ΠΑΣΟΚ: Το παρασκήνιο του ηχηρού διαζυγίου με Λοβέρδο

ΠΑΣΟΚ: Το παρασκήνιο του ηχηρού διαζυγίου με Λοβέρδο

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαφωνία για την επιρροή του ΠΑΣΟΚ στον χώρο του πολιτικού Κέντρου είναι, κατά τα φαινόμενα, ένας από τους βασικούς λόγους που επικαλέστηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος για να αιτιολογήσει την αποχώρησή του από το κόμμα. Εξ ου και το άτυπο σχόλιο στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη, ότι από τα στατιστικά των exit poll της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης αποδεικνύεται ότι το κόμμα διατήρησε ισχυρά ερείσματα στο Κέντρο. Ειδικότερα, όπως σχολίαζαν χθες συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως κεντρώοι ψηφοφόροι ψήφισαν σε ποσοστό 35,8% Ν.Δ. και σε ποσοστό 31,7% ΠΑΣΟΚ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει μόλις 12,5%.

Το χθεσινό διαζύγιο, όσο ηχηρό κι αν ήταν, κυρίως λόγω της αιφνίδιας ανακοίνωσής του, ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένο και η φυσιολογική εξέλιξη μιας δύσκολης συνύπαρξης, που αποτυπώθηκε και στον σχεδόν θεατρικό τρόπο με τον οποίο γνωστοποιήθηκε.

Στις 11 χθες το πρωί με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί από όλα τα όργανα του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ακριβώς στιγμή, ο προσωπικός αστυνομικός του περνoύσε την είσοδο της Χαριλάου Τρικούπη κρατώντας μια επιστολή με παραλήπτη τον Νίκο Ανδρουλάκη. Μέχρι η επιστολή να παραδοθεί χέρι χέρι στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η είδηση του διαζυγίου είχε κυκλοφορήσει παντού. Με εννέα μόλις λέξεις διατυπώθηκε η κομματική αντίδραση: «Καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές». Ο Ανδρέας Λοβέρδος εδώ και καιρό θεωρείτο από πολλούς ξένο σώμα στο ΠΑΣΟΚ, καθώς είχε καταστήσει σαφές ότι δεν συμμερίζεται κεντρικές επιλογές στη στρατηγική και τον προσανατολισμό της ηγεσίας.

Ο χώρος του Κέντρου στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης – Η «άκρως εμπιστευτική» επιστολή και η αντίδραση της Χαρ. Τρικούπη.

«Παραιτούμαι από όλα ανεξαιρέτως τα όργανα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στα οποία συμμετέχω. Παραιτούμαι επίσης από την ιδιότητα του μέλους του κόμματος. Οι λόγοι της παραίτησής μου είναι αμιγώς πολιτικοί και τους εξέθεσα με μία άκρως εμπιστευτική επιστολή σήμερα προς τον πρόεδρο του Κινήματος», ανέφερε στην ανάρτησή του ο κ. Λοβέρδος. Η επισήμανση ότι οι λόγοι παραίτησης είναι «αμιγώς πολιτικοί», μάλλον επιβεβαιώνει ότι υπήρχε ρήξη στις προσωπικές σχέσεις με τον κ. Ανδρουλάκη. Εδώ και καιρό, άλλωστε, ήταν εμφανής η απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν είχε κρύψει τη διαφωνία του με τη στρατηγική ίσων αποστάσεων που υιοθέτησε προεκλογικά ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς θεωρούσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να χαράξει σαφές μέτωπο έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και να διατηρεί ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και προοπτική συνεργασίας με τη Ν.Δ. Είχε, επίσης, διαφοροποιηθεί από τη στρατηγική «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας», λέγοντας ότι «όταν απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει να προτείνουμε πρόσωπα», σε σχέση με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το πρόσωπο του πρωθυπουργού σε πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας. «Είναι πολιτικά παράδοξο ο Ανδρέας Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γιάννη Οικονόμου και τον Ακη Σκέρτσο», είχε απαντήσει η Χαριλάου Τρικούπη, τοποθετώντας επί της ουσίας τον Ανδρέα Λοβέρδο στο «στρατόπεδο» της Ν.Δ.

Μάλιστα και χθες, λίγη ώρα μετά την πρώτη αντίδραση, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη έσπευδαν να υπενθυμίσουν με νόημα ότι ο κ. Λοβέρδος φρόντισε να ευχηθεί «καλή επιτυχία» στη νέα κυβέρνηση αμέσως μετά την ορκωμοσία της, καθώς και ότι επισκέφθηκε τον Αδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Εργασίας.

Το 2012 η πρώτη… «ΡΙΚΣΣΥ»

Το χθεσινό διαζύγιο του Ανδρ. Λοβέρδου με το ΠΑΣΟΚ είναι το δεύτερο. Ο πρώην υπουργός διαφώνησε με την ηγεσία του κόμματος και τον Δεκέμβριο του 2012, όταν ίδρυσε πολιτική κίνηση μέσα στο ΠΑΣΟΚ τη Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας (ΡΙΚΣΣΥ), που έφερε ρήξη με τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος προχώρησε στη διαγραφή του από το κόμμα. Τον Απρίλιο του 2013 ίδρυσε τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα ως μετεξέλιξη της ΡΙΚΣΣΥ και συμμετείχε με
τον σχηματισμό αυτόν στον συνασπισμό κομμάτων Ελιά-Δημοκρατική. 

Παράταξη στις ευρωεκλογές του 2014. Τον Ιούνιο του 2014 επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ. Τον Ιούνιο του 2015 διεκδίκησε την ηγεσία χωρίς επιτυχία, ενώ ήταν ξανά υποψήφιος στις εκλογές για ανάδειξη ηγεσίας τον Δεκέμβριο του 2021, όταν και πάλι απέτυχε να εκλεγεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή