Ενέσεις και διορθώσεις στην Πολιτική Προστασία

Ενέσεις και διορθώσεις στην Πολιτική Προστασία

Ενίσχυση σε μέσα πυρόσβεσης και δομικές αλλαγές στον μηχανισμό περιλαμβάνονται στην ατζέντα του Μαξίμου

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτρα περαιτέρω θωράκισης της χώρας από τις καταστροφικές πυρκαγιές, μετά τη μεγάλη δοκιμασία της θερινής περιόδου, επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη να προτίθεται να ανακοινώσει μια πρώτη δέσμη κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που τοποθετείται την προσεχή Πέμπτη ή Παρασκευή, ενώ το συνολικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της διαρκώς επιδεινούμενης κλιματικής κρίσης αναμένεται να παρουσιαστεί στο πλαίσιο της ΔΕΘ μια εβδομάδα αργότερα.

Παρότι οι τελικές αποφάσεις για τις μεταβολές στο σχέδιο πυροπροστασίας της χώρας δεν έχουν ευλόγως ληφθεί, καθώς ακόμη η χώρα είναι σε περίοδο «μάχης» με τις φλόγες, στον πυρήνα του σχεδιασμού του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκεται η ενίσχυση των πολιτικών που απέδωσαν το φετινό καλοκαίρι και η τροποποίηση άλλων στις οποίες καταγράφηκαν «κενά». Ειδικότερα, δε, στο τραπέζι βρίσκεται η σχετική μετατόπιση του κέντρου βάρους του σχεδιασμού της Πολιτικής Προστασίας, ώστε πλέον πέραν της «καταστολής» –δηλαδή των μέσων κατάσβεσης– να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση και στον τομέα της πρόληψης. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, «στην Πάρνηθα υπήρχαν επαρκή μέσα, η κινητοποίηση άρχισε μέσα σε λίγα λεπτά, αλλά η φωτιά δεν ελέγχθηκε».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη φαρέτρα των μέτρων που εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο περιλαμβάνονται:

• Περαιτέρω ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης και του προσωπικού της Πυροσβεστικής, αν και η Ελλάδα πλέον βρίσκεται πολύ ψηλά στον σχετικό «δείκτη». Παρότι στην ατζέντα περιλαμβάνεται η προμήθεια και νέων Καναντέρ, έμφαση θα δοθεί στην εξασφάλιση περισσότερων ελικοπτέρων που φαίνεται από την εμπειρία των τελευταίων χρόνων ότι λειτουργούν αποτελεσματικότερα στο ελληνικό περιβάλλον.

• Βελτίωση στον τομέα πρόληψης των πυρκαγιών, όχι μόνο με την «προεργασία» κατά τους χειμερινούς μήνες –αποψιλώσεις, αντιπυρικές ζώνες– αλλά και με νέους μηχανισμούς περιφρούρησης των δασών με την ενίσχυση του προσωπικού, αλλά και την αύξηση των εκεί δραστηριοτήτων. Ρόλο στον συγκεκριμένο σχεδιασμό θα αναλάβει ο κ. Γ. Αμυράς που τοποθετείται σύμβουλος του πρωθυπουργού και θα λειτουργήσει ως «σύνδεσμος» μεταξύ των υπουργείων Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος.

• Ενεργοποίηση των δήμων, των περιφερειών, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών, καθώς, όπως λέγεται, λόγω της κλιματικής κρίσης τα καλοκαίρια, αλλά και οι χειμώνες με τις πλημμύρες θα γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα και για τη χώρα μας. Ειδικότερα, θα ενθαρρυνθούν πρωτοβουλίες όπως η συνεργασία των γειτονικών δήμων για την προστασία του Υμηττού που έχουν δημιουργήσει δεξαμενές νερού για άμεση πυρόσβεση, αλλά και σύστημα με drones, καθώς και εθελοντών, που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην επιτήρηση δασικών εκτάσεων. Πάντως, ειδικά για τους δήμους θα αυστηροποιηθεί και ο μηχανισμός ελέγχου και επιβολής κυρώσεων, καθώς παρότι ενισχύονται με σημαντικά κονδύλια δεν ανταποκρίνονται όλοι επαρκώς στις υποχρεώσεις τους στο μέτωπο της προετοιμασίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει μια πρώτη δέσμη μέτρων κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, ενώ το συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης θα παρουσιαστεί στη ΔΕΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης κατά την επερχόμενη συζήτηση στη Βουλή θα αναγνωρίσει πως θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα ειδικά στο πεδίο της πρόληψης, αλλά θα ζητήσει να μην απαξιώνονται τα έως τώρα πεπραγμένα, ενώ θα επισημάνει και ότι η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών γίνεται και θα γίνεται κάθε χρόνο πιο δύσκολο εγχείρημα.

Ειδικότερα, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως με εξαίρεση το θλιβερό γεγονός με τους μετανάστες στον Εβρο, η ανθρώπινη ζωή και σε πολύ μεγάλο βαθμό οι περιουσίες των πολιτών προστατεύθηκαν το φετινό καλοκαίρι.

Επίσης, σημειώνεται πως πλέον με τη χρήση του 112, αλλά και την «εκπαίδευση» των Αρχών στο πεδίο, η χώρα έχει αποκτήσει μια κουλτούρα εκκενώσεων περιοχών που μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια στο μέλλον – χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης όπου αποφεύχθηκε μια πιθανή ασύλληπτη τραγωδία. Επίσης, επισημαίνεται η παράμετρος των εμπρησμών, καθώς έχουν γίνει περισσότερες από 100 συλλήψεις. Πάντως, κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν πως οι εμπρησμοί δεν αποτελούν τη μόνη αιτία πρόκλησης πυρκαγιών, ενώ απορρίπτουν με κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια περί οργανωμένου σχεδίου από «σκοτεινές» δυνάμεις εντός ή εκτός συνόρων.

Τι έχει γίνει

Τέλος, παρατίθεται μια σειρά από αριθμούς που καταρρίπτουν τον ισχυρισμό ότι η χώρα έδωσε αθωράκιστη τη μάχη της πυρόσβεσης, αλλά και αποδεικνύουν πως το φετινό καλοκαίρι –και μάλλον τα επόμενα– θα είναι χειρότερο από όσα έχουν περάσει. Ενδεικτικά:

• Από το 2021 και μετά έχει ενεργοποιηθεί ένα μεγάλο πρόγραμμα καθαρισμού δασών και δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών ύψους 150 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, τα εναέρια μέσα έχουν αυξηθεί από 59 πριν από τέσσερα χρόνια σε 90 σήμερα. Επίσης, οι δασοπυροσβέστες μαζί με τους εποχικούς έχουν φτάσει πλέον τους 16.500, ενώ σημαντική πρόοδος καταγράφεται και στο πεδίο των εθελοντών που ήταν 2.000 και πλέον έχουν υπερδιπλασιαστεί.

• Τα στοιχεία για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο δείχνουν πως φθάσαμε στο επίπεδο κινδύνου 5 επτά φορές, ενώ το 2021 αυτό είχε συμβεί τέσσερις φορές και το 2019 δύο φορές. Παράλληλα, αυξήθηκε δραματικά η «πυκνότητα», αλλά και η ένταση των πυρκαγιών. Το τελευταίο δεκαήμερο εκδηλώθηκαν περισσότερες από 500 πυρκαγιές οδηγώντας σε πολυδιάσπαση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Επίσης, σε σχέση με το μέγεθος ορισμένων απ’ αυτές αναφέρεται πως η φωτιά πέρασε την Εγνατία Οδό που αποτελεί μια τεράστια ντε φάκτο αντιπυρική ζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT