Κυπριακή βοήθεια στη Ρόδο

Η Λευκωσία θα αναλάβει την αναδάσωση των τμημάτων του νησιού που κάηκαν

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κοινή γραμμή Αθήνας και Λευκωσίας στο Κυπριακό επανέλαβαν κατά τη χθεσινή συνάντησή τους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχει κινητικότητα, παρά τη σκληρή στάση που φαίνεται να τηρεί η Αγκυρα. Στη χθεσινή, πρώτη διμερή επίσκεψη του πρωθυπουργού μετά την επανεκλογή του, ο κ. Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει την αναδάσωση των τμημάτων της Ρόδου που καταστράφηκαν στην πρόσφατη πολυήμερη πυρκαγιά. Μάλιστα οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο κρατών θα συνεδριάσει τον Οκτώβριο στη Ρόδο, σε μια προσπάθεια να αποσταλεί ένα μήνυμα στήριξης της τοπικής κοινωνίας. Κατά τη χθεσινή συνάντηση έγινε, επίσης, γνωστό ότι η τριμερής Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία πριν από λίγες ημέρες αλλά αναβλήθηκε διότι τοποθετήθηκε βηματοδότης στην καρδιά του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, θα μεταφερθεί προς το τέλος του καλοκαιριού ή και στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, δήλωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος συνεχίζουν σε απόλυτο συντονισμό σε όλα τα επίπεδα.

Στο Κάιρο

Πολύ νωρίτερα, πάντως, την ερχόμενη Πέμπτη 3 Αυγούστου εκτός απροόπτου, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Κάιρο προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Η συνάντηση Μητσοτάκη – Σίσι είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο ως προς το διμερές σκέλος των ελληνοαιγυπτιακών επαφών, όσο και για την ευρύτερη προοπτική βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Πέρα από την αμιγώς τουρκο-αιγυπτιακή πτυχή, την οποία –ούτως ή άλλως– η Αθήνα ελάχιστα μπορεί να επηρεάσει, η εξέλιξη των σχέσεων Αγκυρας – Καΐρου συνδέεται και με τις ευρύτερες συζητήσεις για τις θαλάσσιες ζώνες. Υπενθυμίζεται ότι Αθήνα και Κάιρο, για διαφορετικούς λόγους, έχουν ως προτεραιότητά τους την κατάσταση στη Λιβύη, η Ελλάδα λόγω του τουρκολιβυκού και η Αίγυπτος για ζωτικούς λόγους ασφαλείας. Η Αθήνα, πάντως, φαίνεται αυτή τη φορά να παίρνει πιο σοβαρά την υπόθεση της Λιβύης, γεγονός το οποίο προκύπτει και από το γεγονός ότι ως πρέσβης στην Τρίπολη τοποθετείται ο Νίκος Γαριλίδης, ένας έμπειρος διπλωμάτης με προηγούμενη θητεία στο Κάιρο, μάλιστα κατά την εποχή της τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Χθες, πάντως, στη Λευκωσία ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία «συνεχίζουν σε απόλυτο συντονισμό σε επίπεδο Ε.Ε., Ηνωμένων Εθνών και στο επίπεδο διμερών και πολυμερών επαφών μας να διεκδικούμε μια δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση, διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Αυτές οι αποφάσεις ήταν, είναι και θα παραμείνουν ο οδηγός μας. Στον 21ο αιώνα δεν γίνεται να παραμένει ανοιχτή αυτή η ιστορική πληγή που εξακολουθεί να αιμορραγεί σε μια ανεξάρτητη χώρα. Δεν μπορεί να είναι ανεκτή ούτε η παρουσία κατοχικού στρατού σε ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε., ούτε το ξεπερασμένο σύστημα των εγγυήσεων του δικαιώματος επέμβασης τρίτων στις υποθέσεις του. Γι’ αυτό και είναι εκτός ατζέντας συζήτησης κάθε διχοτομική σκέψη περί δύο κρατών». Ο κ. Χριστοδουλίδης από την πλευρά του ουσιαστικά διέψευσε τις φήμες περί προβλημάτων στη σχέση με τον πρωθυπουργό λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «όσο κι αν κάποιοι είτε στην Αθήνα είτε στη Λευκωσία “βλέπουν” για δικούς τους λόγους διαφορές μεταξύ μας, οι στόχοι και οι επιδιώξεις μας είναι κοινοί, όπως και ο τρόπος και τα μέσα για να πετύχουμε τους στόχους. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Τουρκία μετά τις εκλογές και καλωσορίζουμε τις δημόσιες τοποθετήσεις της Αγκυρας για την επιθυμία ενίσχυσης των ευρωτουρκικών σχέσεων». Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε, ακόμη, ότι η Ε.Ε. «είναι απόλυτα δεσμευμένη και έτοιμη να συμβάλει ενεργά σε όλα τα στάδια της διαδικασίας και με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, ενώ εκφράζει την ετοιμότητα για επανεκκίνηση των σχέσεων με την Τουρκία, πάντα στη βάση του υφιστάμενου πλαισίου και της αιρεσιμότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή