Αυγενάκης: Να αυξηθούν οι νέοι αγρότες – Μεταρρύθμιση στον ΕΛΓΑ

Αυγενάκης: Να αυξηθούν οι νέοι αγρότες – Μεταρρύθμιση στον ΕΛΓΑ

«Η πράσινη ανάπτυξη, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η δυνατότητα του πρωτογενούς τομέα να συμμετάσχει στην 4η βιομηχανική επανάσταση, είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης δεκαετίας», σημείωσε ο υπουργός.

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους στόχους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέπτυξε ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, θέτοντας, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο το Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, την αναδιάρθρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ, την αύξηση του αριθμού των νέων αγροτών, αλλά και τη μεταρρύθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών στα τρόφιμα.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, ο κ. Αυγενάκης τόνισε πως «η γεωργία μπορεί και πρέπει να ανακτήσει τον ιστορικό της ρόλο ως ένας εκ των θεμελιωδών πυλώνων ανάπτυξης του τόπου αλλά και ως σύγχρονος καταλύτης για τον μετασχηματισμό του αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας».

«Η κλιματική αλλαγή και οι προκλήσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον επηρεάζουν άμεσα τον πρωτογενή τομέα με ορατές πλέον επιπτώσεις, όπως η ξηρασία, τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι ζημιές στην παραγωγή, η ανάγκη αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, η ερημοποίηση της υπαίθρου και η αύξηση του κόστους παραγωγής», σημείωσε, προσθέτοντας πως οι προκλήσεις της εποχής είναι ένα στοίχημα που θα κερδηθεί.

Όπως εξήγησε, «για εμάς η πράσινη ανάπτυξη, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η δυνατότητα του πρωτογενούς τομέα να συμμετάσχει με δομικό ρόλο στην 4η βιομηχανική επανάσταση, είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης δεκαετίας».

Αναλύοντας του βασικούς άξονες του σχεδίου για τον αγροτικό τομέα, ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους προκατόχους του, κ.κ Βορίδη, Λιβανό και Γεωργαντά, για τις μεταρρυθμίσεις που έφεραν εις πέρας.

Προτεραιότητες Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Με βάση όσα ανέφερε ο υπουργός, ανάμεσα στις προτεραιότητες που έχουν τεθεί περιλαμβάνεται η αναδιάρθωση του ΟΠΕΚΕΠΕ με άξονα τις ανάγκες κάθε δικαιούχου και στόχο την ολοκλήρωση της ένταξης του Οργανισμού στην ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr, ώστε ο Έλληνας παραγωγός να μπορεί άμεσα και εύκολα να εξυπηρετηθεί.

Παράλληλα, κεντρική θέση κατέχει και η μεταρρύθμιση του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α), με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του. Πρόκειται για ένα έργο, προϋπολογισμού ύψους 2,5 εκ. € που μεταξύ άλλων θα επιτρέψει στον Γεωπόνο Εκτιμητή να ολοκληρώνει με διαφάνεια και ταχύτητα την αξιολόγηση της ζημίας στο κτήμα του παραγωγού με τον φορητό του υπολογιστή καθώς και να προϋπολογίζει την έκταση της ζημίας και το ύψος της οφειλόμενης αποζημίωσης.

Ο υπουργός έκανε επίσης λόγο για αύξηση του αριθμού των κατ’ επάγγελμα νέων αγροτών κατά 60.000 μέχρι το 2027 ένω ήδη φέτος, τρέχει το αυξημένο «κονδύλι» της ενίσχυσης των 40.000 ευρώ ανά αγρότη. Με απλούς αριθμούς: 14.000 περίπου νέοι αγρότες εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών ύψους 527 εκ. ευρώ, ενώ εξοικονομήθηκαν οι απαραίτητοι πόροι για να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες νέοι γεωργοί στο πρόγραμμα ενίσχυσης.

Κομβικής σημασίας θεωρείται και το Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, το οποίο υποστηρίζει παρεμβάσεις και δράσεις ύψους 19,3 δισ. ευρώ, που καλύπτουν τις ειδικές ανάγκες της χώρας και των αγροτικών περιοχών.

Στους στόχους του υπουργείου περιλαμβάνεται επίσης η διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής για το νερό που θα αντανακλά το δραματικό του ρόλο ως εχέγγυο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, τη συνακόλουθη ανταγωνιστική αύξηση της παραγωγής και την ενδυνάμωση της ευρύτερης γεωργικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας.

Επιπλεόν, στο σχεδιασμό για τη νέα κυβερνητική θητεία εντάσσεται η δημιουργία Αγροτικού Τμήματος σε κάθε Επιμελητήριο ώστε με την εγγραφή των αγροτών να καταστεί εφικτή η στήριξη της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα.

Ειδική μνεία αξίζει και η πρόθεση της νέας ηγεσίας του υπουργείου για τη μεταρρύθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών στα τρόφιμα, με κεντρικό στόχο ένα δίκαιο, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων, την εξασφάλιση επαρκούς και διαφοροποιημένης προσφοράς ασφαλών, θρεπτικών, οικονομικά προσιτών και βιώσιμων τροφίμων στους πολίτες αλλά και την προστασία και στήριξη των ελλήνων παραγωγών και των ελληνικών προϊόντων.

Τέλος, αναφορικά με τα κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζει το υπουργείο, ο κ. Αυγενάκης έθεσε το στοίχημα της συγκέντρωσης όλων των διοικητικών υπηρεσιών σε ένα κτήριο, σύγχρονο, λειτουργικό και ασφαλές. «Κάναμε πολλά, χτίσαμε λύσεις ουσίας και συνεχίζουμε ακόμα πιο δυνατά» ήταν το μήνυμα του υπουργού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή