ΠΑΣΟΚ: Ανεπαρκείς οι αυξήσεις και η παράταση του market pass

ΠΑΣΟΚ: Ανεπαρκείς οι αυξήσεις και η παράταση του market pass

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, προκαλεί αρνητική εντύπωση η απόρριψη από την κυβέρνηση να δοθεί δυνατότητα για νέες ρυθμίσεις οφειλών

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποσπασματικά και ανεπαρκή χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ, τα μέτρα που παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, «εκκωφαντική» την απουσία ενός συνολικού πλαισίου για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των πολιτών. 

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Τομέας Οικονομικών του κόμματος, οι αυξήσεις μισθών και η παράταση του market pass που εξήγγειλε ο Κωστής Χατζηδάκης, δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν τις απώλειες στο εισόδημα των πολιτών, τη στιγμή που οι αυξήσεις στα τρόφιμα επιταχύνονται στο 12,2% από το 11,6% μεταξύ Ιουνίου και Μαΐου και παρά την υποχώρηση του γενικού πληθωρισμού. 

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ θέτει το ερώτημα γιατί ο υπουργός Ανάπτυξης παραγγέλνει τώρα ελέγχους στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα, όπως αναφέρει, η κυβερνητική αδράνεια άφηνε την αγορά να λειτουργεί ανεξέλεγκτη, με τεράστια ποσοστά κέρδους εις βάρος των καταναλωτών.

Για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφέρει πώς αποδεικνύεται φενάκη, καθώς υποστηρίζει ότι η οριζόντια αύξηση των 70 ευρώ οδηγεί σε μέσες αυξήσεις 4,31%-6,74%.

Την ίδια στιγμή, για τα οικογενειακά επιδόματα κατά 20 ευρώ, αλλά και την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θεωρεί ότι απέχουν πολύ από μια ολοκληρωμένη δημογραφική πολιτική.

Παρόλο που η αύξηση των επιδομάτων ευθύνης βρίσκει σύμφωνη τη Χαριλάου Τρικούπη, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι με τη συνέχιση των πολιτικών του «επιτελικού κράτους» που αναθέτει με αποφάσεις υπουργών αντί να επιλέγει αξιοκρατικά τους προϊσταμένους, θα μετατραπεί σε προνομιακή οικονομική ενίσχυση των «ημετέρων».

Τονίζει, δε ότι προκαλεί αρνητική εντύπωση η απόρριψη από την κυβέρνηση να δοθεί η δυνατότητα για νέες ρυθμίσεις οφειλών, ενώ αναγκάζεται να επανέλθει για μια ακόμα φορά με βελτιώσεις στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, αλλά και με ένα ακόμα σχέδιο «Ηρακλής» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες που καταδεικνύει την αναποτελεσματικότητα και την προχειρότητα των έως τώρα πολιτικών της για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους συνολικά.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει έγκαιρα τις προτάσεις του για τις 120 δόσεις, καθώς και για ένα «κούρεμα» της τάξης του 30% για όλους όσοι είναι συνεπείς και έχουν συσσωρευμένα χρέη σε ΕΦΚΑ και εφορία, ενώ θα προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT