Βουλή: Η νέα χωροταξία και το «παρασκήνιο» της ορκωμοσίας

Βουλή: Η νέα χωροταξία και το «παρασκήνιο» της ορκωμοσίας

Η πρώτη «έκπληξη» της νέας Βουλής ήρθε με το καλημέρα και αφορούσε τη χωροταξία.

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την καθιερωμένη τελετή ορκωμοσίας των βουλευτών άρχισαν σήμερα επισήμως οι εργασίες της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου με την οκτακομματικής συνθέσεως εθνική αντιπροσωπεία που ανέδειξαν οι κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Η σύνθεση αυτή, με τα τρία νεοεισερχόμενα κομματικά σχήματα, τους συνολικά περίπου 100 νεοεισελθόντες βουλευτές και τον κατακερματισμό της αντιπολίτευσης θα προκαλέσει,
σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, εκπλήξεις και απρόβλεπτες καταστάσεις εντός του Ναού της Δημοκρατίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αρκετοί εκ των παλαιοτέρων βουλευτών, προσερχόμενοι στο επιβλητικό μέγαρο της πλατείας Συντάγματος, συμμεριζόμενοι τις εκτιμήσεις αυτές εξέφραζαν την ευχή να υπάρξει ηρεμία και σεβασμός στους θεσμούς.

Η νέα χωροταξία

Η πρώτη «έκπληξη» της νέας Βουλής ήρθε με το καλημέρα και αφορούσε τη χωροταξία, καθώς τα θεωρούμενα ακροδεξιά σχήματα δεν τοποθετήθηκαν σύμφωνα με τη σχετική παράδοση, δηλαδή από τα δεξιά του αίθουσας της Ολομέλειας:

Οι υποστηριζόμενοι από τον έγκλειστο Κασιδιάρη, Σπαρτιάτες, κάθονται στα «ορεινά» και προς τα αριστερά, εκεί όπου κατά την προηγούμενη περίοδο βρισκόταν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25. Επίσης στα «ορεινά» και πίσω από τους βουλευτές του ΚΚΕ τοποθετήθηκε η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ στο κεντρικό τμήμα -ανάμεσα στους Σπαρτιάτες και την Ελληνική Λύση, η οποία διατήρησε τα έδρανα που διέθετε και την προηγούμενη τετραετία- κάθονται τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νίκης.

Ολα τα υπόλοιπα κόμματα καταλαμβάνουν ακριβώς τα έδρανα που κατείχαν και στο παρελθόν, δηλαδή μπροστά και δεξιά του προεδρείου η Ν.Δ. και κατά σειρά προς τα αριστερά το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Στα «πράσινα» έδρανα για πρώτη φορά κάθισε ο Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος είχε κατά την είσοδο του μια (τυπική, όπως χαρακτηρίστηκε) χειραψία με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη.

Οι κοινοβουλευτικές συναντήσεις των δύο ανδρών αναμένονται με ξεχωριστό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι, ως γνωστόν, η έως τώρα επικοινωνία τους ήταν προβληματική.

Τα βλέμματα, όπως ήταν αναμενόμενο, επικεντρώθηκαν και στα πρώτα μπροστινά έδρανα του πολιτικά βαρύτατα τραυματισμένου ΣΥΡΙΖΑ: Ο υπό παραίτηση – αντικατάσταση Αλ. Τσίπρας, που θέλοντας να αποφύγει, για λόγους ευνόητους, τις τηλεοπτικές κάμερες, εισήλθε στο Κοινοβούλιο από πλαϊνή είσοδο και κάθισε στη γνωστή θέση, έχοντας δίπλα του την Ολγα Γεροβασίλη -την οποία πληροφορίες φέρουν ως προτεινόμενη για θέση αντιπροέδρου της Βουλής- και τον Σωκράτη Φάμελλο, τον οποίο οι ίδιες πληροφορίες φέρουν ως επικρατέστερο για μεταβατικό πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ύστερα από σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Βουλή: Η νέα χωροταξία και το «παρασκήνιο» της ορκωμοσίας-1

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη σημασία είχε και το γεγονός ότι, κατά την προσφώνηση των πολιτικών αρχηγών από τον προεδρεύσαντα της συνεδρίασης, Νικ. Κακλαμάνη, ακούστηκε ίσως για τελευταία φορά η προσφώνηση του κ. Τσίπρα ως «αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Καθώς οι τέσσερις Κοινοβουλευτικές Ομάδες είναι σχετικά ολιγάριθμες, οι χωροταξικές ανάγκες επιβάλλουν εκ των πραγμάτων κάποιοι βουλευτές της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ να κάθονται πίσω από τους «μικρούς».

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη σημερινή τυπική συνεδρίαση είδαμε πίσω από την Πλεύση τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, πίσω από τους Σπαρτιάτες τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και πίσω από τη Νίκη τον πρώην πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου.

Σε επίπεδο πολιτικού προσωπικού, μεταξύ άλλων σημειώνονται οι περιπτώσεις του Ι. Τραγάκη, που με πρώτη εκλογή του το 1974 είναι ο παλαιότερος στην παρούσα Βουλή, και του Χ. Καστανίδη, ο οποίος, καθώς ο Ν. Ανδρουλάκης “κράτησε” την έδρα της Θεσσαλονίκης, δεν είναι μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας, αφήνοντας, έτσι, την πράσινη Κ.Ο. χωρίς εκπροσώπηση του παλαιού και παραδοσιακού ΠΑΣΟΚ (εξαιρουμένου του κ. Παπανδρέου).

Οι βουλευτές έδωσαν τον προβλεπόμενο όρκο: θρησκευτικό στη Βίβλο και στο Κοράνι οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι, και πολιτικό αρκετοί, κυρίως από την αριστερά.

Τα επόμενα βήματα

Αύριο, σε διαδοχικές συνεδριάσεις, προγραμματίζεται η εκλογή προέδρου, αντιπροέδρων, γραμματέων και κοσμητόρων, ενώ την Πέμπτη αναμένεται να αρχίσει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, που θα κορυφωθεί το Σάββατο με ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή