Θεωρείο: «Τοκίστηκαν» τα Χανιά

Θεωρείο: «Τοκίστηκαν» τα Χανιά

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τη «βαλκανική σύναξη» που θα λάβει χώρα τη Δευτέρα μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ. Αυτό που προκύπτει σε παρασκηνιακό επίπεδο από την έλευση τόσων ηγετών της περιοχής στην Αθήνα είναι πως η Ελλάδα θέλει να σηματοδοτήσει τον ηγετικό ρόλο που έχει στην περιοχή. Και επειδή αυτό δεν γίνεται διά μαγείας, η ενίσχυση της χώρας έχει δουλευτεί από τον Μητσοτάκη εδώ και καιρό σε «κεντρικό επίπεδο», δηλαδή στις Βρυξέλλες. Η παρουσία της ηγεσίας της Ε.Ε., της Φον ντερ Λάιεν και του Μισέλ, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές, καθώς λειτούργησε ως «τυρί» στο δείπνο για να αποδεχθούν την πρόσκληση τόσο πολλοί Βαλκάνιοι ηγέτες. Οσον αφορά την παρουσία της προέδρου της Κομισιόν οριστικοποιήθηκε κατά τις διακοπές της στην Κρήτη. Οπως μου είπε κυβερνητικός αξιωματούχος, «η φιλοξενία στα Χανιά τοκίστηκε διπλωματικά για την Ελλάδα».

Συντονισμός

Ελλάδα και Κύπρος είναι απόλυτα συντονισμένες. Αυτό το μήνυμα εκπέμφθηκε χθες με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη με θέμα τις επιθέσεις Τουρκοκυπρίων εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP). Ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τον κ. Χριστοδουλίδη πως οι δύο χώρες «θα προβούν στις δέουσες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο», ώστε να διεθνοποιηθούν οι απαράδεκτες ενέργειες των Τουρκοκυπρίων.

H πρώτη τριβή

Σε σημαντικό υπουργείο έχει υπάρξει ήδη η πρώτη έντονη τριβή μεταξύ υπουργού και υφυπουργού, με τους υπηρεσιακούς παράγοντες να λένε πως αν η ένταση συνεχιστεί, τότε κάποια στιγμή θα επέλθει έκρηξη.

Σφίγγα ο Χρυσοχοΐδης

Μία από τις πιο εμβληματικές μεταρρυθμίσεις που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός είναι στον χώρο της Υγείας. Εξ ου και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης γίνεται δέκτης πολλών ερωτήσεων για το τι ετοιμάζει. Απάντηση όμως δεν παίρνει κανείς, με τον υπουργό Υγείας να αποδεικνύεται «σφίγγα» για τις επικείμενες αλλαγές.

Η ελπίδα του ΠΑΣΟΚ

Αν νομίζετε πως στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν ξεγράψει τις περιφερειακές εκλογές, κάνετε λάθος. Οπως μου έλεγε συνομιλητής του Νίκου Ανδρουλάκη, ο πρόεδρος θεωρεί πως υπάρχουν περιφέρειες στις οποίες το ΠΑΣΟΚ μπορεί να έχει ισχυρό ρόλο. Πώς; Αν υποψήφιός του περάσει στον δεύτερο γύρο, τότε μπορεί να υπάρξει ανατροπή με τη βοήθεια των ανταρτών της Ν.Δ. Ο Ανδρουλάκης αποφεύγει να πει σε ποιες περιφέρειες μπορεί να γίνει αυτό, αλλά θα πόνταρα στη Δυτική Μακεδονία ή στο Βόρειο Αιγαίο.

Φρένα

Λίγο μετά τα πρώτα ρεπορτάζ που άνοιγαν το αγαπημένο θέμα του Αυγούστου, την παροχολογία ενόψει ΔΕΘ, η κυβέρνηση μέσω «διαρροών» φρόντισε να βάλει φρένο στα συγκεκριμένα σενάρια, λέγοντας πως η φετινή ΔΕΘ δεν θα είναι των παροχών, αλλά των μόνιμων μέτρων και της πολιτικής. Η κίνηση θεωρήθηκε απαραίτητη, καθώς τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένας εθισμός στις παροχές που κρίθηκε ότι έπρεπε να σταματήσει. Οσον αφορά τον βασικό «νονό» της συγκεκριμένης νοοτροπίας, ακούει στο όνομα Θόδωρος Σκυλακάκης, που παρά το γεγονός ότι έχει μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο, εξακολουθεί να έχει ισχυρή άποψη για την οικονομία, θεωρώντας πως η κυβέρνηση όφειλε να βάλει φρένο στη νέα παροχολογία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT