Σκυλακάκης: Στις προτεραιότητες το «Εξοικονομώ» και η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας

Σκυλακάκης: Στις προτεραιότητες το «Εξοικονομώ» και η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας

Ο κ. Κάπρος σημείωσε ότι αφήνει στον κ. Σκυλακάκη το προσχέδιο του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο πρέπει να κατατεθεί στις κοινοτικές αρχές έως το τέλος του μήνα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς πολλές εκπλήξεις σε προγραμματικό επίπεδο, αλλά με αρκετό χιούμορ και κάποια απρόοπτα πραγματοποιήθηκε η παράδοση του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τον υπηρεσιακό υπουργό Παντελή Κάπρο στον νέο υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη.

Κατ’ αρχάς η τελετή καθυστέρησε ένα τέταρτο καθώς «έστησαν» τους κ. Σκυλακάκη και Κάπρο οι δύο υφυπουργοί, Αλεξάνδρα Σδούκου και Νίκος Ταγαράς, με τον κ. Σκυλακάκη να αξιοποιεί το χρόνο για μια πρώτη γνωριμία με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τα ρεπορτάζ της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Αφιχθέντων των δύο υφυπουργών, τη σκυτάλη πήρε ο κ. Κάπρος ο οποίος έδωσε το περίγραμμα της σύντομης θητείας του στο υπουργείο. «Νομίζω ότι βγάλαμε δουλειά, υπογράψαμε δεκάδες υπουργικές αποφάσεις. Αντιμετωπίσαμε 2-3 προβλήματα που εμένα μου φάνηκαν δύσκολα», ανέφερε. Σημείωσε ότι αφήνει στον κ. Σκυλακάκη το προσχέδιο του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο πρέπει να κατατεθεί στις κοινοτικές αρχές έως το τέλος του μήνα. «Σας εύχομαι κάθε επιτυχία και καλή τύχη στο έργο σας- δεν θα σας ευχηθώ να είστε σιδεροκέφαλος όπως συνηθίζεται γιατί αυτό σήμαινε ότι θα σας… πετούσαν κάτι, δεν το χρειάζεστε», αστειεύτηκε ο κ. Κάπρος, σημειώνοντας ότι εκτός από τις εκκρεμότητες για θέματα ενέργειας αφήνει στο νέο υπουργό και αρκετές… κάψουλες καφέ.

«Βρίσκομαι εδώ για να υλοποιήσω το φιλόδοξο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την πράσινη μετάβαση και να βοηθήσω ώστε να ανταποκριθεί η χώρα στις πολλαπλές της υποχρεώσεις για θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος», ανέφερε από την πλευρά του ο νέος υπουργός, Θοδ. Σκυλακάκης. Υποστήριξε ότι γνωρίζει αρκετά για τις αρμοδιότητες του ΥΠΕΝ λόγω της προϋπηρεσίας του σε δημοσιονομικά θέματα και στο Ταμείο Ανάκαμψης «και γι’ αυτό θα επιμένω να τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα», ανέφερε. «Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την κλιματική κρίση που βρίσκεται στην πρώτη της φάση. Στη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών θα χειροτερεύει. Αυτό απαιτεί φιλόδοξες πολιτικές προσαρμογής του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και δυναμικές πολιτικές για τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία», ανέφερε. Να σημειωθεί ότι σε ερώτηση δημοσιογράφων κ. Σκυλακάκης δεν διευκρίνισε αν θα αναλάβει ο ίδιος και το «χαρτοφυλάκιο» του περιβάλλοντος (εκτός από την ενέργεια), αναφέροντας ότι όλα θα απαντηθούν σύντομα.

«Στα χωροταξικά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά οι εκκρεμότητες είναι πολλές. Στόχος μας είναι να λύσουμε οριστικά εκκρεμότητες από το παρελθόν, κάποιες από τις οποίες έκλεισαν εκατονταετία», ανέφερε ο υφυπουργός (πιθανότατα μόνο για τα πολεοδομικά) Νίκος Ταγαράς, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στο θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει σε ποια κατεύθυνση θα έρθουν οι όποιες παρεμβάσεις. «Έχουμε εντολή να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αλλάξουμε το μέλλον μας», ανέφερε η Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό από γενική γραμματέας ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή