Θεωρείο: Επίδοξοι «ροζ» περιφερειάρχες

Θεωρείο: Επίδοξοι «ροζ» περιφερειάρχες

Η ήττα στον ΣΥΡΙΖΑ έσπρωξε τα πάντα προς τα πίσω. Μόνο πληροφορίες υπάρχουν για το ποιοι θα στηριχθούν σε περιφέρειες, αλλά και δήμους, καθώς αρκετά πρόσωπα δεν έχουν πει το τελικό «ναι»

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ της περασμένης Κυριακής, μπροστά στις θυελλώδεις συνεδριάσεις επί εποχής «αριστερής πλατφόρμας» και Παναγιώτη Λαφαζάνη, έμοιαζε με «παιδική χαρά». Παρά το γεγονός ότι ήταν ίσως η πιο κρίσιμη στην ιστορία του κόμματος. Επιμύθιο; Στην Κουμουνδούρου, όταν πιέζονται και μπαίνουν στο τραπέζι υπαρξιακά ζητήματα, μπορούν να βρουν την άκρη. Από τις 29 Ιουνίου που αποχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας δεν τα πήγαν και άσχημα. Εβγαλαν προεδρείο Κοινοβουλευτικής Ομάδας, βρήκαν εκπρόσωπο Τύπου, έφτιαξαν χρονοδιάγραμμα για την εκλογή νέου αρχηγού, βγήκαν στην επιφάνεια σχετικά γρήγορα οι «δελφίνοι» και οδηγούνται στη διεξαγωγή ενός ντιμπέιτ. Και όταν τα αίματα άναψαν στο κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο για το πότε θα στηθούν οι κάλπες, με μια ονομαστική ψηφοφορία όλα ξεπεράστηκαν. Στους υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους έχουν μείνει αρκετά πίσω, αλλά στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν ήταν ποτέ εύκολα τα πράγματα. Ακόμη και το 2014, που ήταν σε ανοδική τροχιά, τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά.

Μονοήμερη ΔΕΘ

Εκτός από τα πιθανά ονόματα των υποψηφίων για τις περιφέρειες, κάτι τελευταίο θα σας πω για την Κουμουνδούρου και σταματάω εδώ. Ισως κάτι δεν σκέφτηκαν καλά ή ενδεχομένως πρέπει να κάνουν έναν επανασχεδιασμό. Αν ο νέος πρόεδρος εκλεγεί στον δεύτερο γύρο και ανέβει στη Θεσσαλονίκη μόνο για μία ημέρα, δηλαδή την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, μήπως αφήνουν ελεύθερο το πεδίο στον Νίκο Ανδρουλάκη να «εκμεταλλευθεί» το Σάββατο που παραδοσιακά ανήκει στην αξιωματική αντιπολίτευση; Για τους συμβολισμούς μιλάμε πάντα, που είναι εξόχως σημαντικοί στην πολιτική.

Αντίστροφη μέτρηση

Από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως το 2019 ο Νίκος Βούτσης είχε να «κουμαντάρει» στη Βουλή οκτώ κόμματα και να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο οι ομιλητές να μη βασίζονται στην επιείκεια του προεδρείου όσον αφορά τον χρόνο. Και με τη Χρυσή Αυγή στην Ολομέλεια τα πράγματα ήταν ακόμη πιο δύσκολα. Ο Κώστας Τασούλας αναμένεται από εδώ και στο εξής να είναι με το χρονόμετρο στο χέρι, καθώς στα πέντε κόμματα που είχε να διαχειριστεί την προηγούμενη τετραετία προστέθηκαν και άλλα τρία. Αυτό έχει διαμηνύσει και προς τους αντιπροέδρους. Γιατί ως γνωστόν η κόπωση φέρνει γκρίνια… Οι προγραμματικές πήγαν καλά, όμως τα δύσκολα είναι μπροστά. Ακολουθούν τη Δευτέρα η ψήφος των αποδήμων και την Τετάρτη το οικονομικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Και το κουδούνι της Ολομέλειας αναμένεται να «πάρει φωτιά»…

Φουλ επίθεση

Η πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να χτυπήσει ένα «καμπανάκι» ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών προς το ΠΑΣΟΚ, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, για την παντοδυναμία της στον χώρο του Κέντρου, ήταν σαφής. Η νέα γραμματέας Ισότητας, Ζέφη Δημαδάμα, είχε αποφασίσει να μην είναι υποψήφια στις τελευταίες εκλογές επιβεβαιώνοντας το «ψυχρό» κλίμα που είχε με την ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη. Οι «κακές γλώσσες» λένε πως επιθυμούσε καλύτερη εκλογική μεταχείριση. Αρκετοί θεώρησαν πως θα κατευθυνθεί προς την Κουμουνδούρου. Και κρούση, όπως γνωρίζουμε, της έγινε. Τελικά το «φλερτ» με τη Νέα Δημοκρατία ευοδώθηκε, καθώς της προτάθηκε ένα πόστο στο οποίο έχει εμπειρία. Της διαγραφής της προηγήθηκε δική της επιστολή παραίτησης. Νέες «διεισδυτικές» κινήσεις από όλους τους χώρους είναι γεγονός ότι θα υπάρξουν. Οσοι υποστηρίζουν πως η επόμενη μεταγραφή θα είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος καλύτερα να μη βιάζονται. Ο πρώην υπουργός δεν έχει ανοίξει πουθενά τα χαρτιά του.

Βελάκια

Στα χνάρια του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν επισκέφθηκε τον ΣΚΑΪ προεκλογικά κινήθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Με το που ολοκλήρωσε τη συνέντευξή του στους «Αταίριαστους», την Παρασκευή, προσκλήθηκε να παίξει βελάκια ακριβώς δίπλα από το στούντιο. Οι επιδόσεις του δεν ήταν κακές, παρ’ όλα αυτά ο ίδιος εκτίμησε πως «δεν είναι σε φόρμα». Ολη του η προσοχή, άλλωστε, βρίσκεται στην προεκλογική εκστρατεία που ετοιμάζει. Ο συγκεκριμένος στόχος, πάντως, αποδείχθηκε γούρικος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επίδοξοι «ροζ» περιφερειάρχες

Είπαμε πως η ήττα στον ΣΥΡΙΖΑ έσπρωξε τα πάντα προς τα πίσω. Μόνο πληροφορίες υπάρχουν για το ποιοι θα στηριχθούν σε περιφέρειες, αλλά και δήμους, καθώς αρκετά πρόσωπα δεν έχουν πει το τελικό «ναι». Για την Περιφέρεια Αττικής προκρίνεται ο Γιώργος Ιωακειμίδης, στην Ηπειρο ο Γιάννης Στέφος, στα Ιόνια νησιά ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος, στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη η Τάνια Ελευθεριάδου και στη Στερεά Ελλάδα ο Απόστολος Γκλέτσος. Στη Δυτική Ελλάδα πολλές πιθανότητες έχει ο Μίλτος Ζαμπάρας και στην Πελοπόννησο ο Μανώλης Μάκαρης. Για τη Θεσσαλία έχουν ακουστεί έντονα ο Νίκος Ράπτης, η Ζωή Ακριβούλη και ο Βασίλης Κόκκαλης και για την Κρήτη οι Σπύρος Δανέλλης και Γιάννης Κουράκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT