Διπλωματικές πηγές: «Εξόχως δυσάρεστη εξέλιξη» η απόφαση της Τουρκίας για την Παναγία Σουμελά

Διπλωματικές πηγές: «Εξόχως δυσάρεστη εξέλιξη» η απόφαση της Τουρκίας για την Παναγία Σουμελά

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίδραση της Αθήνας προκάλεσε η απόφαση των τουρκικών αρχών να μην δοθεί άδεια για να πραγματοποιηθεί ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Μονή της Παναγιάς Σουμελά. 

«Η απόφαση των τουρκικών Αρχών να μη χορηγηθεί άδεια για την πραγματοποίηση λειτουργίας στην ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά, τον Δεκαπενταύγουστο, είναι μία εξόχως δυσάρεστη εξέλιξη για όλους τους πιστούς και προσκυνητές που ανέμεναν να την επισκεφθούν φέτος», σχολιάζουν διπλωματικές πηγές και προσθέτουν:

«Η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, που είναι υποψήφια για την ανακήρυξή της σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και η οποία διαχρονικά υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικός χώρος θρησκευτικής λατρείας των απανταχού Χριστιανών, οφείλει να λαμβάνει τη μέγιστη δυνατή προστασία και να είναι απολύτως προσβάσιμη σε όλους».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν θα λάβει χώρα φέτος ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Μονή της Παναγιάς Σουμελά καθώς οι τουρκικές αρχές δεν έδωσαν σχετική άδεια.

Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρει: «Γνωρίζεται διά τοῦ παρόντος εἰς τούς ἐνδιαφερομένους εὐσεβεῖς Χριστιανούς ὅτι ἐφέτος δέν θά τελεσθῇ ἡ Θεία Λειτουργία ἐπί τῇ ἑορτῇ τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου (15 Αὐγούστου) εἰς τήν ἱστορικήν Ἱ. Μονήν Παναγίας Σουμελᾶ, καθ᾽ ὅτι δέν ἐδόθη ἡ ἀπαιτουμένη ἄδεια παρά τῶν ἁρμοδίων κυβερνητικῶν ἀρχῶν»

Το περασμένο έτος όπως και το 2021 είχε τελεστεί κανονικά ο εορτασμός στην αναστηλωμένη Μονή που είχε παραμείνει κλειστή από το 2015 λόγω εργασιών στερέωσης και αναστήλωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή