Πιάνει δουλειά με δύο νομοσχέδια η νέα Βουλή

Πιάνει δουλειά με δύο νομοσχέδια η νέα Βουλή

«Πίεση» Ν.Δ. στα κόμματα της αντιπολίτευσης για συναινέσεις με ψήφο αποδήμων και θετικά οικονομικά μέτρα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πύρινα μέτωπα αναπόφευκτα μονοπωλούν την κυβερνητική προσοχή και το ενδιαφέρον της κοινωνίας, αφήνοντας εκτός επικαιρότητας, ως παράπλευρη απώλεια, ένα από τα θέματα που αναδείχθηκαν ως κεντρικά στην πολιτική ζωή πριν ξεσπάσουν οι καταστροφικές πυρκαγιές: αφορά το νομοσχέδιο του ουσιαστικώς ενός άρθρου, μέσω του οποίου αίρονται όλοι οι περιορισμοί που υπάρχουν για την ψήφο των αποδήμων.

Επειδή όμως η πολιτική ζωή δεν σταματά, το εν λόγω σχέδιο νόμου αντικειμενικά θα βρεθεί με συστηματικό τρόπο στο επίκεντρο του θεσμικού διαλόγου, καθώς προγραμματίστηκε η έναρξη της συζήτησής του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αύριο το πρωί. Στόχος είναι να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα. Σειρά λαμβάνει μετά ένα δεύτερο νομοθέτημα, αυτή τη φορά αρμοδιότητας υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με σειρά διατάξεων για μέτρα οικονομικής πολιτικής με θετικό πρόσημο για την πιεσμένη από την οικονομική κρίση κοινωνία και ειδικότερα τα πλέον αδύναμα στρώματά της. Ως γνωστόν, ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει τα δύο αυτά νομοθετήματα σημειώνοντας πως κυβερνητική πρόθεση είναι να ψηφιστούν πριν κλείσει, στις αρχές Αυγούστου, η Βουλή για θερινές διακοπές. Ομως, δεν είναι ασφαλώς μόνο η χρονική πτυχή που απασχολούσε εξαρχής την κυβερνώσα πλειοψηφία και το πρωθυπουργικό επιτελείο.

Στον πυρήνα της «γαλάζιας» στρατηγικής, κατά την παρούσα συγκυρία, είναι να ασκηθεί μέγιστη δυνατή πολιτική πίεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που με διαφορετικό τρόπο και εν μέσω εντάσεων αναζητούν τον βηματισμό τους μετά το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου. Η πολιτική πίεση, τόσο με το ζήτημα των αποδήμων όσο και με εκείνο των οικονομικών μέτρων θετικού προσήμου, ασκείται αναλογικά σε όλα τα αντιπολιτευόμενα σχήματα.

Ψήφος αποδήμων: Το Μέγαρο Μαξίμου έχει εξειδικεύσει ως «κυρίως στόχους» τα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση, που είχαν ψηφίσει στο παρελθόν τη ρύθμιση, δεδομένου ότι με τον αριθμό των εδρών που διαθέτουν καλύπτουν τη συνταγματική πρόβλεψη των τουλάχιστον 200 ψήφων ώστε να τεθεί σε ισχύ από τις αμέσως προσεχείς εθνικές εκλογές. Χαριλάου Τρικούπη αλλά και το κόμμα του κ. Βελόπουλου, αν καταψηφίσουν τώρα, εκτιμάται πως θα έχουν τριπλό κόστος: θα εμφανιστούν ασυνεπείς λόγω της προαναφερθείσας θετικής ψήφου τους στο παρελθόν, θα δυσαρεστήσουν τους αποδήμους που ζητούν την υπερψήφιση της διάταξης, αλλά και θα «αυτοδιαψευστούν» ως προς τις πρώτες μετεκλογικές διαβεβαιώσεις τους ότι θα στηρίζουν όσα θετικά μέτρα θα προωθεί η κυβέρνηση.

Σε αυτή την ιδιόμορφη πολιτική σκακιέρα, ξεχωριστό κεφάλαιο για αμφότερα τα νομοθετήματα αποτελεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για τον επιπρόσθετο λόγο ότι έως τον Σεπτέμβριο δεν έχει στιβαρή ηγεσία, ενώ ταυτόχρονα έχουν απελευθερωθεί στο εσωτερικό του αντίρροπες φωνές ως προς το ποια «γραμμή» πρέπει να υιοθετηθεί στα μεγάλα ζητήματα, ειδικά στις ψηφοφορίες εντός Βουλής. Η κατάσταση για την Κουμουνδούρου ενίοτε θα επιδεινώνεται εξαιτίας της όμορης Πλεύσης Ελευθερίας, η οποία, επί παραδείγματι, στο θέμα της ψήφου των αποδήμων τηρεί θετική στάση. Αντίστοιχο ενδιαφέρον υπάρχει, τέλος, και στη δεξιά άκρη του κοινοβουλευτικού χάρτη: εν προκειμένω, άγνωστο παρέμενε έως χθες το ποια στάση θα κρατήσουν, στο υπό συζήτηση και έγκριση σχέδιο νόμου, Σπαρτιάτες και Νίκη. Καθώς αμφότερα βρίσκονται σε άτυπη συγκρουσιακή δίνη με την Ελληνική Λύση, μένει να φανεί αν θα ανταγωνιστούν σε άρνηση το κόμμα Βελόπουλου ή θα λειτουργήσουν σε αντίθετη κατεύθυνση, σε μια προσπάθεια προσέγ-γισης των αποδήμων.

Σημειώνεται πως το προαναφερθέν «όριο» των 200 θετικών ψήφων υπερκαλύπτεται σε περίπτωση υπερψήφισης από τα συγκεκριμένα σχήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT