Εντός και Εκτός: Οδύνη

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης κηδεύτηκε χθες στο Κιλκίς ο ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, συγκυβερνήτης του μοιραίου Canadair, που συνετρίβη την Τρίτη στην Κάρυστο

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης κηδεύτηκε χθες στο Κιλκίς ο ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, συγκυβερνήτης του μοιραίου Canadair, που συνετρίβη την Τρίτη στην Κάρυστο. Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Παλιού Αγιονερίου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Αμυνας Νίκου Δένδια. Σήμερα θα τελεστεί στα Χανιά της Κρήτης, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η κηδεία του σμηναγού Χρήστου Μουλά, που έχασε τη ζωή του στο ίδιο δυστύχημα. Χθες το πρωί συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου πραγματοποιήθηκε ειδική τελετή έπαρσης σημαίας για την απώλεια των δύο ιπταμένων. Η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία στάθηκαν ακίνητες στην είσοδο του κτιρίου του υπουργείου, ενώ σε όλα τα μπαλκόνια βρίσκονταν στρατιωτικοί από τα τρία Οπλα σε ένδειξη φόρου τιμής. Μετά την τελετή έπαρσης της σημαίας, που κυματίζει μεσίστια λόγω του τριήμερου πένθους, τελέστηκε μνημόσυνο και τρισάγιο στη μνήμη των δύο πιλότων. Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ανακοίνωσε χθες ότι η Βουλή θα υιοθετήσει το αγέννητο παιδί του Χρήστου Μουλά, του οποίου η σύζυγος είναι τριών μηνών έγκυος.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

«Πώς είναι λειτουργικό για εμάς να έχουμε έναν νατοϊκό σύμμαχο που να τηρεί μια εμπόλεμη στάση απέναντι σε έναν άλλο (σύμμαχο) και να του πουλάμε με κάποιον τρόπο τα F-16;». Το ερώτημα, που αφορά τη στάση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, έθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, στο πλαίσιο της ακρόασης του υποψηφίου βοηθού υπουργού Εξωτερικών για τις ευρωπαϊκές και ευρωασιατικές υποθέσεις, Τζέιμς Ο’ Μπράιαν. «Ελπίζω ότι μπορούμε να είμαστε υπέρμαχοι μιας ισχυρότερης σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο γιατί είναι κάτι απίστευτα σημαντικό. Ελπίζω ότι θα εργαστούμε στο σχήμα 3+1 με έναν τρόπο που θα ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών», πρόσθεσε ο κ. Μενέντεζ.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Θανάσης Γλαβίνας διαδέχθηκε τον Δημήτρη Μάντζο στη θέση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Ο 36χρονος δικηγόρος από τη Θεσσαλονίκη είναι στην ομάδα στελεχών που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι από τον Ιανουάριο του 2022, λίγο καιρό μετά την ανάδειξή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης τον επέλεξε για τη θέση του διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Ο κ. Γλαβίνας κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής στις εκλογές της 21ης Μαΐου, που έγιναν με απλή αναλογική, στη δύσκολη περιφέρεια της Β΄ Θεσσαλονίκης. Τον Ιούνιο, όμως, με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, το ΠΑΣΟΚ έχασε την έδρα στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Θεωρείται ένα από τα υποσχόμενα νέα στελέχη, που αναδείχθηκαν σε δύσκολες για το ΠΑΣΟΚ εποχές και έδωσαν μάχες χωρίς να έχουν επί της ουσίας ισχυρό κομματικό μηχανισμό για να τους στηρίξει. Η τοποθέτησή του στη θέση του εκπροσώπου δείχνει ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης εμπιστεύεται τις ικανότητές του.

Ο ΤΟΠΟΣ

Στον Φαληρικό Ορμο κατέπλευσε χθες το πυρηνοκίνητο αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Gerald R. Ford», έπειτα από παραμονή περίπου δύο μηνών στην Αδριατική Θάλασσα. Πρόκειται για το πιο σύγχρονο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, το μήκος του ξεπερνά τα 300 μέτρα και μπορεί να φιλοξενήσει πλήρωμα 4.539 ατόμων. Είναι το πρώτο ταξίδι του στη Μεσόγειο, όπου αντικατέστησε το αεροπλανοφόρο «USS George H.W. Bush», το οποίο βρισκόταν στην ευρύτερη περιοχή για ένα χρόνο, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της νατοϊκής συμμαχίας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το αεροπλανοφόρο θα κατευθυνθεί στη ναυτική βάση της Σούδας, συνοδευόμενο από τη φρεγάτα «Ελλη» του Πολεμικού Ναυτικού.

Η ΑΤΑΚΑ

Η ανακοίνωση της πρόθεσης του Ηλία Κασιδιάρη να είναι υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων ενεργοποίησε αντανακλαστικά, καθώς ήδη υπάρχει εμπειρία από την προηγούμενη παρουσία του στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης. «Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ ξεκάθαροι. Μιλάμε για έναν καταδικασμένο ναζί. Θα πρέπει να είμαστε όλοι μια γροθιά και να είμαστε ενωμένοι. Στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο τώρα κλείνει τον κύκλο του, αυτό το είχαμε καταφέρει. Ημασταν όλοι “μπετόν” απέναντι στο μίσος, στη διχόνοια, στη βία. Χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς “ναι μεν, αλλά”. Η δημοκρατία δεν φοβάται κανέναν Κασιδιάρη και αυτή είναι η δύναμή της. Θα είμαστε εδώ και παρότι δεν τον φοβόμαστε, ας μην τον αφήσουμε ανενόχλητο να αλωνίζει μέσα στην πόλη», δήλωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT