«Γυροβολιές» στις περιφερειακές

«Γυροβολιές» στις περιφερειακές

Το ζεϊμπέκικο που μπορεί να κοστίσει το χρίσμα στον Πατούλη και το παζλ του «γαλάζιου» χάρτη

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ζεϊμπέκικο του Γιώργου Πατούλη το βράδυ που καιγόταν το στρατόπεδο της Πολεμικής Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο, ανακατεύει περαιτέρω την τράπουλα των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς στη Ν.Δ. σκέφτονται πολύ σοβαρά την άρση στήριξης στην υποψηφιότητά του, με τη χαρακτηριστική φράση «όλα είναι ανοιχτά».

Σ’ αυτό το ενδεχόμενο η Ν.Δ. θα προσθέσει μια ακόμη περιφέρεια που αποσύρει το χρίσμα εν κινήσει, μετά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου έχει ήδη αποφασιστεί η στήριξη στο πρόσωπο του Δημήτρη Πτωχού αντί του νυν περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.

Η πραγματικότητα είναι πως Μαξίμου και Πατούλης ουδέποτε συνέπεσαν στο ίδιο πολιτικό στίγμα, με τη Ν.Δ. να βάζει νερό στο κρασί της, καθώς ο περιφερειάρχης ήταν μια «αναγκαστική λύση» που συνομιλούσε με ένα κοινό πιο λαϊκό, που είναι πάντα απαραίτητο. Η εικόνα όμως, να χορεύει ο περιφερειάρχης της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας ζεϊμπέκικο, ενώ η Ελλάδα βρισκόταν σε πύρινη λαίλαπα, αποτέλεσε «κόκκινη γραμμή» για το Μαξίμου, καθώς θεωρήθηκε προσβλητική για τους Ελληνες και όσους έδιναν τη μάχη με τις φωτιές. Μάλιστα στη Ν.Δ. ήδη έχουν πέσει τα πρώτα ονόματα που θα μπορούσαν να στηριχτούν στις επερχόμενες εκλογές (βλέπε τη στήλη «Θεωρείο» στη σελίδα 21).

Από εκεί και πέρα, ο κομματικός μηχανισμός έχει ήδη στρέψει εδώ και καιρό το βλέμμα του στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, καθώς κανείς δεν θα ήθελε σε Πειραιώς και Μαξίμου να δει τον χάρτη να αλλάζει χρώμα στις 13 περιφέρειες, αλλά και τους μεγάλους δήμους. Η Ν.Δ. ξεκινάει από πλεονεκτική θέση, καθώς το 2019 κέρδισε 11 από τις 13 περιφέρειες.

Στη Δυτική Μακεδονία, ο νυν περιφερειάρχης Γ. Κασαπίδης, που έχει τη στήριξη της Ν.Δ., θα βρει απέναντί του τον προ-σφάτως διαγραφέντα Γ. Αμανατίδη, πρώην βουλευτή του κόμματος.

Τα «αγκάθια»

Η κατάσταση σήμερα δεν έχει διαφοροποιηθεί δραματικά, με τη μεγάλη αλλαγή να έρχεται στην Πελοπόννησο, τη μοναδική περιφέρεια που δεν θα είναι υποψήφιος ο νυν περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας και το Βόρειο Αιγαίο, όπου επιλέχθηκε ο Αλκιβιάδης Στεφανής. Στην Πελοπόννησο, για να φθάσουμε στη στήριξη του Δημήτρη Πτωχού χρειάστηκαν πολλά επεισόδια. Κατά τη διάρκεια της θητείας του διαμορφώθηκε μια κακή σχέση μεταξύ του νυν περιφερειάρχη και πολλών στελεχών της Ν.Δ., που μεταφέρθηκε στο Μαξίμου. Σε πρώτη φάση επελέγη να στηριχθεί ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Βλάσης, κάτι που όμως δεν προχώρησε, με τη Ν.Δ. να επιλέγει στο παρά πέντε τον Δημήτρη Πτωχό, ένα αξιόλογο στέλεχος με χαμηλή όμως αναγνωρισιμότητα στον Μοριά, έναντι του Πέτρου Τατούλη, που θα είναι εκ νέου υποψήφιος και προέρχεται από τον χώρο της Ν.Δ.

Στο Βόρειο Αιγαίο αρκετοί πρότειναν τη στήριξη –σε αντίθεση με το 2019– του νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη. Η ακραία ωστόσο χειρονομία, που συνοδευόταν με τη φράση «να κι αν νευριάσει ο πρωθυπουργός», την οποία είχε πει τον Φεβρουάριο του 2020, δεν του συγχωρέθηκε ποτέ από το Μαξίμου. Ο πρώην υφυπουργός και απόστρατος Αλκιβιάδης Στεφανής πήρε το χρίσμα για να δώσει μια μάχη αμφίρροπη. Ενα τρίτο «αγκάθι» που έχει προκύψει εσχάτως αφορά την πάντα δύσκολη Δυτική Μακεδονία. Εκεί ο νυν περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, που έχει τη στήριξη της Ν.Δ., θα βρει απέναντί του τον προσφάτως διαγραφέντα Γιώργο Αμανατίδη, πρώην βουλευτή της Ν.Δ. με «καλό πέρασμα» στην τοπική κοινωνία.

Οι «σίγουροι»

Οσον αφορά τις υπόλοιπες περιφέρειες, η Ν.Δ. θα στηρίξει την επανεκλογή των νυν περιφερειαρχών. Στην Ηπειρο η θέση του περιφερειάρχη είναι συνυφασμένη εδώ και 12 χρόνια με τον Αλέκο Καχριμάνη, έναν έμπειρο αυτοδιοικητικό από το 1991, όταν και εξελέγη δήμαρχος Μετσόβου και η Ν.Δ. δεν θα μπορούσε να μη δώσει τη στήριξή της. Υποστηριζόμενος από την Πειραιώς κατεβαίνει και ο Κώστας Αγοραστός στη Θεσσαλία, επίσης περιφερειάρχης από το 2011. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η Ν.Δ. θα στηρίξει την υπερκομματική υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος έπειτα από 10 χρόνια ως περιφερειάρχης έχει καταφέρει να συσπειρώσει στον συνδυασμό του πολίτες από όλους τους χώρους του λεγόμενου «δημοκρατικού τόξου». Η έκπληξη ήρθε στην Κρήτη, όπου η Ν.Δ. θα στηρίξει την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Η συγκεκριμένη επιλογή της Ν.Δ. αποδεικνύει, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, αυτό που λέει ο πρωθυπουργός, πως στην αυτοδιοίκηση μετράει η αποτελεσματικότητα και όχι το κόμμα προέλευσης του υποψηφίου. Στη Δυτική Ελλάδα η Ν.Δ. θα στηρίξει τον Νεκτάριο Φαρμάκη, ενώ στο Ιόνιο θα είναι εκ νέου υποψήφια η Ρόδη Κράτσα με τη «γαλάζια» στήριξη. Στη Στερεά Ελλάδα θα στηριχθεί και πάλι ο Φάνης Σπανός, ενώ στο Νότιο Αιγαίο το «χρίσμα» θα έχει ο εν ενεργεία περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος. Τέλος, στην Περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης θα στηριχθεί εκ νέου ο Χρήστος Μέτιος.

Οι μεγάλοι δήμοι

Στις 13 περιφέρειες τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τους δήμους. Η Ν.Δ. επισήμως θα δώσει χρίσματα μόνο στους μεγάλους δήμους, όπως για παράδειγμα σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Στους υπόλοιπους τα πράγματα είναι πιο ρευστά, χωρίς να μπει σε διαδικασία τοπικών διενέξεων. Στην Αθήνα θα στηρίξει τον Κώστα Μπακογιάννη, στον Πειραιά τον Γιάννη Μώραλη –και ας μην προέρχεται από τη Ν.Δ.–, στη Θεσσαλονίκη τον Κωνσταντίνο Ζέρβα και στην Πάτρα τον Κώστα Σβόλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT