Εφτασε στην Τανάγρα το πρωτότυπο F-16 Viper

Εφτασε στην Τανάγρα το πρωτότυπο F-16 Viper

Η Πολεμική Αεροπορία αναβαθμίζει 83 F-16 στην εκδοχή Viper

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αεροπορική βάση της Τανάγρας και τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ βρίσκεται από τις 17:30 το απόγευμα το πρωτότυπο F-16 Viper της Πολεμικής Αεροπορίας. Το μαχητικό με τον σειριακό αριθμό «005» ολοκλήρωσε νωρίτερα το μεγάλο ταξίδι του από το Φορτ Γουόρθ του Τέξας στην Τανάγρα με ενδιάμεσο σταθμό τις Αζόρες όπου «διανυκτέρευσε» την Τετάρτη.

Το πρώτο F-16 που αναβαθμίστηκε στην έκδοση Viper πέταξε πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό συνοδευόμενο από τρία ισραηλινά F-35, όπως αποκάλυψε η «Κ». Καθ’ όλη τη διάρκεια του πολύωρου ταξιδιού, ο ελληνο-ισραηλινός σχηματισμός υποστηρίζονταν από δύο αμερικανικά ιπτάμενα τάνκερ KC-135 που παρείχαν ανεφοδιασμό στον αέρα.

Το «005» θα παραμείνει στην ΕΑΒ μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες και στη συνέχεια προγραμματίζεται να αποδοθεί στην 343 Μοίρα «ΑΣΤΕΡΙ» με έδρα την 115 Πτέρυγα Μάχης της Κρήτης, την πρώτη Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας που εξοπλίζεται με τα αναβαθμισμένα F-16. Προτού «εγκαταλείψει» την ΕΑΒ, το πρωτότυπο Viper θα «φορέσει» τα ελληνικά διακριτικά στα φτερά και το κάθετο, ενώ θα αλλάξει και το διακριτικό της 335 Μοίρας «ΤΙΓΡΗΣ» στην οποία ανήκε προτού αναβαθμιστεί.

Εφτασε στην Τανάγρα το πρωτότυπο F-16 Viper-1
Πηγή φωτό: Stam Pittas

Τα Viper, αποτελούν την πιο εξελιγμένη εκδοχή του δημοφιλούς αμερικανικού μαχητικού και διαθέτουν αρκετά συστήματα που προσεγγίζουν την 5η γενιά αεροσκαφών όπως το ραντάρ ενεργητικής ηλεκτρονικής σάρωσης AESA APG-83, νέους αισθητήρες, οθόνες πολλαπλών λειτουργιών και νέα διαμόρφωση στο πιλοτήριο, νέο υπολογιστή μάχης και άλλα συστήματα που τα καθιστούν πιο ισχυρά τόσο σε αποστολές εναέριας μάχης όσο και σε επιχειρήσεις κατά χερσαίων στόχων.

Η Πολεμική Αεροπορία αναβαθμίζει 83 F-16 στην εκδοχή Viper και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στο οποίο συμφώνησαν η ΕΑΒ που πραγματοποιεί τις εργασίες αναβάθμισης και η κατασκευάστρια Lockheed Martin, το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2027. Η Τουρκία έχει αιτηθεί την αγορά 40 F-16 Block 70/72 και την αναβάθμιση ακόμη 79 σε Viper, πρόγραμμα για το οποίο αναμένει το πράσινο «φως» του αμερικανικού Κογκρέσου. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή