Βουλή: Live η μάχη των πολιτικών αρχηγών για τις πυρκαγιές

Βουλή: Live η μάχη των πολιτικών αρχηγών για τις πυρκαγιές

Στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων, στη Βουλή μεταφέρεται η σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών. 

8' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων, στη Βουλή μεταφέρεται η σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών. 

Παρακολουθήστε live: 

Σημεία της πρωτολογίας του πρωθυπουργού: 

«Είχαμε ένα δύσκολο καλοκαίρι, το οποίο δεν έχει ακόμα τελειώσει μιας και η φωτιά στον Εβρο καίει ακόμα», ανέφερε στην αρχή της τοποθέτησης του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Πρώτος στόχος, να αναζητήσουμε εξηγήσεις και να συγκλίνουμε σε λύσεις. Η κλιματική κρίση είναι εδώ, ολοένα πιο απειλητική για όλους μας. Σε έναν κίνδυνο που αφορά τους πάντες, η απάντηση πρέπει να δοθεί από όλους», συνέχισε. 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «οι πολίτες περιμένουν λογοδοσία, σοβαρότητα, υπευθυνότητα. Είναι αυτονόητο ότι οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα»

«Εκφράζω τη συμπαράστασή μου σε όσους δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται από την πύρινη λαίλαπα. Διαβεβαιώνω ότι το κράτος θα ολοκληρώσει γρήγορα όλες τις διαδικασίες αποζημιώσεων καθώς και την αποκατάσταση των περιοχών που χτυπήθηκαν.Έχουμε επίγνωση των απωλειών και πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη μας. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια κοινή παραδοχή. Να συνειδητοποιήσουμε ότι οι κλιματικές απειλές βρίσκονται συχνά ένα βήμα μπροστά από την άμυνα του ανθρώπου», προσέθεσε ξεκαθαρίζοντας ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι η δική μας κινητοποίηση δεν πρέπει να προχωρήσει και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα». 

«Κάθε χρόνο πρέπει να κάνουμε περισσότερα γιατί το ίδιο το φαινόμενο αλλάζει και αποκτά τη δικιά του δυναμική (…) Στον τόπο μας, αν και προετοιμαστήκαμε καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χρονιά, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με έναν συνδυασμό γεγονότων χωρίς προηγούμενο (…) Αυτό το καλοκαίρι ήταν το πιο θερμό καλοκαίρι από τότε που γίνονται καταγραφές (…) Υπήρξε ο εξαιρετικά επικίνδυνος συνδυασμός της ζέστης, μαζί με ανέμους», εξήγησε ο πρωθυπουργός.  

Βουλή: Live η μάχη των πολιτικών αρχηγών για τις πυρκαγιές-1
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ 

Οσον αφορά τη μεγάλη φωτιά στον Εβρο, σημείωσε ότι «είχαμε ανέμους εξαιρετικά ασυνήθιστους ως προς την επιμονή και τη διάρκεια τους», ενώ σε γενικό επίπεδο παρέθεσε το στοιχείο ότι «υπήρξαν 48ωρα που είχαμε 220 φωτιές που έπρεπε να διαχειριστεί η πυροσβεστική». 

«Η φωτιά της Πάρνηθας εντοπίστηκε σχεδόν αμέσως. Το ελικόπτερο έφτασε στη φωτιά 5-6 λεπτά από όταν η φωτιά εντοπίστηκε. Αυτό δεν ήταν αρκετό για να σταματήσει τη φωτιά.Το ίδιο είδαμε στη φωτιά του Εβρου. Παρατηρήσαμε για πρώτη φορά το φαινόμενο του «πυρονέφους της νύχτας», που είχε να παρατηρηθεί από την πυρκαγιά από τις φωτιές της Καλιφόρνια το 2018. Η πυρκαγιά του Εβρου θα μελετάται για πολλά χρόνια από τους επιστήμονες», τόνισε. 

Και κατόπιν εξήγησε ότι «δεν επικαλούμαι τα παραπάνω για να δικαιολογήσω χειρισμούς που έγιναν (…)Εκ του αποτελέσματος αυτοί δεν αποδείχτηκαν αντίστοιχοι των συνθηκών. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρούμε τη μάχη αυτή χαμένη», ανέφερε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «παλιά αναρωτιόμασταν “που είναι το κράτος”, ενώ σήμερα το κράτος είναι “παρών”, η φωτιά όμως επιμένει». 

«Τίποτα πια δεν είναι όπως το ξέραμε σε σχέση με τις φυσικές απειλές. Δεν πρέπει, όμως, να μηδενίσουμε τα μεγάλα βήματα που έκανε η Ελλάδα. Ούτε πρέπει να ισοπεδώνετε ο αγώνας των ανθρώπων της πρώτης γραμμής.Το ελάχιστο το οποίο αυτοί οι άνθρωποι απαιτούν από όλους μας είναι αναγνώριση της σοβαρότητας και της δυσκολίας της πραγματικής κατάστασης», συνέχισε ο πρωθυπουργός, δίνοντας έμφαση στις προσπάθειες των ανθρώπων στο μέτωπο των πυρκαγιών. 

«Αναγνωρίζω ότι υπάρχουν πολλά εύλογα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Είχαμε μια απρόβλεπτη συγκυρία. Οι πολλές βροχές Μαΐου και Ιουνίου ήταν λιγότερο ευχή και περισσότερο κατάρα. Ολες οι φωτιές δεν έχουν την ίδια οικολογική σημασία. Ούτε όλες οι φωτιές έχουν την ίδια επίπτωση στο περιβάλλον. Ολα τα καμένα στρέμματα δεν έχουν την ίδια αξία», εξήγησε. 

Είπε χαρακτηριστικά ότι «είχε πολύ μεγάλη σημασία το ότι προστατεύτηκε ο βασικός πυρήνας του Εθνικού Δρυμού. Και αυτό έγινε επειδή κάποιοι άνθρωποι κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, ξεπερνώντας ακόμα και τα όρια και τους κανόνες ασφαλείας», ενώ κατόπιν ανέφερε ότι «οι φωτιές είναι ένα ζήτημα που σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται με την ίδια την αριθμητική. Το 95% των πυρκαγιών σβήνονται άμεσα. Και τέτοιες περιπτώσεις ήταν αυτές που μπήκαν στον Αυλώνα» 

«Η κλιματική κρίση δεν είναι άλλοθι. Είναι μέρος της ερμηνείας των φαινομένων. Την πυρκαγιά συνήθως την προκαλεί ανθρώπινο χέρι, είτε από πρόθεση, είτε από αμέλεια. Ο εμπρησμός είναι μια από τις πιο αντικοινωνικές πράξεις», συμπλήρωσε λέγοντας ότι «στον Εβρο ερευνάται το αίτιο της πυρκαγιάς, ενώ είναι περίπου βέβαιο ότι η αιτία είναι ανθρωπογενής και είναι περίπου βέβαιο ότι άναψε πάνω σε διαδρομές που χρησιμοποιούν παράνομοι μετανάστες». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε επίσης ότι «φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητοι σερίφηδες δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από αυτή την κυβέρνηση», ενώ εξήγγειλε ότι «θα κατατεθούν κάποιες επιπρόσθετες διατάξεις για αύξηση προστίμων και άμεση φυλάκιση για περιπτώσεις εμπρησμού από αμέλεια». 

Ως προς την επάρκεια των πυροσβεστικών δυνάμεων ο πρωθυπουργός δήλωσε τα εξής: «Διαθέτουμε περισσότερες πυροσβεστικές δυνάμεις από ποτέ.Είναι καιρός να σταματήσει αυτό το απλοϊκό επιχείρημα των προσλήψεων που δημιουργούν όσοι τους αρέσουν οι αριθμητικές αλχημείες. Το θέμα δεν είναι τόσο αριθμητικό, ενδεχομένως, όμως, να είναι ένα ζήτημα καλύτερης εκπαίδευσης και μεγαλύτερης παρουσίας της πυροσβεστικής στα δάση».

Οσον αφορά τις οργανωμένες εκκενώσεις επανέλαβε: «Δική μας προτεραιότητα είναι και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η μόνη που δεν αντικαθίσταται και δεν μπορεί να δημιουργηθεί ξανά. Ακολουθεί η προστασία της περιουσίας, των κρίσιμων υποδομών και του φυσικού περιβάλλοντος. Οποιος διαφωνεί με αυτή την ιεράρχηση να το δηλώσει. Εμείς θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε το 112 και να σώζουμε ανθρώπινες ζωές. Δεν ήταν καθόλου αυτονόητη η χρήση του 112 και οι οργανωμένες εκκενώσεις. Είμαστε υπερήφανοι για τους πολίτες που προστατεύσαμε». 

«Στη Ρόδο έφυγαν με ασφάλεια 20.000 κάτοικοι και τουρίστες. Μια επιχείρηση η οποία εκθειάστηκε στο εξωτερικό και λοιδορήθηκε από κάποιους στη χώρα μας. Σήμερα η Ρόδος ανακάμπτει τουριστικά. Η Αλεξανδρούπολη θα γιατρέψει τις πληγές της, όπως τις γιάτρεψε και η Εύβοια», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέχεια για το ζήτημα της αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών.  

«Η πρόληψη είναι απαραίτητη. 160 εκατομμύρια ευρώ μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης και 67 εκατομμύρια από άλλες πηγές αξιοποιήθηκαν. Στη Δαδιά διατέθηκαν 6 εκατομμύρια για πρόληψη. Στην πράξη, όμως, η πραγματικότητα είναι μια. Οι αντιπυρικές ζώνες δεν είναι ικανές να σταματήσουν φωτιές που έχουν τη δική τους δυναμική», τόνισε. 

Ως προς τις ευθύνες των δήμων, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε τα εξής: «Υπάρχουν δήμοι υποδειγματικοί. Υπάρχουν κι άλλοι δήμοι, οι οποίοι δεν πράττουν το αυτονόητο. Το κράτος θα τους ελέγξει, αλλά και οι δημότες. Οι έλεγχοι του κεντρικού κράτους θα ενταθούν. Ολοι τοπικοί άρχοντες θα αξιολογούνται. Τα συμπεράσματα θα δημοσιοποιούνται». 

Σε σχέση με την έκθεση Γκολντάμερ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «σε πολύ μεγάλο βαθμό τα συμπεράσματα της έχουν εφαρμοστεί ή εφαρμόζονται από αυτή την κυβέρνηση». 

«Το αργότερο έως το 2027 θα προμηθευθεί η Ελλάδα -πρώτη από όλες τις ευρωπαικές χώρες- τα νέα Καναντέρ. Δεν μασάω τα λόγια μου, η δυνατότητα μας για έγκαιρη παρέμβαση στις πυρκαγιές μπορεί να βελτιωθεί μέσω της προμήθειας drones και θερμικών καμερών», συνέχισε την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

«Έχω μιλήσει με την Πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής και συμφωνήσαμε πως θα δοθούν κοινοτικοί πόροι για τις αποζημιώσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και για την φροντίδα της δασικής έκτασης στη Δαδιά», συμπλήρωσε. 

«Στην περίπτωση του Έβρου θεσμοθετούμε το evrospass όπως έγινε και στην περίπτωση της Εύβοιας ενώ έως το τέλος του έτους θα δημοσιοποιηθεί και ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανασυγκρότησης», γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός .

«Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο παραγωγικής εκμετάλλευσης των δασών. Είναι αδιέξοδο να προβάλλουμε μοιρολατρικά τη σκοτεινιά της συγκυρίας στο μέλλον. Αυτή την ώρα που μιλάμε, στην Εύβοια εγκαινιάζεται ένα καινούργιο και ακμαίο δασικό χωριό. Ας γίνει αυτό το δασικό χωριό της Εύβοιας ένα σύμβολό μας. Η επίθεση της φύσης είναι πολύ μεγάλη για να προκαλεί μικρόψυχες κομματικές διαιρέσεις», ήταν τα συμπεράσματα με τα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την πρωτολογία του. 

Βουλή: Live η μάχη των πολιτικών αρχηγών για τις πυρκαγιές-2
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ 

Φάμελλος: Αφήσατε τη χώρα μας ανέτοιμη και αθωράκιστη κ. Μητσοτάκη

«H ελληνική Βουλή για ακόμα μία φορά δυστυχώς, όπως και το 2021, έρχεται μέσα σε μία εξελισσόμενη πρωτοφανή φυσική καταστροφή να συζητήσει για το θέμα των αγρο-δασικών πυρκαγιών», ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την πρωτολογία του στη συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές.

Αφού εξέφρασε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ συλλυπητήρια για όλα τα θύματα «του φετινού τραγικού καλοκαιριού», τόνισε ότι «είναι ανήκουστο ότι φτάσαμε ξανά σε μια συζήτηση, γιατί έχουμε ανήκουστες, ανυπολόγιστες και αναντίστρεπτες ζημιές, ζωές, περιβάλλον, προστατευόμενες περιοχές, βασικές υποδομές, εμβληματικά οικοσυστήματα, όπως η Δαδιά και η Πάρνηθα, κινδύνεψαν πόλεις, πρωτεύουσες νομών, εκκενώθηκε το μεγαλύτερο περιφερειακό νοσοκομείο στη βόρεια Ελλάδα, ανατινάχθηκε αποθήκη πυρομαχικών, κινδύνευσαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις».

Επισήμανε ότι σήμερα διανύουμε τη 13η μέρα της φωτιάς στον Έβρο και τη Ροδόπη, «εξελίσσεται η μεγαλύτερη σε έκταση πυρκαγιά της Ευρώπης την τελευταία 20ετία» και «σήμερα κινδυνεύει ο τελευταίος εναπομείνας πυρήνας του δάσους της Δαδιάς, γιατί ο κεντρικός πυρήνας καταστράφηκε, με τα προστατευόμενα μοναδικά είδη των αρπακτικών πτηνών». Ανέφερε ότι έλαβε μηνύματα αγωνίας από τους επιστήμονες του πεδίου που «λένε ότι δεν έχουν την απαραίτητη υποστήριξη στην κατάσβεση». 

Ο κ. Φάμελλος σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός προσπάθησε να παρουσιάσει ως δική του πρωτοβουλία τη σημερινή συζήτηση «παρότι το ζητήσαμε στις 24 Ιουλίου, σας κάναμε ερώτηση 3 Αυγούστου και ειδικό αίτημα 23 Αυγούστου». Τόνισε ότι παρά τις δεσμεύσεις και τις δηλώσεις, «αφήσατε τη χώρα μας ανέτοιμη και αθωράκιστη απέναντι σε αυτόν τον πραγματικό κίνδυνο. Και η εξέλιξη των πυρκαγιών και οι επιπτώσεις τους είναι δική σας πολιτική ευθύνη. Και οφείλω να πω και προσωπική σας ευθύνη κ. Μητσοτάκη…». «Εκθέτετε τη χώρα, την ασφάλεια των πολιτών. Περιμένουμε και τη λογοδοσία και την ευθύνη», πρόσθεσε. 

«Μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης δεν υπάρχει χώρος και χρόνος ούτε για δικαιολογίες ούτε για συγνώμη, και δυστυχώς οι νέες εξαγγελίες δεν είναι αξιόπιστες γιατί τις έχετε κάνει 2-3 φορές», σημείωσε ο κ. Φάμελλος, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, για να προσθέσει: «Τώρα, εκ των υστέρων, θα κάνετε ό,τι μπορείτε για να αποφύγετε το πολιτικό κόστος, όμως δεν μπορείτε να εγγυηθείτε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών».

Βουλή: Live η μάχη των πολιτικών αρχηγών για τις πυρκαγιές-3
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

Ανδρουλάκης: Δεν μπορεί να θεωρείται κανονικότητα η καταστροφή του φυσικού μας πλούτου

«Η πύρινη κόλαση στη Δαδιά χαρακτηρίζεται ως η καταστροφικότερη πυρκαγιά, από το 2001 που γίνεται η καταγραφή (…) Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ακραία φαινόμενα» , επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της Βουλής, κατά την τοποθέτησή του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων.

Πρόσθεσε, ανάμεσα σε άλλα: «Δεν μπορεί να θεωρείται κανονικότητα η καταστροφή του φυσικού μας πλούτου (…) Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μας σε πυροσβέστες, αστυνομικούς και εθελοντές.

(…) Επενδύετε σε επικοινωνιακά παιχνίδια για να κρύψετε τις αδυναμίες σας (…) Η παράταξή μας έχει μέτωπο απέναντι στη φαυλότητα και την προκατάληψη. Είναι ανεπίτρεπτο σε τόσο σοβαρά ζητήματα να μην στοχεύετε στον καθαρό και ειλικρινή διάλογο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT