Η αυστηρή απάντηση σε Μιλάνοβιτς και η εσωτερική σύγκρουση κορυφής στην Κροατία

Η αυστηρή απάντηση σε Μιλάνοβιτς και η εσωτερική σύγκρουση κορυφής στην Κροατία

Η εσωτερική σύγκρουση κορυφής στην Κροατία που «εξηγεί» τις δηλώσεις του προέδρου της χώρας κατά της Αθήνας

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλό μήνυμα στην Κροατία έστειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων του προέδρου της χώρας Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα πως δεν τηρεί τους νόμους και συμπεριφέρεται στους Κροάτες οπαδούς «σαν αιχμαλώτους πολέμου». Ο πρωθυπουργός χωρίς να κατονομάσει τον Κροάτη πρόεδρο έκανε λόγο για «άστοχες δηλώσεις», τονίζοντας ότι η ελληνική Δικαιοσύνη δεν δέχεται υποδείξεις. Σε άλλο, δε, σημείο αναφερόμενος στην οπαδική βία σημείωσε πως «μέχρι και τις σχέσεις των κρατών επηρεάζει».

Πάντως, η τοποθέτηση του κεντροαριστερού Κροάτη προέδρου κατά της Αθήνας έχει και «εσωτερική» πολιτική διάσταση, καθώς εδώ και δύο χρόνια σοβεί η «κόντρα» του με τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς, που έχει κρατήσει χαμηλούς τόνους. Η προφυλάκιση Κροατών χούλιγκαν ήταν μόνο η αφορμή και όχι η πραγματική αιτία για τη νέα αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο κορυφαίους πολιτικούς ηγέτες της Κροατίας, που βάζει νάρκες στο έργο της κυβέρνησης, ανάβει τα αίματα στο Κοινοβούλιο και παραλύει την κροατική διπλωματία.

Ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και πρωθυπουργός από το 2011 μέχρι το 2016, έχοντας πιστωθεί την είσοδο της χώρας του στην Ε.Ε., ο Μιλάνοβιτς έχασε, προς γενική έκπληξη, τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2016 από το κεντροδεξιό κόμμα HDZ του Πλένκοβιτς. Προσωρινά αποσύρθηκε από την πολιτική και χρημάτισε σύμβουλος του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, για να ξανακατέβει στον πολιτικό στίβο στις προεδρικές εκλογές του 2020, όπου κατάφερε να επικρατήσει.

Οι σχέσεις ανάμεσα στους δύο άνδρες μπήκαν γρήγορα σε τροχιά σύγκρουσης. Τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ ρωσικά στρατεύματα μαζεύονταν στα σύνορα με την Ουκρανία, ο Πλένκοβιτς επισκέφθηκε το Κίεβο, για να κατηγορηθεί από τον Μιλάνοβιτς για «καθαρό τσαρλατανισμό». Λίγο προτού ξεκινήσει η ρωσική εισβολή περιέγραψε την Ουκρανία ως μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες του κόσμου, ενώ υποστήριξε ότι δεν έχει θέση στο ΝΑΤΟ και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες ασφαλείας της Μόσχας. Ο Πλένκοβιτς ζήτησε συγγνώμη από το Κίεβο και είπε ότι, ακούγοντας τον Μιλάνοβιτς, είχε την εντύπωση ότι άκουγε αξιωματούχο της Μόσχας, ενώ ο τελευταίος του ανταπάντησε ότι «έδρασε σαν πράκτορας των Ουκρανών».

Αλλά και μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής ο Μιλάνοβιτς αντιτάχθηκε στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία. Στη συνέχεια επιχείρησε να θέσει βέτο στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ για να εκβιάσει αλλαγή του εκλογικού νόμου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, σύμφωνα με τα κροατικά συμφέροντα.

Η σύγκρουση μεταξύ προεδρίας και εκτελεστικής εξουσίας αναζωπυρώθηκε τον περασμένο μήνα, όταν ο Μιλάνοβιτς έκανε χρήση προεδρικού προνομίου που του επέτρεψε να συγκαλέσει τη Βουλή σε συζήτηση για την κατάσταση της Δικαιοσύνης, ύστερα από πρόταση της αντιπολίτευσης. Οι αντίπαλοί του μίλησαν για σύμπραξη με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης. Δεν αποκλείεται η προσφυγή του Μιλάνοβιτς στον πατριωτικό λαϊκισμό, με αφορμή το φονικό στη Νέα Φιλαδέλφεια, να εγγράφεται σε αυτή την προοπτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT