Κλείδωσαν οι υποψηφιότητες Αχτσιόγλου και Παππά, «αγκάθι» το χρονοδιάγραμμα

Κλείδωσαν οι υποψηφιότητες Αχτσιόγλου και Παππά, «αγκάθι» το χρονοδιάγραμμα

Η συντριπτική πλειοψηφία επιθυμεί τρεις με τέσσερις υποψηφίους για την προεδρία. Οι τελικές αποφάσεις Τσακαλώτου και Πολάκη θεωρείται ότι θα διαμορφώσουν τους συσχετισμούς

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καύσωνας και σαραντάρια» επικρατούν και στην Κουμουνδούρου με τις εσωκομματικές διεργασίες να κορυφώνονται όσο πλησιάζει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββάτου. Οι πάντες αναμένουν το χρόνο που θα ανοίξουν τα χαρτιά τους όλοι οι υποψήφιοι για την προεδρία, οι οποίοι ψάχνουν την κατάλληλη στιγμή για να δώσουν το πολιτικό τους στίγμα. Αυτό δεν έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, παρά το γεγονός ότι οι υποψηφιότητες της Εφης Αχτσιόγλου και του Νίκου Παππά έχουν «κλειδώσει».

Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως η πρώην υπουργός Εργασίας θα κάνει τις ανακοινώσεις πριν το Σάββατο.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Παύλος Πολάκης θα διαμορφώσουν τους συσχετισμούς με τις τελικές αποφάσεις που θα πάρουν. Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως η πρώην υπουργός Εργασίας θα κάνει τις ανακοινώσεις πριν το Σάββατο. Η συντριπτική πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να υπάρχουν τρεις με τέσσερις υποψηφιότητες, ώστε να καταγραφούν όλες οι τάσεις μέσα στο κόμμα. Αυτό θα βοηθήσει τον διάλογο, θα κινητοποιήσει τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και θα φέρει περισσότερο κόσμο στις κάλπες. Η ανασύνθεση των τάσεων είναι γεγονός μετά τη παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και κατά πολλούς στην Κουμουνδούρου αυτό ίσως να είναι ένα θετικό στοιχείο από την παρατεταμένη περίοδο αναταραχής που έχει προκύψει.

Τα στελέχη της «Κίνησης Μελών» παραμένουν διχασμένα σε αρκετά ζητήματα. Τόσο για το θέμα της εκλογής του προέδρου όσο και για το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να ακολουθηθεί σε σχέση με την εκλογή της ηγεσίας και των υποψηφιοτήτων. Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκος Μπίστης, Αλέκος Φλαμπουράρης είναι σε διαφορετική γραμμή από τον Νίκο Παππά και συνεπώς η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής μιλώντας για το χρονοδιάγραμμα είπε στη συνεδρίαση πως «πρέπει να βρεθεί λύση που να δίνει χρόνο και να μην πηγαίνει πολύ μακριά». Φέρεται να υποστηρίζει μια συμβιβαστική λύση που να μεταθέτει την εκλογή του προέδρου λίγες εβδομάδες, αλλά σε κάθε περίπτωση πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Δεν είναι σίγουρο, πάντως πως θα βρεθεί η πλειοψηφία στην Κ.Ε. του Σαββάτου για να αλλάξει την αρχική εισήγηση. Αντίθετη άποψη είχε ο Νίκος Σκορίνης από τη ΡΕΝΕ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», συντάχθηκε με την θέση πώς όλα πρέπει να γίνουν μετά τις κάλπες των ΟΤΑ. Από το κλίμα που υπάρχει φαίνεται πως η συγκεκριμένη πρόταση χάνει σημαντικό έδαφος μετά και την τοποθέτηση του Νίκου Παππά.

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ξεκαθάρισε πως «ούτε τον Ιούλιο θα μπορούσε να γίνει εκλογή προέδρου, ούτε να περιμένουμε 3-4 μήνες και η κοινωνία να μας περιμένει. Άρα συμφωνώ με την άποψη να γίνει αρχές Σεπτέμβρη η εκλογή προέδρου». Τη γραμμή της «Ομπρέλας» ακολουθεί και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος με ανάρτησή του ανέφερε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την οδυνηρή ήττα και την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα δεν μπορεί να μείνει για έξι μήνες χωρίς πρόεδρο. Για να ασκήσουμε αποτελεσματικά τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαιτείται σοβαρότητα και ευθύνη. Να βάλουμε όλες κι όλοι το “εμείς” πάνω από τα διάφορα “εγώ”». Στο θέμα της ηγεσίας αναφέρθηκε ο Στέλιος Κούλογλου στο OPEN: «το βασικό κριτήριο επιλογής θα πρέπει να είναι η προϊστορία και οι ικανότητες κυβερνητικής διαχείρισης» και συμπλήρωσε πως «είμαι υπέρ του μοντέλου της διαρχίας στον ΣΥΡΙΖΑ, ενός άντρα και μιας γυναίκας».

Συνέδριο επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ και εκλογή προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ζήτησε ο Διονύσης Τεμπονέρας, με πολυσέλιδη επιστολή που απέστειλε σε όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Καλπάκης νέος εκπρόσωπος τύπου

Στη συνεδρίαση της Π.Γ. το παρών έδωσε ο Σωκράτης Φάμελλος. Ενημέρωσε για τον προγραμματισμό της κοινοβουλευτικής ομάδας το επόμενο διάστημα και τις προετοιμασίες που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε ο θεσμικός ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, να μην μείνει πίσω. Έκανε επίσης και έναν σύντομο απολογισμό για το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων. Στην αρχή της συνεδρίασης ο Χρήστος Σπίρτζης έβαλε το πλαίσιο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και πως θα κινηθεί το κόμμα. Είναι ο άλλος μεγάλος πονοκέφαλος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο νέος εκπρόσωπος τύπου, στη θέση της Πόπης Τσαπανίδου, θα οριστεί ο Στέργιος Καλπάκης που έως σήμερα είχε τη θέση του αναπληρωτή.

«Αγκάθι» για τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το χρονοδιάγραμμα για τη εκλογή του νέου προέδρου που δεν συζητήθηκε εκτενώς στη χθεσινή συνεδρίαση.

Διαρκές Συνέδριο

Η πλειοψηφία φέρεται να παραμένει στην εισήγηση της προηγούμενης Πολιτικής Γραμματείας για διεξαγωγή διαρκούς Συνεδρίου στα τέλη Αυγούστου και εκλογές στις 3 και 10 Σεπτεμβρίου. «Το κόμμα δεν πρέπει να μείνει ακέφαλο», τονίζουν οι υποστηρικτές της πρότασης και υπενθυμίζουν πως ο Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο είχε επισημάνει πως «οφείλουμε να αναδιοργανωθούμε άμεσα και χωρίς καμία χρονοτριβή». «Σφήνα» σε αυτή την πρόταση αναμένεται να μπει μια συμβιβαστική λύση οι διαδικασίες να μετατεθούν χρονικά δυο με τρεις εβδομάδες. «Δεν θα γίνει τίποτα αν στη ΔΕΘ πάμε χωρίς τον καινούργιο πρόεδρο», σχολίαζε κορυφαίο μέλος της «Κίνησης Μελών» στην «Κ». Με βάση αυτή τη φόρμουλα δεν αποκλείεται να προκριθεί από ορισμένα μέλη της Κ.Ε. ένα νέο χρονοδιάγραμμα που θα προτείνει οι κάλπες να στηθούν στις 24 Σεπτεμβρίου και 1η Οκτωβρίου, έτσι ώστε το κόμμα να προλάβει τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στο τραπέζι παραμένει η πρόταση του Χρήστου Σπίρτζη, που υποστηρίζεται από τη ΡΕΝΕ και τον Διονύση Τεμπονέρα, τόσο το Συνέδριο όσο και οι εκλογές για τη νέα ηγεσία να πραγματοποιηθούν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Με τη λογική πως τα πρόσωπα δεν μπορεί να προσδιορίζουν τις πολιτικές. Ο Παύλος Πολάκης συντάχθηκε με τον Χρήστο Σπίρτζη στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT