Κυβέρνηση: Η ασφάλεια στο επίκεντρο

Κυβέρνηση: Η ασφάλεια στο επίκεντρο

Οι προτεραιότητες του κ. Κυρ. Μητσοτάκη κατά τη νέα πολιτική περίοδο

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αρκετά κενά ασφαλείας που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε ουκ ολίγους τομείς θέλει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση αμέσως μετά την ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου.

Ο πρωθυπουργός από την Τετάρτη θα βρίσκεται στο Μαξίμου, επιστρέφοντας από ολιγοήμερες διακοπές, με το βλέμμα του να στρέφεται σε τρεις βασικούς τομείς. Πρώτον, στον τρόπο πρόληψης των πυρκαγιών. Αυτό που συνέβη στη Ρόδο αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, με αποκορύφωμα το ατύχημα στη στρατιωτική βάση στη Νέα Αγχίαλο, έδειξε πως πρέπει να αλλάξει ο τρόπος δράσης και να δοθεί βάρος στην πρόληψη, καθώς αν μια φωτιά ξεφύγει, τότε τα μέσα κατάσβεσης δεν επαρκούν σχεδόν ποτέ, όπως έχει αποδειχθεί. Για τον λόγο αυτόν ο πρωθυπουργός έχει δώσει ήδη εντολή στον Θόδωρο Σκυλακάκη, αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος, να εκπονηθεί ένα νέο σχέδιο που θα δίνει βαρύτητα στην πρόληψη και στον καθαρισμό των δασών.

«Η προετοιμασία για τις πυρκαγιές γίνεται τον χειμώνα», λέει αρμόδια κυβερνητική πηγή στην «Κ», με τον κ. Μητσοτάκη να έχει ήδη προαναγγείλει πως από Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί ένα νέο σχέδιο που θα εστιάζει στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών αλλά και στον καθαρισμό των δασών από τη δασική βιομάζα, που αποτελεί την ισχυρότερη καύσιμη ύλη σε περιόδους μεγάλης ζέστης και ξηρασίας.

Στο μέτωπο των πυρκαγιών, θα εκπονηθεί ένα νέο σχέδιο που θα εστιάζει στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών αλλά και στον καθα-ρισμό των δασών.

Δεύτερον, ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει μεγάλη έμφαση στο θέμα της ασφάλειας και στην αναδιάρθρωση της Αστυνομίας. Το ανήκουστο περιστατικό όπου οι Κροάτες χούλιγκαν διέσχισαν όλη τη χώρα και έφθασαν έως την Αθήνα, με τραγική κατάληξη των συμπλοκών τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, έφερε εμφατικά στην επιφάνεια τα κενά της ΕΛ.ΑΣ. και την ανάγκη μεγάλων αλλαγών. Το συγκεκριμένο Βατερλώ φέρνει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πιο κοντά και τις προγραμματισμένες για αργότερα αλλαγές στην ΕΛ.ΑΣ., καθώς το δόγμα της ασφάλειας, που είναι ψηλά στην ατζέντα του κ. Μητσοτάκη, δεν μπορεί να υπηρετηθεί χωρίς μια αποτελεσματική Αστυνομία. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να επανεξεταστεί η διάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ., με τις αλλαγές να αγγίζουν και το οργανόγραμμα και τις δομές της Αστυνομίας. Η πρόσφατη αναφορά του κ. Μάκη Βορίδη για «διερεύνηση συστημικών δυσλειτουργιών και αποτυχιών» δείχνει πως στο Μαξίμου έχουν εντοπίσει παθογένειες που αλλάζουν μόνο με τομές και δεν φτάνει απλώς η καρατόμηση των αξιωματικών που έγινε μετά τη δολοφονία του Κατσουρή.

Ενα ξεχωριστό θέμα, το τρίτο στο οποίο έχει στραμμένο το βλέμμα του ο κ. Μητσοτάκης, και που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, είναι η βία στα γήπεδα, ένα φαινόμενο που μαζί με την ολιγωρία της αστυνομίας οδήγησε στη δολοφονία Κατσουρή. Ο πρωθυπουργός αύριο Τετάρτη 16 Αυγούστου θα συναντηθεί αρχικά με τον πρόεδρο της UEFA στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια με τους ιδιοκτήτες των τεσσάρων μεγαλύτερων ΠΑΕ της χώρας (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ) προκειμένου να συζητήσουν τα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο και για το πώς θα μπει φρένο στην οπαδική βία. Υπενθυμίζεται πως αμέσως μετά τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού πριν από ενάμιση χρόνο, η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε μπαράζ πρωτοβουλιών που, μεταξύ άλλων, προέβλεπαν την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των λεσχών φιλάθλων και των παραρτημάτων τους, προσαρμογές στον Ποινικό Κώδικα, αλλά και εντατικοποίηση ελέγχων από την Ελληνική Αστυνομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή