Θεωρείο: Συρίγος και Τραγάκης ξανά στη Βουλή

Θεωρείο: Συρίγος και Τραγάκης ξανά στη Βουλή

Πολλές αλλαγές στη σύνθεση της Βουλής φέρνει η τελική ανακατανομή των εδρών, που μένει, βέβαια, να επικυρωθεί από τον Αρειο Πάγο

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλές αλλαγές στη σύνθεση της Βουλής φέρνει η τελική ανακατανομή των εδρών, που μένει, βέβαια, να επικυρωθεί από τον Αρειο Πάγο. Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. φαίνεται πως χάνει την έβδομη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, στην οποία βρισκόταν η Μαρία Πολύζου, την οποία κερδίζει η Πλεύση Ελευθερίας και εκλέγεται ο Αλέξανδρος Καζαμίας. Αντιθέτως, η Ν.Δ. κερδίζει ξανά την έδρα στην Α΄ Αθηνών, με τον καθηγητή Αγγελο Συρίγο να εκλέγεται, ενώ κερδίζει έδρα και στη Β΄ Πειραιώς, με τον Γιάννη Τραγάκη να σπάει πλέον κάθε ρεκόρ αφού είναι βουλευτής από το 1974. Εδρα κερδίζει η Ν.Δ. και στις Σέρρες από τον ΣΥΡΙΖΑ και έτσι εκλέγεται και ο Θεόφιλος Λεονταρίτης, ενώ αντιθέτως η κυβερνητική παράταξη χάνει δύο έδρες, στα Γιάννενα όπου δεν εκλέγεται ο Γιώργος Αμυράς και στη Δυτική Αττική μένει εκτός ο Σταμάτης Πουλής.

Σαρωτικές αλλαγές στους γενικούς

Η «Κ» έχει δημοσιεύσει αναλυτικό ρεπορτάζ με όλες τις αλλαγές που αναμένονται στις γενικές γραμματείες, αφού πολλές θα μεταφερθούν από το ένα υπουργείο στο άλλο, άλλες θα καταργηθούν και αλλού θα συσταθούν καινούργιες. Σε πολιτικό επίπεδο, όπως μου έλεγε στέλεχος του Μαξίμου, αναμένεται να υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές, με τον πρωθυπουργό να αναζητεί νέα πρόσωπα για να στελεχώσουν την κυβέρνησή του. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα η κινητικότητα είναι πολύ μεγάλη, με πολλά στελέχη να κινούνται ενόψει των αλλαγών.

Πριμοδότηση

Το γεγονός ότι Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία δεν έχουν ούτε υπουργό ούτε υφυπουργό στην κυβέρνηση, ενώ η Αχαΐα έχει μόνο έναν υφυπουργό –τη Χριστίνα Αλεξοπούλου– αποτελεί σε τοπικό επίπεδο «πριμοδότηση» στον Νεκτάριο Φαρμάκη ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς ο περιφερειάρχης δεν έχει να ανταγωνιστεί κάποιο κυβερνητικό στέλεχος.

Η Πελοπόννησος

Στη Ν.Δ.,πάντως, από βδομάδα θα αρχίσει η συζήτηση και για τις περιφερειακές εκλογές, καθώς το επόμενο εκλογικό στοίχημα απέχει μόλις τρεις μήνες και ο Μητσοτάκης δεν θέλει να δει τον χάρτη να αλλάζει χρώμα. Αυτή τη στιγμή, δύο είναι οι βασικές εκκρεμότητες. Η πρώτη, που είναι ευκολότερη, αφορά το βόρειο Αιγαίο, όπου η κυβερνώσα παράταξη προσανατολίζεται να αφήσει τον χώρο στον Κώστα Μουτζούρη, βοηθώντας την επανεκλογή του. Η μεγάλη εκκρεμότητα είναι όμως η Πελοπόννησος. Εκεί ο νυν περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας φαίνεται διατεθειμένος να είναι ξανά υποψήφιος, ωστόσο το θέμα είναι τι θα αποφασίσει το Μαξίμου, καθώς υπάρχει ισχυρό το σενάριο της υποψηφιότητας του βουλευτή Αρκαδίας Κώστα Βλάσση.

Καρφί στον Frontex

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έπειτα από τέσσερα χρόνια πρωθυπουργίας και την πρόσφατη επανεκλογή, έχει πλέον την αυτοπεποίθηση να ασκεί κριτική ακόμη και σε χώρες ή ευρωπαϊκά όργανα, κάτι που δεν το έκανε το 2019. Χθες, δεν «σέντραρε» μόνο την Πολωνία και την Ουγγαρία, άλλα άφησε και μία κανονικότατη αιχμή για τον Frontex και τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί αποχώρησής του από την Ελλάδα. Σε σχετική ερώτηση για το αν ο Frontex εξετάζει το ενδεχόμενο αναστολής των δραστηριοτήτων, ανέφερε: «Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου καθόλου το ζήτημα». Πρόσθεσε ότι «έχουμε κοινή αποστολή την προστασία των συνόρων και να σώζουμε ανθρώπους στη θάλασσα», και κατέληξε με ένα μήνυμα: «Ο Frontex δεν είναι ΜΚΟ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή