«Αγκάθι» η Αθήνα για τον ΣΥΡΙΖΑ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχει φανεί κάποιο «φως» ακόμη για τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα. Μπορεί ο μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς να μην έχει αποκλειστεί, αλλά κοινό σημείο με το κόμμα δεν φαίνεται να βρίσκεται μέχρι στιγμής. Κάποιες οργανώσεις έχουν στυλώσει τα πόδια από τη συμπεριφορά του. Αρκετά στελέχη εκτιμούν πως η καλύτερη λύση για την Κουμουνδούρου θα ήταν η κάθοδος για δεύτερη φορά του Νάσου Ηλιόπουλου. Είναι ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», βγήκε πρώτος σε σταυρούς στην Α΄ Αθηνών και συσπείρωσε ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις στον δεύτερο γύρο των εκλογών το 2019. Πλέον, βέβαια, διανύει μια εντελώς διαφορετική πολιτική πορεία ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και αυτό δεν μπορεί να μην υπολογιστεί.

Τα «όχι»στην κυβέρνηση

Οι γενικοί γραμματείς ανακοινώθηκαν και οι μισοί περίπου ήταν νέες τοποθετήσεις. Η κυβέρνηση δεν εισέπραξε μόνο «ναι», αλλά και αρκετά «όχι». Ανάμεσα σε αυτά, όπως ενημερώνεται η στήλη, ήταν και του Θανάση Διαμαντόπουλου. Το χαρτοφυλάκιο που του προτάθηκε δεν θα σας το αποκαλύψω, όμως ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης επέλεξε να παραμείνει πιστός στο ερευνητικό και συγγραφικό έργο του.

Το ζήτημα του χωροταξικού

Το χωροταξικό στη Βουλή θα ταλαιπωρήσει πολύ τα κόμματα και ειδικότερα τη Νέα Δημοκρατία, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να βάζει το θέμα της διάσπασης των θέσεών του και της γειτνίασης με τους Σπαρτιάτες. Η συζήτηση άνοιξε και πάλι στη Διάσκεψη των Προέδρων και θα συνεχιστεί με ένταση από τους βουλευτές της Κουμουνδούρου. Η κίνηση που πρέπει να γίνει είναι μία, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση: το κόμμα του Βασίλη Στίγκα να μετακινηθεί στα έδρανα που βρισκόταν η Χρυσή Αυγή. «Μόνο έτσι λύνεται αυτό», μου έλεγε κορυφαίος κοινοβουλευτικός του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ασφαλώς θα φέρει ένα ντόμινο αλλαγών και έτσι ο «πονοκέφαλος» συνεχίζεται.

Οι εκπτώσεις

Μια πρώτη αναγνωριστική συνάντηση έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών. Και έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, για αυτό άλλωστε στην κοινή βόλτα που έκαναν μαζί στην πρεμιέρα των εκπτώσεων έφθασαν μέχρι τα πολύ μικρά μαγαζιά της οδού Αθηνάς. Η χρηματοδότηση και το ΕΣΠΑ για το εμπόριο, καθώς και η απλοποίηση της λειτουργίας των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, ήταν από τα θέματα που συζητήθηκαν. Οι λεπτομέρειες θα αναλυθούν το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, που θα γίνει το επίσημο ραντεβού.

Η επιστροφή

Οταν τον Νοέμβριο του 2015 ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης παραιτήθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όσοι τον γνώριζαν τόνιζαν πως θα πρέπει να συμβούν «κοσμογονικές» αλλαγές στο κόμμα για να επιστρέψει. Η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν σίγουρα ένας σεισμός για την Κουμουνδούρου. Το πρώτο βήμα έγινε με τη δημόσια δήλωση που έκανε υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Το δεύτερο γίνεται με την υποστήριξη της υποψηφιότητας της Εφης Αχτσιόγλου. Η στήλη σάς ενημέρωσε πως η επαφή του με την πρώην υπουργό Εργασίας είναι καθημερινή, συμμετέχοντας στον κλειστό κύκλο των προσώπων που σχεδιάζουν την καμπάνια της. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό για την Εφη Αχτσιόγλου, αρκετοί θεωρούν την επιστροφή του στην Κουμουνδούρου ως δεδομένη. Και μάλιστα με ρόλο επιτελικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT