Νεύμα Ερντογάν και για την Κύπρο

Νεύμα Ερντογάν και για την Κύπρο

Τα βήματα επαναπροσέγγισης με την Ε.Ε. συνεχίζει (σε ρητορικό επίπεδο) ο Τούρκος πρόεδρος

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: Ενα επιπλέον βήμα επαναπροσέγγισης με την Ε.Ε. θεωρείται πως είναι το μήνυμα που έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με το ζήτημα της επίλυσης του Κυπριακού, κάνοντας αναφορά στο σχέδιο Ανάν, ενώ δεν αναφέρθηκε στη θέση του «για δύο κράτη».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας σε ομιλία του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε: «Θα ήθελα να υπενθυμίσω ένα γεγονός. Εμείς δεν αποφύγαμε ποτέ τη λύση για τις αλήθειες στο νησί. Δεν θα το αποφύγουμε. Δεν φοβόμαστε να βάλουμε το χέρι μας στη φωτιά προκειμένου να βρεθεί μια μόνιμη και δίκαιη ειρήνη. Την αποφασιστικότητά μας σχετικά με αυτό το θέμα τη δείξαμε σε όλες τις διαδικασίες, από το σχέδιο Ανάν μέχρι τώρα. Και αν χρειαστεί θα τη δείξουμε ξανά. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο, αυτοί που βρίσκονται απέναντί μας, αντί να επιμένουν σε επιβολές, να αποδεχθούν την πραγματικότητα στο πεδίο».

Αναλυτές τονίζουν πως ο κ. Ερντογάν μαζί με τα βήματα επαναπροσέγγισης με την Ελλάδα δείχνει πως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για συζήτηση του Κυπριακού και υπόσχεται να κάνει μεγάλα βήματα, όπως είχε κάνει στο σχέδιο Ανάν, όμως υπενθυμίζει πως έχουν περάσει 20 χρόνια, κάτι που αλλάζει τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης.

Φοβάται «μπλόκο»

Στην Αγκυρα γνωρίζουν πως τα ζητήματα της τελωνειακής ένωσης, της άρσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, αλλά και για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας δεν θα είναι εύκολο να προχωρήσουν σε περίπτωση που η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με άλλες χώρες της Ε.Ε. εκφράσουν αντιρρήσεις.

Εμπειροι αναλυτές της γειτονικής χώρας υπενθυμίζουν πως ο κ. Ερντογάν πριν από λίγα χρόνια μαζί με τον κυβερνητικό του εταίρο, πρόεδρο του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, «πήγαιναν για πικνίκ» στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο και μιλούσαν μόνο για δύο κράτη στην Κύπρο.

Η πιθανότητα μεταφοράς του αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη και η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην περιοχή της Κύπρου θεωρούνται σημαντικοί παράγοντες της πιθανής διαφοροποίησης της στάσης της Αγκυρας.

Από τα «πικνίκ» στα Βαρώσια με τον Μπαχτσελί και τα «δύο κράτη», ο πρόεδρος της γείτονος επέστρεψε 20 χρόνια πίσω, στο σχέδιο Ανάν.

Το μήνυμα για το Κυπριακό έρχεται μετά τη σύνοδο στο Βίλνιους και τις συναντήσεις του προέδρου της Τουρκίας με τον Τζο Μπάιντεν, τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα το οποίο δεν μπορούμε να λύσουμε με οποιαδήποτε χώρα. Πιστεύουμε ότι αν δοθεί χώρος για διάλογο και διπλωματία, τότε θα ξεπεραστούν οι παρεξηγήσεις και θα βρεθούν λύσεις στις διαφορές», δήλωσε ο κ. Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το κλίμα που επικρατεί για τη χώρα του.

Η ερμηνεία που κυριαρχεί στην Τουρκία λέει πως ουσιαστικά από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους έχει μείνει μια άτυπη συμφωνία μεταξύ όλων των πλευρών με αλληλένδετα ζητήματα. Η Τουρκία θα πρέπει να επικυρώσει στο Κοινοβούλιό της την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, να έχει προχωρήσει περισσότερο στην αποκατάσταση των σχέσεων με την Ε.Ε., αλλά και την Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες της Δύσης. Ως αντάλλαγμα, η Αγκυρα θα μπορεί να πάρει την έγκριση για την αγορά και τον εκσυγχρονισμό των F-16, αλλά και να βελτιώσει τις οικονομικές σχέσεις με επενδύσεις. Ο χρονικός ορίζοντας όλων των εξελίξεων διαφαίνεται μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, όταν η τουρκική κυβέρνηση θα φέρει το ζήτημα της Σουηδίας στο κοινοβούλιο. Ομως, μέχρι τότε θα γίνονται διαπραγματεύσεις για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα.

Ολα αυτά, με δεδομένο ότι η Τουρκία χρειάζεται οικονομική ενίσχυση, καθώς τα μέτωπα της τουρκικής οικονομίας είναι χειρότερα από όλες τις επίσημες προβλέψεις που ήδη αναθεωρούνται.

Ο πληθωρισμός στα ύψη

Η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, αναθεώρησε την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό για το 2023. Η επίσημη πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας έκανε λόγο για ετήσιο πληθωρισμό 22%, αλλά η κ. Ερκάν δήλωσε πως ο επίσημος πληθωρισμός θα εκτιναχθεί στο 58%! Η κεντρική τράπεζα έχει υπερδιπλασιάσει τα επιτόκια τους τελευταίους δύο μήνες, ανατρέποντας όλη την προηγούμενη οικονομική πολιτική του κ. Ερντογάν, ο οποίος ζητούσε μείωση επιτοκίων, καθώς «ο πληθωρισμός είναι το αποτέλεσμα, η αιτία είναι τα επιτόκια».

Ενα επιπλέον σοκ προκλήθηκε στους οικονομικούς αναλυτές από τα δεδομένα που μετέδωσε η τουρκική προεδρία για τους επενδυτές από τις χώρες του Κόλπου. Λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του κ. Ερντογάν στη Σαουδική Αραβία, στο Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η διεύθυνση επικοινωνίας της προεδρίας της Τουρκίας είχε ανακοινώσει πως έχουν υπογραφεί συμφωνίες επενδύσεων και συνεργασίας ύψους 100 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, μία εβδομάδα μετά, ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε πως οι συμφωνίες με τις χώρες του Κόλπου είναι ύψους 50,7 δισ. δολαρίων. Γεγονός που απογοήτευσε πολλούς, με την αντιπολίτευση να υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν ξεκάθαρα δεδομένα και πως «ίσως να μην υπάρχει τίποτα ξεκάθαρο», παρά αμφιβολίες για την αξιοπιστία των ανακοινώσεων.

Τέλος, με τον κ. Ερντογάν να ανακοινώνει πως το κόστος του καταστροφικού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου αγγίζει τα 104 δισ. δολάρια, όλοι οι αναλυτές κατατείνουν πως έρχονται ιδιαίτερα σκληρές ημέρες για την τουρκική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή