Τίτλοι τέλους για την πανεπιστημιακή αστυνομία – Εφιππο τμήμα ιδρύει ο Μηταράκης

Τίτλοι τέλους για την πανεπιστημιακή αστυνομία – Εφιππο τμήμα ιδρύει ο Μηταράκης

Προς πλήρη επανασχεδιασμό του ρόλου, αλλά και της μορφής της πανεπιστημιακής αστυνομίας προσανατολίζεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς πλήρη επανασχεδιασμό του ρόλου, αλλά και της μορφής της πανεπιστημιακής αστυνομίας προσανατολίζεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τον αρμόδιο υπουργό, Νότη Μηταράκη σε τηλεοπτική του συνέντευξη να θέτει τους νέους άξονες λειτουργίας της. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στην φύλαξη στα Πανεπιστήμια, ο κ.Μηταράκης είπε ότι επανασχεδιάζεται ο ρόλος σε σχέση με τη μορφή που είχε αρχικώς. «Δεν θα μπαίνει μέσα στα πανεπιστήμια για να κάνει τον θυρωρό. Ο ρόλος της Αστυνομίας θα είναι επικουρικός και θα μπαίνει στα πανεπιστήμια όταν χρειάζεται», είπε.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε επίσης ότι «θα πρέπει τα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να έχουν πιο ενεργό ρόλο στην φύλαξή τους, καθώς δεν είναι ο ρόλος της Αστυνομίας αυτός, αλλά να παρεμβαίνει σε περιστατικά αξιόποινων πράξεων».


 

Με αφορμή τα επεισόδια στη Βεΐκου, ο κ. Μηταράκης σχολίασε ότι η ΕΛ.ΑΣ. προσπαθεί να αποφύγει γενικευμένη βία. «Θα μπορούσαμε να είχαμε πολλούς τραυματισμούς, το αποφύγαμε, ελέγξαμε την περίμετρο για να μην ξεφύγει» σημείωσε.

Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι ο Νότης Μηταράκης υπέγραψε χθες τη δημιουργία έφιππου τμήματος στην αστυνομία το οποίο θα αποτελείται από έξι άλογα και αναβάτες αστυνομικούς.

Υπογράμμισε δε ότι προτεραιότητες είναι η αντιμετώπιση των θεμάτων καθημερινότητας, τα ζητήματα της εφηβικής παραβατικότητας και η προστασία του πανεπιστημίακου άσυλου.

Μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε ανομία στη Μύκονο

Αναφορικά με τη Μύκονο τόνισε ότι το Αστυνομικό Τμήμα του νησιού, το οποίο έχει δύναμη 30 ατόμων, εφέτος ενισχύθηκε με 130 άτομα, ενώ αναπτύσσονται αιφνιδιαστικές δράσεις από την Οικονομική Αστυνομία και άλλες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ, με αποτέλεσμα να συλλαμβάνονται συστηματικά κακοποιοί και με στόχο να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια στο νησί.

Παράλληλα σημείωσε ότι από μέρους του δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στο καθεστώς ανομίας και επισήμανε ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Μύκονο κάνει κακό και στους κατοίκους, καθώς θα προτιμηθούν άλλοι προορισμοί πιο φρέσκοι και με λιγότερη πολεοδομική επιβάρυνση.

Σε ό,τι αφορά τις νέες ταυτότητες, είπε ότι η παρουσίασή τους θα γίνει στη ΔΕΘ και από την επομένη οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν αιτήσεις στα αστυνομικά τμήματα για να τις προμηθεύονται. Θα στοιχίζουν 10 ευρώ, όπως είχε αποφασιστεί από το 2018 και θα έχουν δεκαετή διάρκεια. Στόχος είναι, είπε, να ενοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης ταυτοτήτων και διαβατηρίων, με μία αίτηση. Διέψευσε, επίσης, ότι οι νέες ταυτότητες θα διαθέτουν σύστημα «γεωεντοπισμού». Οι νέες ταυτότητες, τόνισε, ότι θα είναι δεύτερης γενιάς και θα καλύψουν το ζήτημα της ασφάλειας του εγγράφου για πολλά χρόνια. Όπως εξήγησε, για την τρίτη γενιά ταυτοτήτων θα πρέπει να αναδειχθεί πάροχος.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτημα για το ζήτημα της εγκληματικότητας, επισήμανε ότι ένα ζήτημα για την ΕΛ.ΑΣ είναι να αποφεύγει τη γενίκευση των επεισοδίων και ένα δεύτερο ζήτημα είναι η αίσθηση ατιμωρησίας που υπάρχει για τη μικρή εγκληματικότητα, η οποία όταν δεν τιμωρείται, σύμφωνα με μελέτες, οδηγεί στη μεγάλη εγκληματικότητα.

Ο υπουργός σημείωσε ότι ήδη υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και εξετάζονται τρόποι να μην υπάρχει ατιμωρησία. Ανάμεσα σε αυτούς είναι να περιοριστεί η δυνατότητα των αναστολών, το βραχιολάκι, η κοινωνική εργασία, τα διοικητικά πρόστιμα αλλά και η δημιουργία φυλακών χαμηλής εγκληματικότητας. «Είναι καλύτερα να υπάρχει η σιγουριά της μικρής ποινής παρά η θεωρία της μεγάλης ποινής».

Ερωτηθείς για την παρουσία της Τροχαίας στους δρόμους, έκανε λόγο για «νέο ενθουσιασμό και νέα στρατηγική στους δρόμους».

Τόνισε ότι θα αυξηθεί από τον Σεπτέμβριο, επενδύοντας σε προσωπικό και σε τεχνολογία.

Τα στελέχη της Τροχαίας σύντομα θα διαθέτουν tablets για να περνάνε αυτόματα τα διοικητικά πρόστιμα στο taxis. Είπε επίσης ότι οι αστυνομικοί σύντομα θα εφοδιαστούν με κάμερες, κάτι που θα ενισχύσει την ασφάλεια τόσο των ιδίων, αλλά θα προστατεύουν και τους πολίτες από τυχόν αστυνομικές αυθαιρεσίες.

Επισήμανε, ωστόσο, την ανάγκη να γίνει μια συζήτηση με ανοικτό μυαλό και με τις αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων, για τη χρήση των καμερών. Τόνισε ακόμη ότι δεν θα υπάρχουν αναρμόδιοι αστυνομικοί. Όλοι έχουν καθήκον αντίδρασης απέναντι στην παρανομία.

Αναφερόμενος στο Μεταναστευτικό, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να μην αποτελεί πύλη εισόδου μεταναστών προς την Ευρώπη, θυμίζοντας ότι επί ΣΥΡΙΖΑ το 75% των μεταναστών που πήγαιναν στην ΕΕ περνούσε από την χώρα μας, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό έχει περιοριστεί στο 5%.

Χαρακτήρισε δε «μεγάλο πρόβλημα για την ΕΕ που δεν έχει αρθρώσει μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική».

Αναφερόμενος στη δράση των ΜΚΟ, είπε ότι δυστυχώς υπάρχουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που έχουν εσωτερική πληροφόρηση και αντί να προστατεύουν ανθρώπινες ζωές και να αποτρέπουν παράνομες αναχωρήσεις τις ενθαρρύνουν προβάλλοντας ένα ψευδές αίσθημα ασφάλειας. «Διαλύσαμε μια μπίζνα εκατοντάδων εκατομμυρίων», είπε, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα έχει βρεθεί στο στόχαστρο.

«Δεν θα αλλάξουμε την πολιτική μας. Θα συνεχίσουμε να φυλάμε τα σύνορά μας, εφαρμόζοντας το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή