Εντός και Εκτός: Η πολύφερνη ψήφος των νέων

Εντός και Εκτός: Η πολύφερνη ψήφος των νέων

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Αφότου ψήφισε για το νέο προεδρείο της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια στάση και έσφιξε το χέρι του νέου προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου, με τον οποίο είχαν και έναν τυπικό διάλογο. Το θέμα έλαβε μια κάποια μικροπολιτική διάσταση, ωστόσο πίσω από την εικόνα κρύβεται αρκετή ουσία. Η Ν.Δ. ως κύρια δύναμη στη Βουλή, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση (παρότι ψαλιδισμένη), έχουν πολύ σημαντική ευθύνη για το επίπεδο των συζητήσεων που θα διεξάγονται μέσα σε αυτή τη συγκεκριμένη Βουλή. Ηδη τις πρώτες δύο ημέρες από την έναρξη των εργασιών της Βουλής, τα δείγματα δεν είναι καθόλου μα καθόλου ενθαρρυντικά. Τουναντίον η νέα κοινοβουλευτική περίοδος προμηνύεται ιδιαιτέρως χαμηλού επιπέδου.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Μια σύγκρουση ανάμεσα σε πολλούς διαφορετικούς κομματικούς πόλους περιγράφει έρευνα του Eteron για την εκλογική συμπεριφορά της νέας γενιάς μεταξύ των εκλογικών αναμετρήσεων Μαΐου και Ιουνίου. Συγκεκριμένα η Ν.Δ. καταγράφει ποσοστό 28,8% στην ψήφο των νέων 17-24 ετών και πέφτει 4,3% σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου. Στη φοιτητική ψήφο η Ν.Δ. υποχωρεί από το 31,1% στο 29,4%, ενώ στην κατηγορία 25-34 ετών πέφτει 3,4%. Αντιστοίχως ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου καταγράφει πτώση 4,9% στην κατηγορία 17-24 ετών, πτώση 9% στη φοιτητική ψήφο και πτώση 2,3% στις ηλικίες 25-34 ετών. Το ΠΑΣΟΚ καταγράφει οριακά άνοδο με ποσοστό 10% στην ηλικιακή κατηγορία 17-24 ετών και πτώση στις ηλικίες 25-34 ετών με ποσοστό 9,9%. Και στις δύο αυτές ηλικιακές κατηγορίες καταλαμβάνει την τρίτη θέση. Ωστόσο χάνει 2,5% στη φοιτητική ψήφο σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου (8%) και βρίσκεται στην πέμπτη θέση. Στη φοιτητική ψήφο τρίτο κόμμα είναι το ΚΚΕ με 9,6%.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Νότης Μηταράκης, ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Προήδρευσε χθες σύσκεψης με ένα θέμα το οποίο κάθε αναγνώστης άνω των 25 ετών έχει ακούσει τόσο πολλές φορές που έχει αποκτήσει εύλογες επιφυλάξεις. Πρόκειται για τη διαβόητη μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο και την παράδοση του χώρου που καταλαμβάνει σήμερα το σωφρονιστικό κατάστημα στην κοινωνία. Αρχικά πρέπει να «τρέξουν» διαδικαστικά μέσα στο 2024, οπότε η μεταφορά εκ των πραγμάτων, ακόμη και αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, απέχει πολλά χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, όποια και αν είναι η τύχη του συγκεκριμένου πρότζεκτ, είναι ενδιαφέρον να φανεί πώς θα τα πάει ο κ. Μηταράκης συνολικότερα σε ένα από τα πιο δύσκολα υπουργεία της κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι η θητεία του στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θεωρείται επιτυχής, ιδιαίτερα όσον αφορά την κεντρική προεκλογική υπόσχεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Εκεί ο κ. Μηταράκης απέκτησε πολύ στενή επαφή με κάποιες από τις δραστηριότητες των Σωμάτων Ασφαλείας, αυτές δηλαδή που αφορούσαν τη διαχείριση του προσφυγικού. Τώρα τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα. Μαθαίνω, πάντως, ότι και στο υπουργείο Μετανάστευσης υπάρχει ενθουσιασμός. Ο νέος υπουργός Δημήτρης Καιρίδης ήδη έχει κερδίσει το προσωπικό.

Ο ΤΟΠΟΣ

Το Κόσοβο, μια κρύο, μια ζέστη από τους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Η Πρίστινα μαζί με το Μαυροβούνιο και η Σερβική Δημοκρατία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι οι τρεις οντότητες των Δυτικών Βαλκανίων που εξαιρέθηκαν από τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του επενδυτικού σχήματος που χρηματοδοτεί έργα από την Ε.Ε. στην περιοχή. Στον αντίποδα, η Σερβία, η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία και η Κροατοβοσνιακή Ομοσπονδία έλαβαν χρηματοδότηση. Στην Πρίστινα θεωρούν αυτές τις αποφάσεις ως τιμωρητικές για τη στάση που τήρησε η κυβέρνηση στην πρόσφατη κρίση στα βόρεια του Κοσόβου. Την ίδια στιγμή, πάντως, στο εσωτερικό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου γίνεται συζήτηση για το πόσο εύκολα θα μπορούσαν οι ένοπλες δυνάμεις του Κοσόβου να αποκτήσουν εκπαίδευση νατοϊκή. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι βασικός υποστηρικτής αυτής της ιδέας είναι και η Τουρκία.

Η ΑΤΑΚΑ

«Οι επικίνδυνες –συνωμοσιολογικές– αντιεπιστημονικές θέσεις του κόμματος Νίκη μάς γυρνούν 100 χρόνια πίσω», έγραψε χθες στο Twitter ο Κώστας Ζαχαριάδης, ένα από τα πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν κατόρθωσαν να εκλεγούν στις τελευταίες εκλογές. Ο κ. Ζαχαριάδης διευκρίνισε ότι αναφερόταν στις θέσεις του Δημήτρη Νατσιού για τις εκτρώσεις και την «αγωγή αγνότητας». Ευτυχώς το προσδιόρισε, διότι στο αρχικό ποστ είχε απλώς αναρτήσει ένα φυλλάδιο του 1927 με τίτλο «Αυνανισμός. Κίνδυνοι – προφύλαξις – θεραπεία». Η στήλη προτείνει πάντως στον κ. Ζαχαριάδη να απόσχει λίγο από τα social media, διότι τα ατυχήματα είναι πολύ εύκολα. Δεν πειράζει που δεν εξελέγη βουλευτής. Νέος είναι, θα επανέλθει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT