ΣΥΡΙΖΑ: Στον «αέρα» το ντιμπέιτ

ΣΥΡΙΖΑ: Στον «αέρα» το ντιμπέιτ

Δεν είναι βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί στον χρόνο που απομένει μέχρι την κάλπη

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την 21η Ιουλίου, που οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκαν προκειμένου να συζητήσουν για το ντιμπέιτ, δεν έχουν ανταλλάξει ούτε κουβέντα μεταξύ τους για το συγκεκριμένο θέμα. Αυτό σημαίνει πως η τηλεμαχία βρίσκεται στον αέρα; Από το περιβάλλον του Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν λένε «όχι» στη διεξαγωγή της συζήτησης, ωστόσο υπάρχει μια δεύτερη σκέψη για την εικόνα που θα βγει προς τα έξω. Εισπράττουν μάλιστα και τον σκεπτικισμό του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ για το κατά πόσον θα ωφελήσει. Η Εφη Αχτσιόγλου εξακολουθεί να μην εμφανίζεται αρνητική. Σε κάθε περίπτωση επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει προς τις εκλογές με εικόνα ενότητας, καθώς την επόμενη ημέρα όλοι μαζί θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τη Ν.Δ.

Πρωτοβουλία

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως τις επόμενες ημέρες ο Νίκος Παππάς θα αναλάβει πρωτοβουλία να συνομιλήσει με τους συνυποψηφίους του για το συγκεκριμένο θέμα προκειμένου να προσδιοριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής του. Στενοί συνεργάτες του επισημαίνουν πως η πραγματοποίησή του θα είναι ένα μέσο προκειμένου να αυξηθεί το ενδιαφέρον του κόσμου για τις εσωκομματικές εκλογές. Αυτή τη στιγμή οι πιθανότητες να πραγματοποιηθεί είναι 50-50, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και οι διαδικαστικές λεπτομέρειες θα πρέπει να έχουν διευθετηθεί μέσα στις επόμενες 15 ημέρες.

Διαφορετικές προσεγγίσεις από Εφη Αχτσιόγλου και Νίκο Παππά για τη λειτουργία του κόμματος.

Από τις περιοδείες οι υποψήφιοι έχουν ξεδιπλώσει τις στρατηγικές τους, ενώ έχουν διαφανεί και οι πρώτες «κόντρες». Η Εφη Αχτσιόγλου δίνει έμφαση στο κόμμα των δομών και όχι των προσώπων. «Κόμμα των μελών», απαντάει ο Νίκος Παππάς, συμπληρώνοντας από το περιβάλλον του πως «δομές έχουμε, τα μέλη δεν συμμετείχαν». Η πρώην υπουργός Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», όταν θα εξειδικεύσει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο κόμμα αναμένεται να προτείνει τη δημιουργία μιας ενδιάμεσης δομής, η οποία θα λαμβάνει υπόψη βασικά και περιεκτικά συμπεράσματα – προτάσεις των οργανώσεων μελών έτσι ώστε οι συνεδριάσεις τους να μην πηγαίνουν στον «βρόντο». Στόχος της, τα μέλη να έχουν λόγο και οι θέσεις τους να συζητούνται σε επίπεδο Πολιτικής Γραμματείας. «Αν έχεις δομές μπορείς να κερδίσεις τη γνώμη των μελών», υποστηρίζει. «Είχαμε δομές που στραγγάλισαν την εκπεφρασμένη βούληση των μελών», επιμένει η πλευρά του Νίκου Παππά και η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί.

Αρκετά αναμένεται να απασχολήσει και η κριτική που ήδη ασκεί ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής στον νόμο του Γιώργου Κατρούγκαλου για τα εργασιακά. «Ακουμπώντας» με αυτόν τον τρόπο την τότε βασική συνεργάτιδά του Εφη Αχτσιόγλου αλλά και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ως υπουργό Οικονομικών. Εσωκομματικός αντίπαλος του Νίκου Παππά τόνιζε στην «Κ» πως δεν θα πρέπει να μπουν στην κούρσα διαδοχής επιλογές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που ελήφθησαν από όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτήν, καθώς, όπως επισήμανε με νόημα, η συζήτηση θα ανοίξει τότε και σε άλλα πεδία, πέραν της οικονομίας.

Από το στρατόπεδο του Ευκλείδη Τσακαλώτου εκφράζουν αισιοδοξία, από τη συνεχή επαφή που έχει με τον κόσμο, πως έχει περιγράψει έως τώρα με μεγαλύτερη σαφήνεια –σε σχέση με τους υπόλοιπους τρεις– και τη νέα ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το πρόγραμμα με το οποίο θα πορευθεί. Μιλάει για νέες συνθέσεις που πρέπει να καταλήξουν κάπου: «Δεν μπορεί ένα κόμμα να αποτελεί το άθροισμα κεντρώων, κεντροαριστερών, αριστερών, ριζοσπαστικών και άλλων απόψεων», τόνισε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΕΦΣΥΝ».

Ο Στέφανος Τζουμάκας σε συνέντευξή του στο Κontra προκάλεσε αίσθηση λέγοντας πως «προσπαθεί η ελληνική διαπλοκή και η επιχειρηματική τάξη, ένα μέρος της, να εισέλθουν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ για να καθορίσουν ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος». Απαντώντας σε δημοσιεύματα η Εφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα «ieidiseis» ανέφερε: «Από τη θέση της υπουργού Εργασίας συγκρουόμουν σχεδόν καθημερινά με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα… Η πορεία μου είναι γνωστή. Δεν πρόκειται, τώρα, να δώσω διαπιστευτήρια σε παραδοξολόγους των οποίων η γνώμη δεν με αφορά, ούτε να ασχοληθώ με μηχανισμούς μιντιακούς ή σοσιαλμιντιακούς που τροφοδοτούν ή και αναπαράγουν τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή