Από 25ης Σεπτεμβρίου ραντεβού για νέες ψηφιακές ταυτότητες

Από 25ης Σεπτεμβρίου ραντεβού για νέες ψηφιακές ταυτότητες

Η διαδικασία θα γίνεται σε 367 σημεία και 60 φορητά κλιμάκια, ενώ θα καταβάλλεται ηλεκτρονικό παράβολο 10 ευρώ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ελλάδα κάνει το επόμενο βήμα στην ασφάλεια των πολιτών της και προχωράει στην έκδοση νέου ασφαλούς δελτίου ταυτότητας Ελλήνων πολιτών, καθώς η χώρα χρειάζεται άμεσα να συμμορφωθεί στον ευρωπαϊκό κανονισμό, αλλά και στις απατήσεις διεθνών φορέων, όπως ο ICAO».

Αυτό διευκρινίζει εξαρχής σε ενημερωτικό σημείωμα, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις πολλών πολιτών έναντι των νέων ταυτοτήτων. «Οι νέες ταυτότητες δεν έχουν ούτε τσιπάκια ούτε κάμερες, ούτε διάφορα άλλα ευτράπελα που ακούγονται. Ας μη γίνονται οι πολίτες θύματα εμπαιγμού σπεύδοντας να εκδώσουν ταυτότητες παλαιού τύπου», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του το αρμόδιο υπουργείο απάντησε σε κρίσιμα ερωτήματα. Ετσι, διευκρίνισε ότι «το νέο δελτίο ταυτότητας Ελλήνων πολιτών αποτελεί εργαλείο που αξιοποιεί τις δυνατότητες της τεχνολογίας και υποστηρίζει τη συνύπαρξή μας στο πλαίσιο της ευνομούμενης κοινωνίας και του κράτους δικαίου, στην πατρίδα μας και τον κόσμο. Προφανώς η χώρα οφείλει να συμμορφωθεί στις νομικές της υποχρεώσεις, η έκδοση, όμως, νέου δελτίου ταυτότητας Ελλήνων πολιτών δεν αποτελεί μόνο ανάγκη, αλλά μία μεταρρυθμιστική επιλογή».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο: Το σημερινό δελτίο ταυτότητας, που εκδίδεται με τη μορφή που γνωρίζουμε από το 1961, αλλάζει με την έκδοση ενός από τα πλέον σύγχρονα δελτία ταυτότητας, με ισχυρά χαρακτηριστικά ασφαλείας – μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη (MRZ). Πρόκειται για τα αρχικά διεθνούς όρου ασφάλειας Machine Readable Zone, δηλαδή στα ελληνικά: μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη. Είναι η γραμμή κώδικα πληροφοριών που βλέπουμε και σήμερα σε όλα τα ελληνικά διαβατήρια, ακριβώς κάτω από τα στοιχεία του πολίτη.

«Τα σημερινά δελτία ταυτότητας υπολείπονται των σύγχρονων δεδομένων ασφαλείας, είναι ευκολότερο να πλαστογραφηθούν από εγκληματικές οργανώσεις. Οσοι ανθίστανται μανιωδώς στην αλλαγή τους, διευκολύνουν –συνειδητά ή ασυνείδητα– τις επιδιώξεις εγκληματικών οργανώσεων», τονίζεται.

Σε όλη τη χώρα θα λειτουργούν 367 σημεία έκδοσης νέων δελτίων αστυνομικής ταυτότητας, ενώ προβλέπεται και η λειτουργία 60 φορητών κλιμακίων.

Για λόγους διευκόλυνσης, η διαδικασία έκδοσης θα γίνεται κατόπιν ραντεβού, που θα κλείνονται μέσω πλατφόρμας, όπως ακριβώς λειτούργησε το σύστημα εμβολιασμού. Τα 60 φορητά κλιμάκια απευθύνονται σε κρατούμενους, νοσηλευόμενους, υπερήλικες και ΑμεΑ με σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας. Η διαδικασία αρχίζει την 25η Σεπτεμβρίου και θα καταβάλλεται ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 10 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η διάρκεια ισχύος από την ημερομηνία έκδοσης είναι τα 10 χρόνια, ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπιστία του δελτίου ταυτότητας, καθώς σε διάστημα 10 ετών επέρχονται φυσιογνωμικές αλλαγές στο πρόσωπο του κατόχου. Παράλληλα, είναι η μέγιστη δυνατή διάρκεια που επιτρέπεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό και συνιστάται από τον ICAO.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή