Πόλεμος στους υπό διάλυση Σπαρτιάτες

Πόλεμος στους υπό διάλυση Σπαρτιάτες

Κορυφώνεται η ρήξη Στίγκα με Κασιδιάρη – O επικεφαλής του κόμματος διέγραψε τρεις βουλευτές και έκανε λόγο για «Δον Κορλεόνε» για να δεχθεί σφοδρή επίθεση από την Κ.Ο.

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά οριστικής διάλυσης βρίσκεται η Κ.Ο. των Σπαρτιατών μόλις δύο μήνες μετά τις εκλογές. Χθες ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Στίγκας εμφανίστηκε στη Βουλή μόνος του, καθώς ούτε ένας από τους 11 βουλευτές του κόμματος δεν πήγε στην εθνική αντιπροσωπεία.

Λίγο μετά ο πρόεδρος του κόμματος αγορεύοντας από το βήμα της Βουλής, κατήγγειλε πως οι βουλευτές του «είναι καθοδηγούμενοι και ποδηγετούμενοι από ξένα κέντρα εξωκοινοβουλευτικά», φωτογραφίζοντας τον Ηλία Κασιδιάρη. Κλιμακώνοντας την επίθεση είπε πως «οι κύριοι που λείπουν σήμερα παραπέμπουν σε Greek Mafia και Δον Κορλεόνε» και πρόσθεσε πως «τους λένε τι θα κάνουν, πότε και πώς θα το κάνουν». Λίγη ώρα αργότερα, επιβεβαιώνοντας πως το ρήγμα είναι πλέον μεγάλο, οι βουλευτές με ανακοίνωσή τους κατηγόρησαν τον κ. Στίγκα πως «όποιος αναφέρεται σε τακτικές μαφιόζων είναι γιατί τις γνωρίζει και τις εφαρμόζει ο ίδιος», προσθέτοντας πως «η σημερινή παράσταση Στίγκα στην Ολομέλεια της Βουλής είχε σκηνοθετηθεί από την κυβέρνηση, που τον χρησιμοποίησε ως πιόνι».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του κόμματος είχε επιλέξει να διαγράψει τρεις βουλευτές: Συγκεκριμένα, ο κ. Στίγκας προχώρησε στη διαγραφή του Χαράλαμπου Κατσιβαρδά, Ιωάννη Δημητροκάλλη και Ιωάννη Κόντη. Γιατί τρεις; Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη. Προφανώς θεώρησε πως αυτοί ελέγχονται 100% από τα κέντρα που κατήγγειλε. Βάσει του κανονισμού της Βουλής πάντως Κ.Ο. υφίσταται από μίνιμουμ πέντε βουλευτές, που σημαίνει πως ο κ. Στίγκας θα κάνει προσπάθεια να κρατήσει την Κ.Ο. που σήμερα αριθμεί μαζί με αυτόν 9 μέλη.

Εάν πάντως το επόμενο διάστημα υπάρξουν πέντε νέες διαγραφές ή ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών του κόμματος τότε οι Σπαρτιάτες θα πάψουν να υφίστανται ως Κ.Ο. Για να δημιουργηθεί νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα χρειάζεται να υπάρχουν 10 ανεξάρτητοι βουλευτές. Χθες ο κ. Τασούλας στον απόηχο της ομιλίας του κ. Στίγκα του ζήτησε να διατυπώσει εγγράφως αν υφίσταται ή όχι η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σπαρτιατών μετά τις πολύ «βαριές αιτιάσεις» που έκανε από το βήμα.

Η σχέση Στίγκα – Κασιδιάρη φάνηκε πολύ νωρίς πως ήταν προβληματική. Οι Σπαρτιάτες εκτοξεύτηκαν δημοσκοπικά μετά τη δημόσια στήριξη του έγκλειστου στις φυλακές Ηλία Κασιδιάρη. Ουσιαστικά ο μηχανισμός που είχε στηθεί για τους Ελληνες κινήθηκε για να μπουν οι Σπαρτιάτες στη Βουλή. Ο Στίγκας ωστόσο από την αρχή έδειξε τάσεις ανεξαρτητοποίησης, καθώς στο παρασκήνιο ανέπτυσσε επαφές στον ακροδεξιό χώρο που δεν είχαν την έγκριση του Κασιδιάρη, με την οριστική ρήξη να μοιάζει πλέον πιο κοντά από ποτέ. Ενδιαφέρον θα έχει τι θα γίνει και με τα οικονομικά του κόμματος, καθώς οι βουλευτές έδιναν μερίδιο της αποζημίωσής τους στο κόμμα. Πάντως, η πρώτη κρατική χρηματοδότηση περίπου 300.000 ευρώ θα έρθει στα ταμεία των Σπαρτιατών εντός φθινοπώρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT