Μητσοτάκης από Βίλνιους: Με την Τουρκία δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε κλίμα έντασης

Μητσοτάκης από Βίλνιους: Με την Τουρκία δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε κλίμα έντασης

Μπορούμε να συμφωνήσουμε οδικό χάρτη για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός από το Βίλνιους.

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αυριανή του συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, τις «σημαντικές διαφορές» με την Τουρκία, αλλά και την ευκαιρία συμφωνίας «οδικού χάρτη για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών» αναφέρθηκε, προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ο πρωθυπουργός

«Η επαναβεβαίωση στις βασικές αρχές της συμμαχίας ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται λίγα χιλιόμετρα από εδώ, είναι πιο απαραίτητη από ποτέ» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο ίδιος χαιρέτισε την απόφαση της Τουρκίας υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στους κόλπους της βορειοατλαντικής συμμαχίας, εκφράζοντας την ελπίδα «πολύ σύντομα η φίλη Σουηδία να αποτελέσει το 32ο μέλος της συμμαχίας». 

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως θα είναι η πρώτη τους μετά τις εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα

«Η ισχυρή λαϊκή εντολή που πήραμε, είναι ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Δεν είμαστε καταδικασμένοι με την Τουρκία να ζούμε σε ένα διαρκές κλίμα έντασης» είπε. 

Παράλληλα, διεμήνυσε πως, παρότι «έχουμε σημαντικές διαφορές με την Τουρκία, μπορούμε να συμφωνήσουμε σε οδικό χάρτη για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών».

«Μπορούμε δυο ηγέτες με νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή να συμφωνήσουμε σε έναν οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στην επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ», τόνισε.

Και κατέληξε πως «έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου, που θα είναι προς όφελος και των δύο λαών μας».

Κυβερνητικές πηγές: Υπό τους περιορισμούς του Κογκρέσου η αναβάθμιση και απόκτηση των F-16 από Τουρκία

Στο μεταξύ, θετική χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές την εξέλιξη της επαναπροσέγγισης Τουρκίας – Δύσης, λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε ό,τι αφορά στο θέμα των F-16, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως πριν από 4 χρόνια η γειτονική χώρα θα λάμβανε 100 αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς, τύπου F-35 χωρίς κανένα περιορισμό, ενώ σήμερα υπόκειται στους περιορισμούς του Κογκρέσου για την αναβάθμιση και την απόκτηση μαχητικών, όπως τα F-16.

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ:

«Συναντιόμαστε εδώ, στο Βίλνιους, καθόσον ακόμα, λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο πέρα μαίνεται η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κατά συνέπεια, η επανεπιβεβαίωση στις βασικές αρχές και αξίες της Συμμαχίας είναι σήμερα περισσότερο απαραίτητη παρά ποτέ και θέλω να χαιρετίσω την επί της αρχής απόφαση της Τουρκίας και του Προέδρου Ερντογάν να δεχθεί στους κόλπους της Συμμαχίας τη Σουηδία. Και εύχομαι πολύ σύντομα και επίσημα η φίλη Σουηδία να αποτελέσει το 32ο μέλος της Συμμαχίας μας.

Θα έχω, όπως γνωρίζετε, επίσης την ευκαιρία να συναντηθώ αύριο κατ’ ιδίαν με τον Πρόεδρο Ερντογάν, στην πρώτη συνάντησή μας μετά τη διπλή εκλογική μας επικράτηση. Πιστεύω ότι και οι δύο, με μία ισχυρή λαϊκή εντολή, μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας.

Όπως έχω πει πολλές φορές, δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα έντασης. Έχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές. Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι, με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και τον σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου. Βήματα προόδου τα οποία θα είναι προφανώς προς όφελος και των δύο λαών μας.»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή