Η Ευρωβουλή ζητά ριζικές αλλαγές στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο

Η Ευρωβουλή ζητά ριζικές αλλαγές στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο

Σημείο συμφωνίας όλων των ευρωβουλευτών ήταν η ανάγκη καταπολέμησης της διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ριζική αλλαγή στις πολιτικές έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο με προτεραιότητα την προληπτική δράση, ώστε να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές, ζήτησαν από τα κράτη μέλη μέσω ψηφίσματος τους ευρωβουλευτές. Το εν λόγω ψήφισμα, που εγκρίθηκε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και είχε κατατεθεί από μέλη πέντε ευρωομάδων, αναφέρεται στην ανάγκη δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών μετά από επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Στη «σκιά» του πρόσφατου πολύνεκρου ναυαγίου με μετανάστες στην Πύλο – στο οποίο αναφέρθηκαν αρκετοί ευρωβουλευτές καθώς και η αρμόδια Επίτροπος, Ιλβα Γιόχανσον στη συζήτηση που προηγήθηκε στην ολομέλεια– ζητήθηκε από την Κομισιόν να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη αποστολή έρευνας και διάσωσης της Ε.Ε, καθώς οι επιχειρήσεις αυτές δεν καλύπτονται από κοινό νομικό πλαίσιο και που θα υλοποιείται από τις αρχές των κρατών μελών και τον Frontex.

Σημείο συμφωνίας όλων των ευρωβουλευτών ήταν η ανάγκη καταπολέμησης της διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων. Κάλεσαν μάλιστα την Κομισιόν να καταθέσει προτάσεις χρηματοδότησης τρίτων χωρών, ενώ αρκετοί πρότειναν μια αποτελεσματική αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης στις χώρες προέλευσης μέσω μιας εκστρατείας ενημέρωσης και για τους κινδύνους των θαλάσσιων διαδρομών ειδικά από τη Λιβύη. Η Ιλβα Γιόχανσον υπογράμμισε ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου άμεσα ώστε, όπως ανάφερε, να τιμηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα θύματα και του πρόσφατου ναυαγίου.

«Εποικοδομητική συνάντηση»

Καθοριστική για την ολοκλήρωση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι η συμβολή της Ελλάδας ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Καιρίδης, μετά τη χθεσινή πρώτη του συνάντηση στις Βρυξέλλες με την αρμόδια Επίτροπο, την οποία χαρακτήρισε χρήσιμη και εποικοδομητική, καθώς «εξηγήθηκαν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στο επίπεδο της ένταξης, των οδών νόμιμης μετανάστευσης και της επανεκκίνησης της όποιας συνεργασίας με την Τουρκία». Εξάλλου, την Δευτέρα ο κ. Καιρίδης θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του Frontex.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή