Εντός και Εκτός: Οι τάφοι των Βενιζέλων και το Ιδρυμα

Εντός και Εκτός: Οι τάφοι των Βενιζέλων και το Ιδρυμα

Η κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο τα τελευταία χρόνια και –εντατικά– τους τελευταίους μήνες είναι δύσκολο να μείνει ασχολίαστη από την καλολαδωμένη μηχανή διαχείρισης πληροφοριών της Τουρκίας

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο τα τελευταία χρόνια και –εντατικά– τους τελευταίους μήνες είναι δύσκολο να μείνει ασχολίαστη από την καλολαδωμένη μηχανή διαχείρισης πληροφοριών της Τουρκίας. Αμέσως μετά τα ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκαν σε ελληνικά ΜΜΕ, βάσει των οποίων οι τουρκικές αρχές απέφυγαν να διασώσουν παράτυπους μετανάστες στα βορειοανατολικά της Λέσβου, με αποτέλεσμα κάποιοι να χάσουν τη ζωή τους, η τουρκική ακτοφυλακή εξέδωσε ανακοίνωση. «Η διοίκηση της τουρκικής ακτοφυλακής σπεύδει σε βοήθεια των παράτυπων μεταναστών που βρίσκονται σε κίνδυνο για να σώσει τη ζωή των παράτυπων μεταναστών, ανεξάρτητα από τις συνθήκες και τον χρόνο», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων. Ανεξαρτήτως των πραγματικών περιστατικών, η Αγκυρα έχει πάντα το ένα μάτι στραμμένο στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Εκεί παίζεται σε σημαντικό βαθμό το μεταναστευτικό και στην Αγκυρα το γνωρίζουν.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

«Ολοι γνωρίζουν, ότι πέρα από κυβερνητικές θέσεις, έχει για πέντε χρόνια διατελέσει στέλεχος και περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη του Γιάννη Σγουρού (ΠΑΣΟΚ) και έχει ψηφίσει από κοινού με τις άλλες δυνάμεις (Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ) την υποχρηματοδότηση όλων των αναγκαίων υποδομών αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και άλλης προστασίας της Αττικής». Αυτά είπε ο Γιάννης Πρωτούλης υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής της Λαϊκής Συσπείρωσης (δηλαδή του ΚΚΕ), σχολιάζοντας την πρώτη συνέντευξη του Νίκου Χαρδαλιά (ΕΡΤ) μετά την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας. Ο κ. Πρωτούλης «υποδέχθηκε» εν ολίγοις τον κ. Χαρδαλιά στην επίσημη προεκλογική εκστρατεία ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου, που πλέον δεν είναι και πολύ μακριά. Το ΚΚΕ, βέβαια, κινείται στη γνώριμη τακτική του «τσουβαλιάσματος» όλων όσοι δεν έχουν κάρτα εισόδου στον Περισσό. Εμμέσως πλην σαφώς, όμως, ο κ. Πρωτούλης δείχνει και την ανάλυση του ΚΚΕ για το ποιοι θα είναι οι δύο βασικοί αντίπαλοι για την Περιφέρεια Αττικής. Για τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε λέξη.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η Λάνα Ζωχιού, μια διπλωμάτις με βαθμό γραμματέως πρεσβείας β΄, γίνεται με απόφαση του Γιώργου Γεραπετρίτη η πρώτη γυναίκα αναπληρώτρια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Η τοποθέτηση της κ. Ζωχιού έρχεται ως επιβεβαίωση της τάσης που καταγράφεται στη Βασιλίσσης Σοφίας τους τελευταίους μήνες. Ολοένα και περισσότερα πόστα καταλαμβάνονται από γυναίκες. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και σε κεντρικό επίπεδο, μια και δύο γυναίκες κατέχουν τις κομβικές για τη διαμόρφωση της διπλωματίας θέσεις – η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου της υφυπουργού Εξωτερικών και η Αννα-Μαρία Μπούρα της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού. Η κ. Ζωχιού, βέβαια, εκπροσωπεί και την ανερχόμενη γενιά των σαραντάρηδων διπλωματών, που καταλαμβάνουν ολοένα και πιο κομβικές θέσεις στην υπηρεσία. Παρά τα λίγα χρόνια της στο διπλωματικό σώμα (αποφοίτησε από τη Διπλωματική Ακαδημία το 2015) η κ. Ζωχιού ήδη έχει υπηρετήσει και στο εξωτερικό (Μόνιμη Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ, Γενικό Προξενείο στη Νέα Υόρκη, πρεσβεία στο Ιράν), ενώ διαθέτει πλούσιο βιογραφικό σπουδών, με μεταπτυχιακά στην Ελλάδα, στη Μάλτα και στις ΗΠΑ. Ενδιαφέρον στοιχείο του βιογραφικού της νέας εκπροσώπου είναι ότι πέρα από αγγλικά και γαλλικά, μιλάει και κινεζικά. Σιδεροκέφαλη, λοιπόν, στη νέα θέση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το διπλωματικό σώμα αρχίζει να είναι η εξαίρεση σε έναν ασφυκτικά ανδροκρατούμενο δημόσιο τομέα.

Ο ΤΟΠΟΣ

Οι τάφοι των Βενιζέλων. Κατά την κοινή ανακοίνωση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και του Δήμου Χανίων, οι τάφοι των Βενιζέλων στον Προφήτη Ηλία στο Ακρωτήρι «δεν είναι χώρος για κομματικές εκδηλώσεις». Αν και στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «η παρέμβαση αυτή δεν έχει επ’ ουδενί χαρακτήρα προσωπικής αιχμής εναντίον ενός υποψηφίου προέδρου σε μια εσωκομματική διαδικασία», αυτή κατευθυνόταν, βεβαίως, προς τον Στέφανο Κασσελάκη. Η παρέμβαση, όπως ανέφεραν, «αποτελεί έκφραση ισχυρών επιφυλάξεων και της αγωνίας μας για ένα ξεχωριστό σημείο αναφοράς, εθνικής σημασίας, που προφανώς και πρέπει να υπερβαίνει στενά κομματικά όρια και προσωπικές στρατηγικές». Τελικά η εκδήλωση ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του κ. Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ διοργανώθηκε στους τάφους των Βενιζέλων, γεγονός που σημειολογικά λέει περισσότερα, όχι τόσο ως προς την ιστορική διάσταση όσο για την επιλογή να μεταφέρει το «ματς» στην έδρα της οικογένειας Μητσοτάκη.

Η ΑΤΑΚΑ

«Ξέρουν να δίνουν μάχες και να τις κερδίζουν», αυτό είπε για την ομάδα των υποψηφίων του συνδυασμού με τον οποίο διεκδικεί εκ νέου την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είπε αρκετά, ενώ στον συνδυασμό περιλαμβάνονται πολλοί από όλες τις «φυλές» της Θεσσαλονίκης, μάλιστα με το γνωστό μείγμα αθλητών, καλλιτεχνών και λοιπών διασήμων. Η πλέον συγκινητική στιγμή ήταν η ανακοίνωση συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο του Αριστείδη Καμπανού, πατέρα του δολοφονημένου Αλκη, φιλάθλου του Αρη Θεσσαλονίκης. Ο κ. Καμπανός εντάχθηκε στο ψηφοδέλτιο, αφού συμφώνησαν με τον κ. Τζιτζικώστα ότι πρέπει να υπάρξουν σοβαρές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή