Μητσοτάκης για Ερντογάν: Να χαράξουμε ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης

Μητσοτάκης για Ερντογάν: Να χαράξουμε ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης

«Ευκαιρία να χαράξουμε ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης στις σχέσεις με την Τουρκία στη συνάντηση με Ερντογάν – Δεν καταλήξαμε σε συμπεράσματα για το μεταναστευτικό λόγω άρνησης της Πολωνίας και της Ουγγαρίας», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα λόγω της επίμονης άρνησης της Ουγγαρίας και της Πολωνίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, επισημαίνοντας την ανάγκη φύλαξης των συνόρων.  

«Οσον αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων, τη συνεργασία με τα κράτη προέλευσης της μετανάστευσης, την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται άσυλο στα κράτη προέλευσης, υπάρχει μια καθολική συμφωνία των κρατών-μελών», τόνισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε την «ανάγκη να συνεργαστούμε με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και να τσακίσουμε τα δίκτυα διακινητών έτσι ώστε ευάλωτοι να μην μπαίνουν σε σαπιοκάραβα».

Ανέφερε επίσης ότι από την Τουρκία έρχονται πολύ λιγότερες βάρκες. «Σύμφωνα με τα στατιστικά, τα τελευταία 4 χρόνια πολύ λιγότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο γιατί πολύ λιγότερες βάρκες έφτασαν. Πρέπει να συνεργαστούμε με τις χώρες, με τη Λιβύη και να αποθαρρύνουμε τους διακινητές να βάζουν ανθρώπους στις βάρκες». 



«Μονοπάτι επαναπροσέγγισης»

Ερωτηθείς για την επικείμενη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στο Βίλνιους, απάντησε: «Θα είναι η πρώτη μετά την επανεκλογή και των δυο μας. Είναι μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών και να χαράξουμε ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης, χωρίς η Ελλάδα να κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές της», είπε, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την περιορισμένη τουρκική παραβατικότητα στον αέρα, το τελευταίο διάστημα, αλλά και την «καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές» στο μεταναστευτικό.

Σε οικονομικό επίπεδο και ερωτηθείς για την επενδυτική βαθμίδα, υπογράμμισε ότι «είναι ζήτημα χρόνου», καθώς «το μοναδικό εμπόδιο ήταν η πολιτική αβεβαιότητα ενόψει των εκλογών». Αναφέρθηκε δε και στις προβλέψεις της ΤτΕ για τους ρυθμούς ανάπτυξης, τις οποίες χαρακτήρισε «ενθαρρυντικές».

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι «o πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι επίμονος, ειδικά στα τρόφιμα. Είχα προβλέψει ότι είχαμε δει τα χειρότερα, αυτή η πρόβλεψη επιβεβαιώνεται, αλλά ο πληθωρισμός είναι εδώ. Tο “καλάθι του νοικοκυριού” θα συνεχίσει για ακόμα έξι μήνες», καθώς «ήταν πετυχημένο μέτρο» το οποίο «αντέγραψαν και άλλες χώρες». «Στις προγραμματικές δηλώσεις θα είμαι πιο συγκεκριμένος για την απάντηση της κυβέρνησης στον πληθωρισμό», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Η απάντηση είναι η συμπίεση των τιμών και οι μόνιμες αυξήσεις των μισθών. Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησής μας, αυτή θα ξεδιπλωθεί στις προγραμματικές δηλώσεις».

«Θα νομοθετήσουμε και την κοστολόγηση των προγραμμάτων. Δεν νομίζω να ξαναπάμε σε εκλογές χωρίς κοστολόγηση των προγραμμάτων», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και αν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρει τα πατήματά του, καθώς και αν ανοίγει ο δρόμος για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, απάντησε: «Ρωτάτε τον λάθος άνθρωπο. Για την παραίτηση δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο, θα τεθεί στην κρίση της Ιστορίας. Θα μιλήσω για τη διεύρυνση που πετύχαμε στη Ν.Δ. και να συνενώσουμε δυνάμεις. Τα υπόλοιπα που αφορούν την αντιπολίτευση θα τα δούμε εν καιρώ. Πρώτο μέλημά μας να υλοποιήσουμε το κυβερνητικό έργο».

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι ο δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης, παραμένει φυλακισμένος και αν το έθεσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δήλωσε:

«Υπάρχει αναφορά στα συμπεράσματα για τα 30 χρόνια από τη διακήρυξη της Θεσσαλονίκης. Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Ομως είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για το τι συμβαίνει και να εκφράσω την αγανάκτησή μου για το γεγονός ότι ένας εκλεγμένος δήμαρχος βρίσκεται ακόμα στη φυλακή. Είναι χτύπημα στην προσπάθεια της Αλβανίας να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η επίλυση του θέματος θα αποτελέσει στοιχείο της ελληνικής αξιολόγησης της πορείας της Αλβανίας. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα έχει γίνει απολύτως κατανοητό στην Αλβανία. Δεν είναι ζήτημα που θα το αφήσω να περάσει έτσι χωρίς να υπάρχει αντίδραση της Ελλάδος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT