Εμφύλιος στους Σπαρτιάτες για την ηγεσία και τη χρηματοδότηση

Εμφύλιος στους Σπαρτιάτες για την ηγεσία και τη χρηματοδότηση

Ο «εμφύλιος» στους Σπαρτιάτες απειλεί με άμεση διάλυση το μόρφωμα, με τον αρχηγό Βασίλη Στίγκα να βρίσκεται φαινομενικά μόνος στη μία πλευρά και τους υπόλοιπους 11 βουλευτές συσπειρωμένους στην αντίθετη

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο«εμφύλιος» στους Σπαρτιάτες απειλεί με άμεση διάλυση το μόρφωμα, με τον αρχηγό Βασίλη Στίγκα να βρίσκεται φαινομενικά μόνος στη μία πλευρά και τους υπόλοιπους 11 βουλευτές συσπειρωμένους στην αντίθετη να θέτουν σαφώς ζήτημα ηγεσίας. 

Το μεσημέρι, ο Β. Στίγκας διέγραψε τρεις βουλευτές από την κοινοβουλευτική ομάδα, τους Χαράλαμπο Κατσιβαρδά, Ιωάννη Δημητροκάλλη και Ιωάννη Κόντη, έχοντας πρώτα εξαπολύσει βαριές κατηγορίες κατά των βουλευτών που απουσίαζαν από τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές.

Και ενώ ο Β. Στίγκας κατήγγειλε τους βουλευτές του για «εκβιασμούς και μεθοδεύσεις παρασκηνίου» που, όπως είπε, στοχεύουν στην κρατική χρηματοδότηση, σύσσωμη η υπόλοιπη κοινοβουλευτική ομάδα του επέστρεφε τους χαρακτηρισμούς, κατηγορώντας τον ευθέως πως αποφεύγει τη διοργάνωση κομματικού συνεδρίου

Στην παρούσα φάση, όλα δείχνουν πως ο αρχηγός των «Σπαρτιατών» δεν είναι σε θέση να συσπειρώσει γύρω του ούτε τέσσερις ακόμα βουλευτές που χρειάζεται για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας, γεγονός που αναγνωρίζει και ο ίδιος. 

Για τους εκβιασμούς και την υποψηφιότητα Κασιδιάρη 

Σε συνομιλία που είχε στη Βουλή με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, υποστήριξε πως δεν είχε ποτέ καμία συνεννόηση με τον Ηλία Κασιδιάρη, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποσύρει την στήριξη του, σχετικά με την υποψηφιότητα για τη δημαρχία της Αθήνας.

Επιχειρώντας να αιτιολογήσει τη διαγραφή των τριών βουλευτών, ο Β. Στίγκας τους καταλόγισε ότι «πρωτοστατούσαν στις καταστάσεις που δημιουργήθηκαν στο κόμμα» και προανήγγειλε συνέντευξη Τύπου, ακόμα και για την Παρασκευή, διαμηνύοντας πως «θα μιλήσει για όλα και με ονόματα».

«Οσα είπα για μαφία, κόζα νόστρα και Κορλεόνε, τα εννοώ», επανέλαβε, υποστηρίζοντας πως ορισμένες υποθέσεις «άπτονται εισαγγελικής έρευνας. Οπως όταν εκβιάζεις έναν βουλευτή και του τα παίρνεις, κάτι είναι αυτό».

Ερωτηθείς για τις φήμες ότι κάποιοι βουλευτές δίνουν λεφτά στον Ηλία Κασιδιάρη από την βουλευτική της αποζημίωση, ο Β. Στίγκας απέφυγε απαντήσει ευθέως: «Θα σταματήσω και θα μείνω εκεί. Υπάρχουν κάποιοι βουλευτές που είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Ναι μεν αλλά…είναι προβληματισμένοι. Γιατί ο άλλος ο δρόμος οδηγεί αλλού».

«Σπαρτιάτες»: Γιατί φοβάται το συνέδριο ο Στίγκας;

Σε κοινή δήλωσή τους, οι 11 βουλευτές κατηγορούν τον Β. Στίγκα για «αισχρές και συκοφαντικές δηλώσεις», σχολιάζοντας ότι μιλά για τακτικές μαφιόζων γιατί «τις γνωρίζει και τις εφαρμόζει ο ίδιος». Του καταλογίζουν επίσης πως «φοβάται» τη διεξαγωγή συνεδρίου και λειτουργεί παράνομα και εξωθεσμικά.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του μορφώματος απαντά πως «το συνέδριο είναι εκ του πονηρού», επιμένοντας πως ορισμένοι βουλευτές θέλουν να εκμεταλλευτούν την κρατική χρηματοδότηση.

«Εγώ επειδή είμαι πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο, αυτό που γνωρίζω είναι ότι όταν ένα κόμμα παίρνει κρατική χρηματοδότηση, δίνει λόγο. Χάλασα αυτά, αυτά και αυτά. Εγώ δεν σκοπεύω να κάνω κάτι άλλο».

Βολές από το περιστύλιο

Τα τρία μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος που διεγράφησαν προχώρησαν σε δηλώσεις κατά του προέδρου.

Ο Γιάννης Κόντης δήλωσε «Είμαι δημόσιο πρόσωπο και δεν μου αξίζει ο τίτλος μαφιόζικο πρόσωπο. Δεν επιτρέπω σε κανένα να με χαρακτηρίζει έτσι. Σίγουρα δεν θα το αφήσω έτσι, υπενθυμίζω σε κάθε ενδιαφερόμενο πως μπήκα στη Βουλή με τις ψήφους 200 χιλιάδων ψήφων». «Δεν είχαμε θέσει θέμα προέδρου, δεν είχαμε θέσει θέμα επιχορήγησης. Να σημειώσω πως φτάσαμε να μην ξέρουμε ότι δικαιούμαστε και έχουμε λάβει επιχορήγηση, μπήκαν τα λεφτά και μάλιστα πολλά στο ταμείο και δεν το γνωρίζαμε», υποστήριξε ο κ. Κόντης, προσθέτοντας πως αρχική επιθυμία του ήταν να κατέβει υποψήφιος με τους «Ελληνες».

Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Δημητροκάλης κατηγόρησε τον Β. Στίγκα πως αρνείτο να εφαρμόσει το καταστατικό. «Συνέχεια ανέβαλε το ανοιχτό συνέδριο. Μας έλεγε να τα βρούμε εδώ κάτω να τα συμφωνήσουμε μέσα σε ένα γραφείο. Θα βγούμε σε κάθε Περιφέρεια και θα γράψουμε μέλη στους «Σπαρτιάτες», το κόμμα δεν ανήκει σε κανέναν. Ανήκει στις 250.000 ψηφοφόρους και σε κανένα πρόσωπο. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στα δικαστήρια».

«Ο κ. Στίγκας διέπραξε ένα οιονεί πραξικόπημα. Περιφρονεί ως οιονεί σύγχρονος δικτατορίσκος τους ψηφοφόρους», δήλωσε τέλος ο Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς. «Διατελεί ένα ρόλο σύγχρονου εφιάλτη», πρόσθεσε.

Eγγραφη διατύπωση ζήτησε ο Κ. Τασούλας

Με φόντο τις καταγγελίες, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας κάλεσε τον Β. Στίγκα να διατυπώσει εγγράφως αν υφίσταται ή όχι η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σπαρτιατών.

«Εκτιμώ από αυτά που είπατε ότι η σημερινή σας ομιλία είναι το κύκνειο άσμα της ύπαρξης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος σας όπως υφίσταται σήμερα και μάλιστα με πολύ βαριές αιτιάσεις. Θα δω και τα πρακτικά αλλά θέλω να ξέρετε ότι λογικό είναι πως περιμένω και εγγράφως μια τέτοια διατύπωση αυτής της εξελίξεως ώστε να εκδοθεί και απαραίτητη ληξιαρχική πράξη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT