Σε «επιφυλακή» για την Πύλα η Λευκωσία

Σε «επιφυλακή» για την Πύλα η Λευκωσία

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί η Λευκωσία το θέμα που προέκυψε από την προσπάθεια της τουρκοκυπριακής πλευράς να προχωρήσει σε εργασίες διάνοιξης δρόμου εντός της νεκρής ζώνης στην περιοχή της Πύλας.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί η Λευκωσία το θέμα που προέκυψε από την προσπάθεια της τουρκοκυπριακής πλευράς να προχωρήσει σε εργασίες διάνοιξης δρόμου εντός της νεκρής ζώνης στην περιοχή της Πύλας.

«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διπλωματικές επαφές και δεν θα αποδεχθεί οτιδήποτε θέτει εν αμφιβόλω το καθεστώς της νεκρής ζώνης», δήλωσε χθες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. Ο επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις δύο πλευρές, προκειμένου να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση και να εξομαλυνθεί η κατάσταση που έχει προκύψει και διατηρεί σε αυξημένη επιφυλακή την ειρηνευτική δύναμη, η οποία εξακολουθεί να επιτηρεί την περιοχή όπου την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκαν τα επεισόδια και Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν κατά στελεχών της δύναμης.

Παραμονές της έλευσης στην Κύπρο του βοηθού γραμματέα του ΟΗΕ, Μίροσλαβ Γιέτζια, ο οποίος αναμένεται στη Λευκωσία την Κυριακή, επιδιώκεται εκτόνωση της κρίσης. Ο κ. Γιέτζια θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και θα ενημερωθεί από τον επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης για τις πρόσφατες εξελίξεις, ενώ θα συναντηθεί και με τα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης που δέχθηκαν την επίθεση.

Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα επιμένει σε σκληρή γραμμή. Πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, τις οποίες επικαλούνται μέσα ενημέρωσης της τουρκοκυπριακής πλευράς, αναφέρουν ότι είναι το ψευδοκράτος που θα αποφασίσει αν και με ποιο τρόπο θα συνεχισθούν τα έργα για την κατασκευή δρόμου στη νεκρή ζώνη, ενώ επαναλαμβάνουν τον ισχυρισμό ότι η στάση που έχουν υιοθετήσει τα Ηνωμένα Εθνη στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αντίθετη με την αρχή της ουδετερότητας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Νουμάν Κουρτουλμούς, ο οποίος, σύμφωνα με τη «Βατάν», μίλησε για «βίαιη στάση της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, που έθεσε σε κίνδυνο τόσο τους ίδιους όσο και τους εργάτες». Και συνέχισε, λέγοντας ότι «για ακόμα μια φορά θέλουμε να αναφέρουμε ότι δεν αποδεχόμαστε τη στάση της ειρηνευτικής δύναμης των Η.Ε. Με αυτόν τον τρόπο, τα Ηνωμένα Εθνη κατέδειξαν μέσω της ειρηνευτικής δύναμης ότι εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά κατά των Τούρκων της Κύπρου. Είναι εκτός λογικής και κατανόησης η αντίθεση στην κατασκευή δρόμου προς ένα χωριό και στην ενοποίησή του με το άλλο κομμάτι του νησιού εκ μέρους της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, η οποία δεν λέει τίποτε για τις αμέτρητες παραβιάσεις της νεκρής ζώνης από τους Ελληνοκυπρίους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή