Μενδώνη: Κορυφαίος στόχος η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

Μενδώνη: Κορυφαίος στόχος η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

Το πρόγραμμα υποδομών περιλαμβάνει 820 έργα σε εξέλιξη, με προϋπολογισμό πάνω από 1,2 δισ. ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027.

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχεδιασμό και τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το υπουργείο Πολιτισμού παρουσίασε, στο πλαίσιο της συζήτησης επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης, η υπουργός Λίνα Μενδώνη.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός, ο σχεδιασμός για τη νέα τετραετία εδράζεται πάνω στο έργο της προηγούμενης κυβερνητικής περιόδου, χωρίς παρέκκλιση από το βασικό στόχο που δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη και ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

«Αποδείξαμε, υλοποιώντας στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας, ότι ο Πολιτισμός για εμάς, είναι δημόσια κοινωνικά αγαθό, άμεσα συνυφασμένο με την ανάπτυξη, δημιουργεί πόρους, προσελκύει και προκαλεί επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας», τόνισε από το βήμα της Βουλής, η κ. Μενδώνη.

Αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα υποδομών που υλοποιεί το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 820 έργα σε εξέλιξη, με προϋπολογισμό πάνω από 1,2 δισ. ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027.

«Στα έργα που υλοποιούνται με επιστασία απασχολούνται περίπου 4.500 εργαζόμενοι αν προστεθούν και οι απασχολούμενοι, μέσω αναδόχων, γίνεται εύκολα αντιληπτή η συμβολή του πολιτισμού στην απασχόληση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η υπουργός Πολιτισμού έδωσε έμφαση στη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη του πολιτισμού και επέκρινε όσους είχαν αντιδράσει την προηγούμενη τετραετία, κάνοντας λόγο για ξεπερασμένες αντιλήψεις οι οποίες περιβάλλονταν με δήθεν εκσυγχρονιστικό μανδύα.

«Προτεραιότητα μας ήταν και είναι η ανάπτυξη δημοσίων ρεαλιστικών πολιτικών με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα στη ποιότητα ζωής των πολιτών, στη πολιτιστική επιχειρηματικότητα και στην οικονομική ανάπτυξη. Τα τελευταία 4 χρόνια εδραιώθηκε και ήδη καρποφορεί, η αντίληψη για τη διαχείριση και την προώθηση των πολιτιστικών αγαθών αλλά και της διάχυσης του παραγόμενου προϊόντος. Συγκροτήσαμε την Πολιτιστική Χάρτα Ανάπτυξης και ευημερίας για κάθε μια από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Αυτή η Πολιτιστική Χάρτα αποτελεί τον οδικό χάρτη για την αναγέννηση και ανάδειξη του πολιτισμού ως στρατηγικού αναπτυξιακού πόρου» εξήγησε μεταξύ άλλων.

«Κορυφαίος στόχος η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα»

Η υπουργός Πολιτισμού δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στη χρηματοδότηση και στα αυστηρά χρονοδιαγράμματα των έργων, σημειώνοντας πως θα αξιοποιηθεί κάθε πρόσφορη πηγή, μεταξύ των οποίων εθνικά κεφάλαια, ιδιωτικές χορηγίες και φυσικά πόροι του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Ο Πολιτισμός χρειάζεται σύστημα και οργάνωση. Δεν χρειάζεται κομματική καθοδήγηση παλαιάς κοπής. Χρειάζεται πόρους δημόσιους και ιδιωτικούς. Ο συστηματικός πόλεμος στην αρμονική συνύπαρξη δημόσιων και ιδιωτικών δυνάμεων δεν είναι απλώς επιζήμιος. Είναι και κατάφορα ανιστόρητος. Συχνά, πίσω από την απόρριψη φιλοεπενδυτικών πολιτικών στον Πολιτισμό, κρύβεται η πρόθεση ελέγχου και ποδηγέτησης του», υπογράμμισε.

Ακόμα, η κ. Μενδώνη ανέφερε ότι «μετά την πανδημία η μέση δαπάνη, πλην του εισιτηρίου, ενός επισκέπτη σε αρχαιολογικό χώρο ή μουσείο, αυξήθηκε από τα 10 λεπτά του ευρώ το 2019, στο μισό ευρώ, περίπου, σήμερα. Απέχουμε απελπιστικά από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο των επτά ευρώ και χρειάζεται πολύ δουλειά, προσπάθεια και ανοιχτό πνεύμα για να τον φτάσουμε».

Όπως ανακοίνωσε, από τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν είναι αυτά που αφορούν την Ίδρυση Φορέα για το Βιβλίο και την δημιουργία Ενιαίου Οργανισμού για τα οπτικοακουστικά, τον κινηματογράφο και την πνευματική ιδιοκτησία.

Έμφαση έδωσε τέλος στον επαναπατρισμό των παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών, τονίζοντας ότι «αποτελεί μόνιμη επιδίωξη και προτεραιότητα μας». «Κορυφαίος στόχος αποτελεί η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Ένα αίτημα εθνικό, ένας εθνικός στόχος για τον οποίο εργαζόμαστε σκληρά και μεθοδικά», συμπλήρωσε.

«Η ισχυρή Ελλάδα που διαμορφώνει με το κυβερνητικό του σχέδιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επίκεντρο της και τον Πολιτισμό. Μια συνεκτική και ανοικτή πολιτική πολιτισμού που θωρακίζει την πολιτιστική κληρονομιά και ενθαρρύνει την ελεύθερη έκφραση, την πρωτότυπη δημιουργία διασφαλίζοντας την διάχυση της. Μια πολιτική Πολιτισμού που υπερβαίνει αγκυλώσεις και δεν πνίγεται σε γραφειοκρατικά γρανάζια και παρωχημένα στερεότυπα», κατέληξε η κ. Μενδώνη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT