υφυπουργού θα βρίσκεται η Θεσσαλονικιά Ελενα Ράπτη, η οποία μολονότι εκλέγεται στο Κοινοβούλιο από το 2004, δεν είχε αναλάβει ποτέ υπουργικά καθήκοντα.

Εκλογές 2023: Οι 15 γυναίκες του νέου κυβερνητικού σχήματος-2
Οι δύο κυρίες του υπουργείου Τουρισμού/ ΙΝΤΙΜΕ

Υπουργός στο νεοσύστατο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας διορίστηκε η Σοφία Ζαχαράκη, η οποία είχε αναλάβει κυβερνητικές θέσεις κατά την προηγούμενη τετραετία, σε θέση υφυπουργού αρχικά στο Παιδείας και στη συνέχεια στο Τουρισμού. Η 47χρονη εκπαιδευτικός είχε διατελέσει και εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

Υφυπουργός στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θα είναι η Μαρία Κεφάλα. Η 37χρονη βουλευτής σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών της δημόσιας Υγείας.

Εκλογές 2023: Οι 15 γυναίκες του νέου κυβερνητικού σχήματος-3
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη/ ΙΝΤΙΜΕ

Η Λίνα Μενδώνη είναι η μόνη που παραμένει στον υπουργικό θώκο που κατείχε στην προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η αρχαιολόγος θα αναλάβει εκ νέου υπουργός Πολιτισμού.

Εκλογές 2023: Οι 15 γυναίκες του νέου κυβερνητικού σχήματος-4
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη/ ΙΝΤΙΜΕ

Στο ίδιο υπουργείο που βρισκόταν, αλλά με σαφή αναβάθμιση, μένει η βουλευτής Επικρατείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Από γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, πλέον αναλαμβάνει αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. Είναι ψυχολόγος, ενώ έχει διατελέσει και Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Εκλογές 2023: Οι 15 γυναίκες του νέου κυβερνητικού σχήματος-5
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη αναλαμβάνει αναπληρώτρια υπουργός Υγείας/ ΙΝΤΙΜΕ

Στην κυβέρνηση επανέρχονται οι κυρίες Ζέττα Μακρή (υφυπουργός Παιδείας), Δόμνα Μιχαηλίδου (επίσης υφυπουργός Παιδείας) και Σοφία Βούλτεψη (παραμένει υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου).

Νέες προσθήκες είναι οι Αννα Μάνη Παπαδημητρίου (υφυπουργός Ανάπτυξης), Χριστίνα Αλεξοπούλου (υφυπουργός Μεταφορών) και οι μη εκλεγμένες Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (υφυπουργός Εξωτερικών), Βιβή Χαραλαμπογιάννη (υφυπουργός Εσωτερικών, από γ.γ. στο ίδιο υπουργείο) και Αλεξάνδρα Σδούκου (υφυπουργός Ενέργειας από γ.γ. στο ίδιο υπουργείο).

Εκλογές 2023: Οι 15 γυναίκες του νέου κυβερνητικού σχήματος-6
Η Αλεξάνδρα Σδούκου, νέα υφυπουργός Ενέργειας/ ΙΝΤΙΜΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή