Οι «δύσκολοι» Αύγουστοι της πολιτικής

Οι «δύσκολοι» Αύγουστοι της πολιτικής

Η θεωρία περί απουσίας ειδήσεων διαψεύδεται κάθε χρόνο στην πράξη

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η θλιβερή υπόθεση της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια και οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις για αδράνεια, λάθη και επιχειρησιακή ανεπάρκεια από την πλευρά της αστυνομίας συνθέτουν ένα σκηνικό πολυεπίπεδης κρίσης μέσα στον Αύγουστο.

Η διαδεδομένη αντίληψη ότι ο Αύγουστος είναι ένας ήσυχος μήνας, κυρίως απόρροια του ότι είναι ο μήνας κορύφωσης των καλοκαιρινών διακοπών, συχνά διαψεύδεται στην πράξη για την πολιτική και τους πολιτικούς από μικρότερης ή μεγαλύτερης σοβαρότητας έκτακτα περιστατικά.

Πέρυσι τον Αύγουστο κυριάρχησε το θέμα των υποκλοπών. Σε συνέχεια της καταγγελίας του Νίκου Ανδρουλάκη ότι παρακολουθείτο το κινητό τηλέφωνό του, στις 5 Αυγούστου 2022 ο γ.γ. του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους. Στις 8 Αυγούστου ο κ. Μητσοτάκης σε δήλωσή του μίλησε για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης. Ο περυσινός Αύγουστος είχε και μια θετική εξέλιξη, την έξοδο της χώρας μας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, που ανακοίνωσε με μήνυμά του ο κ. Μητσοτάκης.

Τον Αύγουστο του 2021 οι μεγάλες πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια και Ηλεία κυριάρχησαν ως θέμα. Ηδη από τις αρχές του μηνός, στις 4 Αυγούστου, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το συντονιστικό κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι, ενώ σε δήλωσή του την επόμενη μέρα ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμιζε τη σοβαρότητα της κατάστασης και την κινητοποίηση των Αρχών. Στις 18 Αυγούστου έγινε στο Μαξίμου σύσκεψη για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών της βόρειας Εύβοιας και μία εβδομάδα αργότερα, στις 25 του μηνός, η διαχείριση των πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης συζητήθηκαν στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Κεντρικό θέμα πριν από δύο χρόνια, που απασχόλησε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 18 Αυγούστου, ήταν και η κρίση στο Αφγανιστάν, που ολοκληρώθηκε με την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Οι «δύσκολοι» Αύγουστοι της πολιτικής-1

Τον Αύγουστο του 2020 κυριάρχησε η ένταση στο μέτωπο με την Τουρκία, η οποία σε αντίδραση της επίτευξης συμφωνίας για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ανέβασε κατακόρυφα τις προκλήσεις. Η Αγκυρα έβγαλε το ερευνητικό «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο, στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων, συνοδεία δεκάδων τουρκικών πολεμικών πλοίων. Η Αθήνα αντέδρασε αναπτύσσοντας δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού και οι στόλοι των δύο χωρών βρέθηκαν να αναπτύσσονται ο ένας απέναντι στον άλλο. Η συμφωνία με την Αίγυπτο υπογράφηκε στις 6 Αυγούστου και στις 10 του μηνός συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ στη σκιά της αναβαθμισμένης τουρκικής προκλητικότητας. Τις επόμενες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις, ενώ αναφέρθηκε στην αντίδραση της Τουρκίας σε δημόσια δήλωσή του στις 12 Αυγούστου, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας «απάντησε» στην ανάπτυξη του στόλου της Τουρκίας με ανάπτυξη των δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού. Οι αποσταθεροποιητικές ενέργειες της γείτονος βρέθηκαν στο επίκεντρο επικοινωνιών που είχε το επόμενο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης με τους Αγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν αλλά και με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Στις 26 Αυγούστου έγινε στη Βουλή η συζήτηση για την κύρωση των συμφωνιών οριοθέτησης ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο.

Τόσο η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη όσο και η προηγούμενη του κ. Τσίπρα βρέθηκαν αντιμέτωπες με μείζονες κρίσεις.

Ο Αύγουστος του 2020 ήταν επίσης ένας κρίσιμος μήνας στη διαχείριση της πανδημίας, με επαναλαμβανόμενες τακτικές συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού αλλά και την προετοιμασία για το άνοιγμα των σχολείων και τον προγραμματισμό για τη διάθεση των πρώτων εμβολίων, που αναμενόταν να διατεθούν τους επόμενους μήνες.

Τον Αύγουστο του 2019 κυριάρχησαν οι κινήσεις για τον προγραμματισμό έργου της νέας κυβέρνησης, τα πρώτα νομοσχέδια που έφερε στη Βουλή, όπως αυτό για το Επιτελικό Κράτος στις 6 του μηνός.

Το 2018, κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Αύγουστος ήταν ο μήνας διαχείρισης των επιπτώσεων από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι. Στις 3 του μηνός ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή την παραίτηση του Νίκου Τόσκα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στις 9 του μηνός παρουσιάστηκε το νέο σχέδιο για την Πολιτική Προστασία. Στις 23 Αυγούστου ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον καθηγητή Γκόλνταμερ και συμφωνήθηκε η σύσταση επιτροπής για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς στο Μάτι. Παράλληλα, στις 14 Αυγούστου απελευθερώθηκαν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί που είχαν συλληφθεί τον Μάρτιο στον Εβρο και κρατούνταν από τις τουρκικές Αρχές.

Στις 21 Αυγούστου ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε με διάγγελμα από την Ιθάκη την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Στις 28 του μηνός έγινε ανασχηματισμός της κυβέρνησης.

Με εξαίρεση την εκδήλωση πυρκαγιών, ο Αύγουστος ήταν ένας ήσυχος μήνας για το 2017, όπως και το 2016.

Αντιθέτως το 2015 ήταν μια χρονιά πυκνών γεγονότων, καθώς στις 14 του μηνός εισήλθε στη Βουλή προς ψήφιση το 3ο μνημόνιο, που συμφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας με τους εταίρους. Δεν το ψήφισαν 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπερψηφίστηκε από 222 βουλευτές συνολικά. Στις 20 Αυγούστου ο Αλέξης Τσίπρας με διάγγελμα γνωστοποίησε την πρόθεσή του να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, που διεξήχθησαν ένα μήνα αργότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή