Φάμελλος: Δεν ήταν νικηφόρα για την κοινωνική πλειοψηφία η τετραετία της ΝΔ

Φάμελλος: Δεν ήταν νικηφόρα για την κοινωνική πλειοψηφία η τετραετία της ΝΔ

Να αποδομήσει την πρωτολογία του πρωθυπουργού, κατά την συζήτηση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης επιχείρησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να αποδομήσει την πρωτολογία του πρωθυπουργού, κατά την συζήτηση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης επιχείρησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη σημερινή δευτερολογία του στη Βουλή.

Ο κ. Φάμελλος ξεκίνησε λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του για τις προγραμματικές δηλώσεις μάς είπε δύο πράγματα: «ότι τα έκανε όλα τέλεια την περίοδο 2019-2023 και ότι αντιμετώπισε πολλές εξωγενείς κρίσεις νικηφόρα και ότι τώρα ετοιμάζει το 4ο κύμα του εκσυγχρονισμού».

Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι ενώ ήταν νικηφόρο το αποτέλεσμα των εκλογών «αυτό ουδόλως σημαίνει ότι ήταν νικηφόρα η τετραετία για την κοινωνική πλειοψηφία». Ακολούθως αναφέρθηκε στην «αποτυχία της κυβέρνησης της ΝΔ στην αντιμετώπιση της πανδημίας: Δεν μπορεί η κυβέρνηση να μιλά για επιτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας όταν είχαμε πάνω από 37.000 θύματα, στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης, με την Πορτογαλία με τον ίδιο πληθυσμό στις 27.000! Σχεδόν 40% περισσότερες απώλειες! Αυτή είναι πράγματι αριστεία!».

Συνεχίζοντας για την υγεία είπε: «Δεν είναι νικηφόρο γιατί ενώ υπήρχαν δισεκατομμύρια πόρων να μην έχουμε προσωπικό στο ΕΚΑΒ και να έχουμε ανησυχητικά συχνά θανάτους ακόμα και σε καρότσες αγροτικών! Και μην χρησιμοποιείτε στρεβλώσεις του παρελθόντος ως δικαιολογία εφόσον για αυτές ευθύνονται προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ». 

Ακολούθως ρώτησε: «Η ΝΔ δεν κυβερνούσε το 2012-2015 όταν ο κος Γεωργιάδης ως υπουργός Υγείας έλεγε ότι δεν θέλει η τρόικα να του πάρει τη δόξα για τις απολύσεις των γιατρών; Και σίγουρα δεν είναι νικηφόρο για την ενεργειακή κρίση ότι η Ελλάδα είχε την πιο ακριβή κιλοβατώρα στην Ευρώπη για το 2022 σύμφωνα με τη Eurostat όπως και ότι τον Μάιο του 2023, η Ελλάδα είχε ακόμη το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας (10,8%) στην ΕΕ και το και το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας των νέων (24%). Ενώ στην ομιλία σας δεν υπήρχε κάποια αναφορά στους νέους και σε κάποια στρατηγική για την καταπολέμηση του brain drain. Μόνο ένα ακόμα επίδομα, το youth pass».

Ο κ. Φάμελλος δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη και εξήγησε: «Γνωρίζουμε ότι δεν θα τηρήσει όσα υποκριτικά λέει σήμερα στις προγραμματικές του δηλώσεις. Αλλά και ότι η πολιτική του δεν είναι εκσυγχρονιστική αλλά αναχρονιστική».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε: «Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, θέλουμε η πατρίδα μας, με αυτή την ιστορία, με αυτούς τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους, με αυτό το πανέμορφο περιβάλλον, με αυτούς τους ανθρώπους να είναι στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών χωρών. Και να παίζει ισχυρό γεωπολιτικό ρόλο στη γειτονιά της και ευρύτερα. Γιατί, μπροστά στις μεγάλες αβεβαιότητες, η απάντηση δεν μπορεί να είναι το ξεπούλημα δημόσιας αλλά και ιδιωτικής περιουσίας, τα ρουσφέτια και ο αυταρχισμός μιας δεξιάς 70 χρόνια πριν. Χρειαζόμαστε ένα νέο πολιτικό σχέδιο που δεν είναι η αποθέωση της ανεξέλεγκτης αγοράς και της κερδοσκοπίας που δημιουργεί φτώχεια, ανισότητες, εργαζόμενους που «κολυμπούν» και κρύβονται σε ψυγεία και ΕΚΑΒ με πυροσβέστες. Στο δικό σας σύστημα, ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις είναι μη προνομιούχοι, αν δεν συνομιλούν με βουλευτές και υπουργούς σας».

Κλείνοντας υπογράμμισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να εκπροσωπήσει την άλλη πολιτική πρόταση. Αυτή η εναλλακτική πρόταση έχει στο επίκεντρο την εργασία, την καινοτομία, την παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας. Με ασφάλεια και υγιεινή στην εργασία, με τιμαριθμική αναπροσαρμογή μισθών, με τα αναδρομικά στους συνταξιούχους. Τέλος καμία ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι βιώσιμη αν τα αποτελέσματά της δεν διαχέονται σε όλη την κοινωνία. Αν δεν διασφαλίζει την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά. Για όλα τα παραπάνω δεν θα δώσουμε στηρίξουμε μία κυβέρνηση που μεγαλώνει τις ανισότητες και αμφισβητεί και απαξιώνει και απομειώνει τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης μόνο στην κοινωνία και στους πολίτες που αυτούς θα στηρίξουμε. 

Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στις αξίες της δημοκρατίας και της προόδου. Για όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να είναι και θα είναι ακόμη πιο ισχυρός. Γιατί είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που εγγυάται ένα βιώσιμο σχέδιο. Γιατί δεν έχει δεσμεύσεις και δεν υπηρετεί συμφέροντα, παρά μόνο τα συμφέροντα και τις ανάγκες της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT