Εντός και Εκτός: Ο Μητσοτάκης, ο Ελπιδοφόρος και η ψήφος των αποδήμων

Εντός και Εκτός: Ο Μητσοτάκης, ο Ελπιδοφόρος και η ψήφος των αποδήμων

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος επισκέφθηκε χθες το Μέγαρο Μαξίμου, όπου και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Φυσικά οι δύο άνδρες έχουν παλαιά γνωριμία, ωστόσο η χθεσινή συνάντηση συνέπεσε και με την κοινοβουλευτική συγκυρία, δηλαδή τη συζήτηση για την άρση των περιορισμών όσον αφορά τη δυνατότητα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Ελπιδοφόρο και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα είναι δυνατή η υπερψήφιση του νομοσχεδίου από περισσότερους από 200 βουλευτές. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής από την πλευρά του αρχικά συνεχάρη τον κ. Μητσοτάκη για την πρόσφατη εκλογική νίκη, ενώ εξέφρασε και την πλήρη υποστήριξή του στο νομοσχέδιο, λέγοντας ότι «είναι κάτι που περιμένουν όλοι οι Ελληνες του εξωτερικού».

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Αναζητώντας ημερομηνία για τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, που πρέπει να προηγηθεί του τετ α τετ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στα τέλη Σεπτεμβρίου, ακούγονται πολλά. Στο τραπέζι φαίνεται ότι πέφτουν πολλές προτάσεις. Μια από τις πιθανές ημερομηνίες που συζητούνται ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα είναι η 30ή ή η 31η Αυγούστου, στο περιθώριο μιας άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. (Gymnich), όπου δεν αποκλείεται να προσκληθεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν. Το τρέχον εξάμηνο η προεδρία της Ε.Ε. ασκείται από την Ισπανία και το Gymnich είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στο Τολέδο, στις όχθες του ποταμού Τάγου, σε ένα παλιό βιομηχανικό κτίριο του στρατού που πλέον ανήκει στο πολυτεχνείο της πόλης. Χωρίς να μπορεί να αποκλεισθεί ότι οι επόμενες 40 ημέρες έως τα τέλη Αυγούστου ίσως κρύβουν κάποια έκπληξη, η διπλωματική προεργασία που απαιτείται πριν από ένα ουσιαστικό τετ α τετ Γεραπετρίτη – Φιντάν είναι «χρονοβόρος».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Αλέξης Τσίπρας. Πολλοί διερωτήθηκαν αν ο πρώην πρωθυπουργός, αφού ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, επρόκειτο να απέχει πραγματικά ή θα επιχειρούσε να διαδραματίσει ρόλο πίσω από τις κομματικές κουρτίνες. Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν κάποια ασφαλή συμπεράσματα, φαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας έχει επιλέξει τον δρόμο των μεγάλων και ασφαλών αποστάσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα αυτό το καλοκαίρι, ενώ στο κόμμα είναι σε εξέλιξη όλες αυτές οι εντατικές διεργασίες για την επόμενη μέρα, ο κ. Τσίπρας, μαζί με την οικογένειά του, θα βρίσκεται όσο πιο μακριά είναι δυνατόν, συγκεκριμένα στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ. Η ταύτιση των φυσικών αποστάσεων με τις πολιτικές είναι ενδεχομένως εσκεμμένη, προκειμένου να δοθεί χώρος στους υποψήφιους διαδόχους του κ. Τσίπρα. Η χθεσινή δήλωση της Εφης Αχτσιόγλου θυμίζει ελαφρώς πολιτική «πατροκτονία» («Ούτε θα μπορούσα ούτε θα ήταν σκόπιμο εγώ να μιμηθώ τον Αλέξη Τσίπρα. Οποιοσδήποτε προσπαθεί να μιμηθεί κάποιον άλλον μάλλον σε καρικατούρα καταλήγει», είπε στο Open), ίσως όμως συνιστά απλό τακτικισμό. Αλλωστε οι «προεδρικοί» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σε εκείνη φαίνεται να μετακινούνται. Οποια και αν είναι η επίδραση των αποστάσεων Τσίπρα από τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, τα πρώτα δείγματα συνηγορούν στο ότι δεν προτίθεται να μπει σε διαδικασία επιστροφής στο προσκήνιο.

Ο ΤΟΠΟΣ

Κάποιο ταβερνάκι στα περίχωρα της Ουάσιγκτον πριν από μερικούς μήνες, σε ένα από τα τελευταία ταξίδια του Νίκου Δένδια στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών. Οπως με πληροφορούν, σε εκείνο το ταξίδι η τότε πρέσβειρα της Ελλάδας στις ΗΠΑ και νυν υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου πρότεινε στον κ. Δένδια να φάνε «τα καλύτερα παϊδάκια» στην Ανατολική Ακτή. Ρεπορτάζ σε βάθος δεν έχω, αν δηλαδή η ποσότητα ήταν ικανοποιητική, ωστόσο ακούγεται ότι έμειναν τότε και οι δύο ικανοποιημένοι τόσο από το φαγητό όσο και από τη μεταξύ τους συζήτηση. Οι πηγές μου μεταφέρουν αυτή τη θερμή συνάντηση λέγοντας ότι τόσο τότε όσο και τώρα οι σχέσεις ανάμεσα στον κ. Δένδια και στην κ. Παπαδοπούλου είναι πολύ καλές. Αντιθέτως, προσθέτουν, με όλα όσα διακινούνται στη δημόσια σφαίρα.

Η ΑΤΑΚΑ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «ζητεί την αποχώρηση χωρίς καθυστέρηση από την Kυπριακή Δημοκρατία του ξένου στρατιωτικού προσωπικού που βρίσκεται εκεί πέραν των προνοιών διεθνών συμφωνιών (…)». Πρόκειται για το 4ο σημείο του ψηφίσματος 353 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο εκδόθηκε ακριβώς πριν από 49 χρόνια, στις 20 Ιουλίου 1974, πρώτη ημέρα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Μισό αιώνα μετά, το ψήφισμα 353 παραμένει επίκαιρο με έναν τρόπο θλιβερό, καθώς, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις, φαίνεται ότι το τρέχον στάτους κβο της παρατεταμένης διχοτόμησης και κατοχής του νησιού από τον τουρκικό στρατό διαιωνίζεται αργά και σχεδόν αθόρυβα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT