«Μεγάλη ευκαιρία» για εξεύρεση λύσεων στις διαφορές με την Ελλάδα χαρακτήρισε την τρέχουσα συγκυρία ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, ο οποίος, ωστόσο, έσπευσε να διαχωρίσει την υπόθεση των ελληνοτουρκικών από το Κυπριακό, στο οποίο η Αγκυρα επιμένει στη λογική της λύσης των δύο κρατών. Συγκεκριμένα, μιλώντας στην τελετή έναρξης των εργασιών της 14ης Διάσκεψης Πρέσβεων στην Αγκυρα, σημείωσε ότι «επιθυμούμε να προωθήσουμε τις σχέσεις μας με όλες τις χώρες στην περιοχή μας πάνω σε μια θετική ατζέντα». Και υπογράμμισε επί τούτου ότι «πιστεύουμε ότι η τρέχουσα θετική ατμόσφαιρα προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία να βρούμε λύσεις στις διαφορές με τη γειτονική μας Ελλάδα. Υπό αυτό το πρίσμα είμαστε ειλικρινείς. Ελπίζουμε ότι και η ελληνική πλευρά θα δείξει την ίδια ειλικρίνεια».
Στη συνέχεια, ο κ. Χακάν έφερε σε καθαρή αντίστιξη το Κυπριακό. «Από την άλλη, η στάση μας στην Κύπρο, τον εθνικό σκοπό μας, είναι ξεκάθαρη. Η κύρια πολιτική μας είναι η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο». Ηταν, επίσης, ενδιαφέρουσα και η αποστροφή του κ. Φιντάν για τη Λιβύη, καθώς ετάχθη υπέρ «δίκαιων και ελεύθερων προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών σε όλη τη χώρα στη βάση ευρείας συναίνεσης χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».
Ο Χακάν Φιντάν αναφέρθηκε σε «μεγάλη ευκαιρία» για την επίλυση των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά επέμεινε σε λύση δύο κρατών.
Η Αθήνα παρακολουθεί από πολύ κοντά όλα όσα εξελίσσονται στην Αγκυρα, ιδιαιτέρως καθώς στο τέλος του καλοκαιριού ή στις αρχές Σεπτεμβρίου πρέπει να ακολουθήσουν και οι προπαρασκευαστικές επαφές, ενόψει της αναμενόμενης συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Στην τελευταία συνέντευξή του στο αιγυπτιακό δίκτυο «Αλ Καχίρα» ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «έχουμε μια σημαντική διαφορά, η οποία είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας.
Η θέση της Ελλάδας είναι ότι πρέπει το διεθνές δίκαιο να γίνεται σεβαστό και δη, το δίκαιο της θάλασσας. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να παραπέμψουμε τη διαφορά αυτή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Είμαστε σχετικά αισιόδοξοι ότι, δεδομένης της ηρεμίας που επικρατεί στο Αιγαίο τους τελευταίους μήνες, θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τον πολιτικό μας διάλογο».